Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, след която идва Възкресението Христово.

ogan

В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън. Тази година българската делегация няма да лети до Йерусалим, за да вземе от Благодатния огън, въреки че правителството предложи правителствен самолет на Светия Синод. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, цитиран от bTV, потвърди новината и обяви, че това няма да се отрази на празника Възкресение Христово, защото  няма значение дали огънят е от тази или миналата година – той няма давност. Тази година ще използваме Благодатния огън от миналата. Той се поддържа във всяка епархия.

Църковното ръководство решило да не лети до Божи гроб. По този начин се спестяват средства и отделни неща по-спокойно се случват, и такава е нашата преценка, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Благодатният огън пламва

от небето над Божи гроб. Чудото се повтаря всяка година. Произходът му е божествен, но за да гори, трябват олио и зехтин.

Благодатният огън се поддържа не от един, а от няколко доброволци, които цяла година се грижат за това пламъкът да не угасне.

По традиция Божественият пламък е бил изнесен от йерусалимският православен патриарх Теофил III от параклиса на святото за християните място.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста, обвили го  в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното и  страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, те измолили от Пилат военна стража, който да пази гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като

„най-благословения седми ден“.

Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

С кръстната си смърт Спасителят изкупува греховете на човечеството и отново отваря райските двери. Това се случва на следващия ден – в неделята на Великден.

Богослужението на Велика събота започва от сутринта и продължава до вечерта, когато плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

12-11-06-82976_1

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“. Богомолците в храмовете посрещат светлия миг със свещи, запалени с Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

След това

вратите на Божи гроб се запечатват

с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса  е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън тръгва по целия свят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара