Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, след която идва Възкресението Христово.

ogan

В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън. За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота. За първи път тази година с българската църковно-държавна делегация ще пътува и представител на Македонската православна църква. Българската  делегация тази година е  водена от Старозагорския митрополит Киприян.

Около 20 часа българската делегация ще бъде посрещната на летище София от свещеници и духовници от всички епархии в страната, които ще вземат частица от Благодатния огън за вечерното  богослужение.

По традиция Божественият пламък е бил изнесен от йерусалимският православен патриарх Теофил III от параклиса на святото за християните място.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста, обвили го  в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното и  страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, те измолили от Пилат военна стража, който да пази гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

С кръстната си смърт Спасителят изкупува греховете на човечеството и отново отваря райските двери. Това се случва на следващия ден – в неделята на Великден.

Богослужението на Велика събота започва от сутринта и продължава до вечерта, когато плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

12-11-06-82976_1

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“. Богомолците в храмовете посрещат светлия миг със свещи, запалени с Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса  е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън тръгва по целия свят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара