Избрахме този ден – Велика събота, за да стартираме нашия нов проект в подкрепа на бежанците от Украйна, пишат в своята фейсбук страница Фондация #ЗаДоброто. Проект, който не изисква нищо друго от нас българите, освен още веднъж да покажем на света и на себе си, че независимо какво ни вменяват, че сме или не сме, ние сме народ с огромно сърце и сила на духа.

#Прегърнатосемейство не се нуждае от това да давате нещо, освен своята социална и човешка подкрепа.

Какво означава да „прегърнеш“ семейство от Украйна?

  • На първо място да отвориш сърцето си.

Да се опиташ да бъдеш приятел. Да допринесеш лично за социалната интеграция на едно семейство, да им помогнеш да се ориентират в магазин сред непознати за тях продукти и стоки, да вечеряте заедно, да ги запознаеш със своите приятели, да отидете заедно на разходка или на кино, да им дадеш насоки в новата среда – от къде могат да си купят сим карта, карта за градския транспорт, къде е най-близката поликлиника и т.н., да им помогнеш да си запишат час при зъболекар, да се смеете заедно, вероятно понякога и да плачете.

  • Нямаш финансови ангажименти

към своето прегърнато семейство. Не си обвързан с предоставяне на финансова или нефинансова подкрепа, нито е необходимо да им осигуриш настаняване. Единственото, което трябва да направиш, е да бъдеш до тези хора, за да могат те по-лесно да се интегрират и почувстват приети в новата среда. Да знаят, че не са сами. До тях си ти. На един телефон разстояние.

Какво означава да бъдеш „прегърнат“ от семейство в България?

  • На първо място, че вече не си сам в една чужда страна,

в която си избягал от ада на войната. Когато имаш нужда от приятел, който познава града, езика, културата на страната ни, до теб ще бъде твоето прегърнато семейство. Децата ви могат да играят заедно, докато вие пазарувате или просто си говорите. Ще има на кого да позвъниш, ако не знаеш къде трябва да отидеш и как да се придвижиш. Ще срещнеш нови приятели. Ще имаш опора.

  • Прегърнатото семейство не те обезпечава финансово,

но ти дава тази безценна подкрепа, от която всеки има нужда, за да се почувства поне малко по-спокоен и уверен в непозната среда.

Всеки от нас българите, които искат да се запишат и „прегърнат“ семейство от Украйна, може да се запише тук.

Всяко украинско семейство, което иска да намери своята социална подкрепа от българско семейство, може да се запише тук.

Профилите на заявилите участие семейства ще бъдат анализирани и подбрани, така че да има максимална „съмествимост“ на профилите, с цел хората да се почувствам максимално сред „свои“.

Първите семейства, които подберем ще бъдат в София и ще направим събитие, на което да ги запознаем и да стартираме по-мащабното развитие на прокета. Събитието ще бъде на 08.05.2022 г., очаквайте подробности.

Защо избрахме този подход за подкрепа?

Идеята споделена от нашата Polly Troyanova, която е израстнала в Израел. В Израел от много години съществува такава практика, която през времето е показала най-високите резултати от всички социални програми за интеграция на бежанци.

Семействата, които са социално подкрепени изключително бързо се интегрират, намират работа, спокойствие и приятели, които им помагат да преминат много по-лесно и ефективно през тежкия процес на познаване на култура, институции, процеси в общество, което не познаваш. По този начин се наблюдава и огромен спад на тежестта, която всяка една държава поема.

Основен координатор на Фондация #ЗаДоброто по този проект ще бъде Maria Rangelova. Една дама, която стана неизменна част от нашата организация!

Ако желаете да подкрепите дейността на Фондацията и всичко, за което се борим в тази кауза може да го направите тук:

За дарения по сметка на Фондация „За Доброто“:

IBAN (BGN): BG08RZBB91551014249388

Титуляр: Фондация „За Доброто“

Основание: подкрепа за Украйна/Украйна.

Заедно с нашите партньори от Фондация BCause: в помощ на благотворителността, кампанията е отворена и на тази платформа.

Тук можете да дарявате по банкова сметка, чрез системата на PayPal, с кредитна или дебитна карта и с КАФ Америка.

Доброто е по-силно!

Слава на Украйна!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара