На 84 години почина големият български актьор Никола Анастасов,  съобщи пред БНР синът му Чавдар Анастасов Актьор е издъхнал в понеделник вечерта след продължително и тежко боледуване.

748ea72396a675a59d239cd2724a8b0a

Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 г. в София. Той е един от най-любимите актьори на поколения българи. Има над 100 роли в киното и театъра. Едни от най-паметните му роли са в култовите филми „Тримата от запаса“ и популярната телевизионна адаптация на „Криворазбраната цивилизация“. А най-запомнящите се образи изиграва на сцената на Сатиричния театър.

Завършил е актьорско майсторство при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 година. Миналата година беше удостоен награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър

Никола Анастасов посрещна 84-ия си рожден ден през април на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“.   Спектакълът, с който отпразнува празника си, бе „Лека форма на тежка депресия“ по текстове на Станислав Стратиев

12-1981-320x441Смехът е превъзходство, казваше често големият актьор. А ето какво каза той в последното си интервю за „Хоризонт“:

Мъката е еднократна, важното е спомените, а спомените са велико нещо, най-голямото, особено аз с навлизането в тази възраст, съзнавам колко е хубаво да има спомени. Аз харесвам и мисълта на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“. Никога няма да престане да ми стига това да играя на сцената.

Датата на поклонението пред тленните му останки все още не е ясна. Поклон пред паметта на големия актьор!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара