Първите бръчки се появяват покрай тях. Тъмните кръгове и подутите клепачи са още един сигнал, че е крайно време да им обърнем внимание. Отваряне, затваряне, мигане, примижаване – очите ни извършват тези движения повече от десет хиляди пъти на ден. Затова са в непрекъснат стрес. А кожата около тях е много чувствителна – дебелината й е само 0,5 мм, докато върху останалата част от лицето е 2 мм.

Освен това подкожната тъкан тук няма мастни клетки, почти няма и потни жлези. Циркулацията на кръвта и лимфната течност е много бавна, затова клепачите често се подуват, особено след 40-те.

woman-675104_960_720

 

Какво може да направим?

Масаж с кубче лед

Обтрийте с леки движения с кубче лед частта около очите или дори просто го задържайте за по няколко секунди, обхождайки отеклите клепачи, гънката във външния ъгъл на окото и тъмните кръгове. Ако често се оплаквате от подути клепачи, трябва допълнително да намалите солта в храната и да изпивате по 2-3 литра минерална вода на ден, както и да спите на съвсем ниска възглавница.

Гел за около очите

Това е специален козметичен продукт, който не съдържа мазнини. Може да го нанасяте и върху грима, без да го размажете. А съдържащите се в него растителни екстракти подобряват кръвообращението и охлаждат кожата. В състава му има и специална съставка (хиалуронова киселина), която се свързва с водата и запазва влажността на кожата.

Капки за очи

Обикновено ги използваме при определени заболявания, но козметиците ги препоръчват за всички, които се оплакват често от зачервени очи или имат чувството, че им е попаднала песъчинка в окото. Използвайте ги обаче по веднъж седмично. За редовна употреба трябва да се консултирате с лекар. Затова пък може многократно да си капвате физиологичен разтвор (близък по състав до сълзите).

Крем против бръчки около очите

При някои жени първите ситни „чертички“ се забелязват след 20-те, но при повечето жени след 30-те е наложително да използват специален крем против бръчки около очите. В тези продукти се съдържат керамиди, кислородни молекули, колаген и растителни екстракти, които помагат за бързото регенериране на нежната кожа и повишават издръжливостта й.

Масаж срещу торбички под очите

Точковият масаж подобрява микроциркулацията: с възглавничките на средните пръсти обходете с леко натискане от вътрешния ъгъл на очите през линията над горния клепач (под веждите), външния ъгъл и частта под долните клепачи. Точките във вътрешния ъгъл на окото и към слепоочията натискайте около 2 минути.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара