Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.

Страйк е ветеран от войната, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде…

„Зовът на кукувицата“ е забележителен роман – завладяваща, елегантна криминална история, която ни потапя в атмосферата на Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в йист Енд и оживлението в Сохо.

Робърт Галбрейт е псевдоним на авторката на "Хари Потър" Дж. К. Роулинг. Страстен почитател на интелигентните детективски истории, Дж. К. Роулинг избира да представи дебютния си криминален роман под псевдоним, за да избегне истерията, която неизменно съпътства името й, но и за да си гарантира непреднамерени оценки.

Резултатът е възхвалявана и от критиката, и от публиката творба, чието действие се развива в Лондон. Роулинг изковава своето „алтер его“, като съчетава малкото име на политическия си фаворит Робърт Ф. Кенеди и фамилията на героиня от фантазиите на своето детство: Ела Галбрейт.

„Зовът на кукувицата“ е задъхан, увлекателен, изкусно конструиран съвременен трилър, с който британската писателка демонстрира неизтощимия си талант да вае паметни персонажи и да провокира читателите, засягайки наболели теми и явления, подкопаващи устоите на обществото. Роулинг вече обяви, че е завършена втората книга от поредицата, а светът тръпне в очакване Робърт Галбрейт отново да го съблазни.

0 Коментара