Авторът на “Два билета до Майорка“ (интерпретация на пиесата „Слуга на двама господари“ на Карло Голдони) Ричард Бийн (Richard Anthony Bean) по образование е социален психолог. Режисьор на едноименната постановка – най-новата премиера в афиша на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ е проф. Андрей Аврамов, който през годините постави на български сцени най-известните пиеси на Дарио Фо.

От срещата на двамата – Ричард Бийн и Андрей Аврамов, се ражда свеж и различен спектакъл.

В пиесата са представени базови персонажи в живота. Има двама наивно-глуповати герои – Франсис Хеншол (Борислав Захариев) и Полин Кленч (Анджелика Джамбазова), две оправни, но и романтични дами – счетоводителката Доли (Елена Атанасова/Анна Станчева) и Рейчъл Краб (Александра Сърчаджиева), двама бандити – Роскоа Краб (Александра Сърчаджиева) и Стенли Стъбърс (Александър Григоров), двама с трудно детство – Полин Кленч (Анджелика Джамбазова) и Стенли Стъбърс (Александър Григоров), един кандидат за жених с вечна сценична треска, двама сервитьори – един с обратни наклонности и един с телково решение.

Както често става в живота, всеки гангстер е и мечтател, всеки умен е и малко глупав, а накрая най-подценяваният и най-битият е в най-печеливша позиция. Няма чисто отрицателни герои, както няма и скучно положителни.

Действието се развива във времето на Бийтълс, с всичките му илюзии, надежди, дързост и виталност. Сюжетът за бедния, гладен и ненадарен с мозък бръснач бивш бодигарт, който решава да стане слуга  на двама господари, е освежен от режисьора Андрей Аврамов с препратки към Шекспир, политнекоректни реплики, отскоци между различните епохи.

Социалният психолог Ричард Бийн поставя героите в ситуации тип „Квадратът на Декарт“. Какво ще се случи, ако Франсис срещне единия от господарите си? Какво няма да се случи, ако срещне другия от господарите си? Какво няма да се случи, ако Франсис, въпреки слугинажа на двама господари, не успее да купи двата билета до Майорка? А какво ще се случи, ако все пак успее да заведе счетоводителката в Майорка? Последният въпрос е най-интересен от всички, но точно там пиесата свършва.

Режисьорът, великолепният Андрей Аврамов, е извлякъл максималното от актьорите, те се раздават безпощадно. Всеки от персонажите има своите минути на индивидуална слава, когато сцената сякаш е само негова – като в класически балет, за да покаже цялата палитра на таланта си.

В заключение: дори да не сте голям поклонник на сатиричните постановки, в този спектакъл има някаква магия, която за около два часа ще ви откъсне от вътрешния ви монолог и после ще ви върне в обичайния житейски поток с опреснени сетива и възстановено чувство за самоирония. За да успеете после да понесете в ежедневието си слугуването на двама, че и на трима господари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара