Четенето на езотерика минава за лош вкус. Но преди време традиционните религии – християнство, юдаизъм и ислям, започнаха да ми изглеждат догматични, а науката да показва как работи светът, но не и защо. Затова хвърлих поглед към западните езотерични традиции. Езотерика (от гръцкото „езотеро“ – „по-навътре“) е търсене на тайно знание.

Ранните християни – гностици са секта, забранена от църквата, която се възпроизвежда в по-късни ереси като богомилството и катарството. За тях знанието е по-важно от вярата. Те търсят възраждане на женското божествено начало и единение с Бога без посредници.

Езотеричните християни-мистици Тереза Авилска, Яков Бьоме, Емануел Сведенборг стъпват на цитата от Евангелието на Лука:

„Царството божие вътре във Вас е“.

Познавайки Бога в себе си, те опознават Вселената.

Кабалистите – средновековни еврейски писатели, изследват структурата и природата на Бога. Същността му, както позволява да бъде познат, е кодирана в Дървото на живота, появило се през 15-ти век. То прераства в философия на всички езотерични течения.

Магията е смятана от всички древни философи за „най-главната наука“. Тя се базира на теорията на Юнг за съответствията и изразява идеята на египетския маг Хермес Трисмегист: „Това, което е долу, е същото като онова, което е горе, за да се изпълнят чудесата само на едно нещо“. Магьосници са Томазо Кампанела, Корнелиус Агрипа, Роджър Бейкън и Алистър Кроули.

Магията се състои от ясновидство

(китайското гадаене с монети И-дзин и картите Таро), астрално пътуване и ритуал.

Вещерството е свързано с УИКА-форма на езичество, преобладавала в Европа преди християнството. То, като част от паганизма, е култ към Рогатия бог и Богинята-майка. През 1941 година Алисър Кроули събрал триста беруикски вещици, с които издигнал „Купол на Силата“ и осуетил – според него –  германския десант на Британските острови.

Шаманизмът, описан от Мирча Елиаде и Карлос Кастанеда, е религиозен феномен на Сибир, Централна Азия, Океания и Индонезия. Той е комплекс от „архаични техники на екстаза“. Шаманът върви между видимия и могъщия, но невидим свят на духовете, като черпи сила от земята.

Учението на руснака Гурджиев – гуру на писателите Томас Елиът и Катрин Мансвилд, за „Пътят на хитрия човек“, е свързано с езотеричните традиции на православното християнство. Гурджиев изобретява анаграмата на личността, за да илюстрира идеята си, че

„човек живее в сън, в сън се ражда и в сън умира.“

„Ти не си капка в океана, ти си океанът в една капка“, е определение на суфизма – ислямският поглед към езотеризма, дадено от поета Руми. Той смята, че Битието на Бога и нашето собствено битие са едно и също нещо.

Алхимиците се опитват да превърнат с помощта на „философски камък“ неблагородните метали в злато. Според Юнг алхимията е наивна проекция на подсъзнателното върху материята. Най-известен сред тях е Парацелз.

Основна тема на езотериката е съществуването на тайни братства, които притежават древното знание и господстват над историята.

С появата на манифестите „Fama“ и „Confessio“ през 17-и век се полага началото на Братството на Розенкройцерите, група от философи-протестанти, изучаващи херметизъм, кабала и магьосничество. Техни последователи са масоните – „свободни зидари“. По време на Кръстоносните походи, за защита на поклонниците по пътя им към Светите земи, е основан монашеският Орден на тамплиерите. Превърнал се в страховита военно-икономическа сила, заплаха за църквата и короната, той е унищожен от краля на Франция Филип Хубави и папа Климент Пети. Останките му са прикрити в Шотландия в гилдията на зидарите-каменоделци. Масоните, чийто девиз е „Да построим неръкотворен дом с помощта на Велия архитект“, заедно с Ордена на илюминатите, са

обичайните заподозрени във всички теории на конспирацията.

Идеите за „тайните братства“ идват с розенкройцерите, а за „тайните учители“ – с Елена Блаватска. Тя изгражда езотерична система за изучаване на сродни идеи – херметизъм, кабализъм, масонство и тибетско-будистки вярвания, за установяване на универсален морал. В книгите си „Разбулената Изида“ и „Тайната доктрина“ тя визира безброй Вселени, произлезли от Абсолюта, и безкрайни прераждания на човешката душа. Нейният последовател Рудолф Щайнер разработва методи за собствено, свръхсетивно развитие.

„Новата епоха“(„Ню Ейдж“) – движение от края на 20-и век, предлага нова система от ценности в социалната, икономическата и технологическата област. Тя го свързва с езотеричните течения на гностици, кабалисти, алхимици, херметици, мистици, с ученията на Елена Блаватска, Рудолф Щайнер, Карл Густав Юнг, Олдъс Хъксли, Ейбръхъм Маслоу, Ралф Уолдо Емерсън и Хенри Дейвид Торо. Себе-култът на Новата епоха означава, че всеки съдържа в себе си Бога и фундаменталната същност на Вселената е нейното единство.

Има ли смисъл от четене на езотерична литература? За мен имаше – от атеист се превърнах в гностик.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара