Мениджър на голяма търговска фирма боледува за втори път в рамките на година от досаден, но упорит дерматит. Виновни са не „мръсните“ пари, е необходимостта по сто пъти на ден да се ръкува с всеки срещнат. И това не е единствената болест, която може да се „прихване“ в чистичкия офис.

team-spirit-207319_1280

Място за обществено ползване

Обмяната на мнения на работното място представлява най-интензивната размяна на разнообразна флора и фауна: уверено ръкостискане, дружески целувки по бузата, разгорещен спор в кафенето или в стаичката за пушене — такава степен на сближаване не минава безнаказано. Разбира се, работещите в зали от типа open space (отворено пространство) рискуват много по-малко от всеки лекар. Но от офис до офис има разлика все пак: ако в компанията е прието да си отдаден на работата и да не отсъстваш дори и с температура, в него цари нездрава атмосфера. Заедно с премиите за извънреден труд (ако изобщо ги има) ударниците трябва да очакват грип, хепатит А, салмонелоза, дизентерия.

Как да се предпазите?

Прогнозируемите болести като грип, хепатит, шарка може да бъдат предотвратени чрез ваксинации. С останалите е по-сложно. Едва ли някой ще издържи постоянно да се явява на работа с марлена превръзка на устата, да не подава никому ръка, да пази три метра дистанция при всеки разговор и да не обядва във ведомствения бюфет. А дори и тези мерки не гарантират стопроцентова защита от милиардите бактерии по бравите на вратите и тоалетните.

Най-добрата защита от неприятности със здравето е поддържането на стабилен имунитет, подкрепен с пълноценно хранене и положителни емоции. Вместо да отвръщате глава от кашлящия колега, разкажете му виц и хапнете топла супа на обяд вместо кифла с чай.

Колективна бременност

Може и да не се заразите с грип точно в офиса, но работата в колектив ще синхронизира вашите биоритми с тези на колегите ви. Особено ако сте жена. Има изследвания, които са установили, че при жени, работещи заедно повече от 10 месеца, критичните дни настъпват едновременно или най-много с разлика от три-четири дни. При това за еталон по правило винаги служи графикът на шефката — всички останали се пренастройват по него. Учените обясняват това явление с факта, че женските хормони, отговарящи за менструация¬та, произвеждат и неуловим аромат, който активизира функцията и на колежките.

Много активно женският организъм откликва и на бременност: тя предизвиква неосъзнато пробуждане на майчинския инстинкт. Шефовете на големи предприятия са добре запознати с този синдром — щом жена в офиса забременее, започва епидемия от зачатия.

За мъжете са характерни други феномени: шведски учени са убедени, че за тях заразителен е разводът. Социоложката Ивон Аберг анализирала данните за семейния живот на 37 000 души в 1500 различни компании. Оказало се, че развод на работното място провокира вълна от раздели. А тази вълна води след себе си вълна от бракове. „Освободените“ при първата вълна кандидати най-често влизали във втората група.

Заразни идеи

Без да излизате от кабинета, също може да се заразите. Например с чужда сънливост. Дори и добре да сте се наспали. Американски психолози наблюдавали и анализирали поведението на сътрудници в офиси и студенти по време на семестриални занятия. Така установили заразната сънливост и още, че най-податливи на нея, както и на прозяването за компания са чувствителните, емоционалните и склонните към съпреживяване натури.

А веселите колективи, където има здрава традиция поне веднъж седмично работният ден да приключва в близката кръчма, крият много сериозна опасност. Присъствието в офиса на поне един любител на чашката по статистика вкарва в сфе¬рата на нездравия интерес към алкохола минимум още четирима.

Степени на самозащита

Нашето физическо и душевно самочувствие зависи преди всичко от способността за самовнушения. Тази характеристика ни прави възприемчиви към чуждите мисли и болести. Ако внезапно усетите симптоми на бременност, когато край вас преминава колежката в шестия месец, значи може да ви се внуши всичко — от грип до световно господство.

Как да се предпазите?

Смята се, че колкото по-образован е човек, толкова по-трудно се поддава на внушения. Но това не е достатъчно:

– Лесно се поддават на внушения хора, които в детството винаги са учени да се подчиняват на по-големи авторитети (между другото точно такива хора в колектив се развиват като най-ярките доносници и интриганти). Те лесно се и разболяват.

– Ограничените и изнервящо педантичните служители често стават жертва на внезапни заболявания или болезнени настроения.

– Бунтарите и умниците лесно се адаптират към всяка промяна в колектива — независимо дали това е смяна на началника, извънбрачен роман на колеги, или епидемия от грип.

Заплаха от трудов алкохолизъм

Не рискувате ли да се алкохолизирате на работното си място? Отговорете с „да“ или „не“:

– Напивате ли се здраво поне 4 пъти годишно?

– Случвало ли ви се е да се явите нетрезвени на работа?

– Изпитвате ли необходимост да пийнете, за да започнете да работите?

– Шофирате след две чаши вино?

– Когато сте пияни, вършите ли неща, които никога не бихте направили трезвени?

Положителен отговор на един въпрос означава, че сте на прага на алкохолизма.

На два – вие сте начинаещ алкохолик. На три и повече – потърсете сериозна помощ – вие сте заплаха и за себе си, и за колегите.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара