Най-младият серопозитивен българин е само на 13 години, а най-възрастният е на 77. Данните бяха изнесени по случай Международния ден за борба със СПИН. 2025 човека в България живеят с ХИВ според официалната статистика. Само тази година са регистрирани нови 195 случая, като преобладават заразените мъже. Най-много, 42 % от инфектираните, са на възраст 30-39 години. Според министерството на здравеопазването най-уязвими са групите на мъжете, които имат полови контакти с други мъже и на тези, които употребяват инжекционно наркотици. Министерството ще отдели средства догодина за превенция на СПИН сред най-рисковите групи.

По данни на ООН в света живеят над 25 млн. души с ХИВ. 2, 3 млн. за новите случаи годишно. 31 години след откриването на вируса няма незасегната част от света. Най-потърпевши са Северна Африка, Централна Азия и Източна Европа.

18 младежки клуба внесоха днес в министерството на здравеопазването Младежка харта за популяризиране на сексуалното образование в училищата. Младежите настояват за задължителни часове по здравни въпроси в училище.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара