Около 1.1 милиона заразявания с вируса на ХИВ/СПИН при деца под 15-годишна възраст са предотвратени от 2005 година насам, а новите случаи на инфекции са намалели с над 50%. Това показват най-новитеданни на УНИЦЕФ, изнесени в навечерието на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември.

Този невероятен напредък е резултат от разширения достъп на милиони бременни жени-носители на вируса на ХИВ до услуги за превенция на предаването на болестта от майките към децата. Тези услуги включват животоподдържаща терапия, която значително намали предаването на вируса към бебетата, както и спомага за поддържане на жените в добро здравословно състояние.

„След като съумяхме да предотвратим 1,1 милион нови заразявания при децата, значи можем да предпазим от ХИВ и всяко едно дете – но при условие, че имаме възможността да достигнем и до най-уязвимите“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, цитиран от УНИЦЕФ. Той допълни: „Трябва да преодолеем бездната на неравнопоставеността и да инвестираме повече в потенциала да достигнем до всяка една майка, всяко новородено, всяко дете в ранна възраст и всички подрастващи – чрез програми за превенция и лечение на ХИВ/СПИН, които могат да спасят и подобрят чувствително техния живот“.

Според организацията най-резките спадове на заболеваемостта са регистрирани в периода 2009–2013 г. в 8 африкански страни: Малави (67%), Етиопия (57%), Зимбабве (57%), Ботсвана (57%), Намибия (57%), Мозамбик (57%), Южна Африка (52%) и Гана (50%).

От УНИЦЕФ събощават, че въпреки това, глобалната цел – за намаляване на новите случаи на ХИВ инфекции сред децата с 90% между 2009 и 2015 г. е все още недостижима. Едва 67% от бременните жени-носители на вируса в страните с ниски и средни доходи през 2013 са получили най-ефективните антиретровирусни медикаменти за превенция на предаването на заразата от майка към дете.

Неравенството в достъпа до лечение възпрепятства цялостния напредък. Сред хората, които живеят с вируса на ХИВ/СПИН в страните със средни и ниски доходи, възрастните е много по-вероятно да получат антиретровирусна терапия, отколкото децата. През 2013 – 37% от хората на 15 и повече години са получили лечение – в сравнение със само 23% от децата на възраст от 0 до 14 г.

Нивата на смъртността в следствие на СПИН сред младежите също са особено обезпокоителни. Докато при всички други възрастови групи се наблюдава спад с близо 40% в смъртността в резултат на СПИН за периода 2005-2013, то подрастващите (на възраст от 10 до 19 г.) са единствената група, в която нивата не намаляват.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара