Дубай премахна 30-процентния данък върху алкохола с цел да стимулира туризма.

Емирството също така ще спре да събира такси за лични лицензи за алкохол – нещо, което всеки, който възнамеряваше да пие, трябваше да носи със себе си.

От известно време Дубай смекчава законите, като разрешава продажбата на алкохол през деня по време на Рамазана и одобряваше доставката по домовете по време на пандемията.

Смята се, че този последен ход е опит да се направи Дубай по-привлекателен за чужденците в условията на конкуренция от страна на съседите.

Двете компании, които разпространяват алкохол в Дубай, Maritime and Mercantile International (MMI) и African & Eastern, заявиха, че ще отразят намалението на данъка за потребителите.

Не е ясно дали този ход, който влезе в сила в неделя, ще бъде постоянен. Вестник „Файненшъл таймс“ го описва като едногодишен пробен период, като се позовава на „ръководители на индустрията, информирани за решението“.

В Дубай, известен като „столицата на партитата“ в Персийския залив, броят на чужденците е девет към едно, а жителите често пътуват до съседни емирства, за да купуват алкохол на едро.

В миналото Дубай е успявал да привлече повече туристи и заможни чуждестранни работници от своите съседи, отчасти поради толерантността си към по-либералния начин на живот.

Сега обаче той е изправен пред нарастваща конкуренция от страна на съперниците си, които развиват хотелиерския и финансовия си сектор.

Немюсюлманите в Дубай трябва да са навършили 21 години, за да употребяват алкохол, и да притежават лиценз за употреба на алкохол – пластмасова карта, издавана от полицията.

Въпреки че баровете и нощните клубове рядко искат да видят картите, консумиращите алкохол без тях могат да бъдат глобени или арестувани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара