Наричат го цигуларят рок звезда, музикален гений, иноватор-инструменталист, който магически преплита мелодиите на Металика и Моцарт със своята неповторима 300-годишна цигулка „Страдивариус“.

Дейвид Гарет е експериментатор и кросоувър творец, който смесва различни стилове чрез плавен преход от класиката към модерността – поп и рок хитове, джаз, ритъм енд блус. И така привлича хиляди хора на концертите си. Целта му е да въведе младите хора към класиката, но твърди: „Не правя нищо по-различно от това, което са правили други векове преди мен“.

Снимки: © Christoph Köstlin

Наричат го и новия Паганини, в чийто образ влиза във филма на британския режисьор Бърнард Роуз „Цигуларят на дявола“. Самият Дейвид признава, че именно Паганини е негов идол. Заради приликата си с бившия британски футболист Дейвид Бекъм и актьора Брат Пит, е наричан и Дейвид Бекъм или Брат Пит на класическата музика. А пък Стинг казва за него – Има само един човек, който може на един концерт да изпълни еднакво виртуозно и Вивалди, и AC/DC – и това е Дейвид Гарет.

Виртуозният цигулар има много милиони фенове в цял свят – не само заради таланта си, но и заради невероятната си харизматичност. Той е истински шоумен – движи се сред публиката така сякаш „лети“ над нея, докато свири.

Дейвид Гарет е и най-бързият цигулар в света. През 2008 г. подобрява Рекорд на Гинес, като изсвирва „Полетът на бръмбара“ на Николай Римски-Корсаков само за 65 секунди.

Неговите интерпретации на “Purple Rain”, “Smells Like Teen Spirit”,  “Nothing Else Matters”, “November Rain”, “Viva la vida”, “Hey Jude” му носят още и още фенове. Както впрочем и изпълненията на класики като “Пета симфония” на Бетовен и “Лунна светлина” на Дебюси.

Можете да го видите както да изпълнява най-сложните класически композиции заедно с водещи световни оркестри и диригенти, така и да свири рок класики на претъпкани стадиони.

Дейвид Гарет е продал милиони билети за свои концерти и е спечелил 23 златни и 16 платинени награди на най-разнородни музикални форуми.

Роден е в Аахен, Германия. Майка му е американка, а баща му – германец. Започва да се учи да свири на цигулка още на 4-годишна възраст, а на 7 години вече изнася концерти. Едва 13-годишен подписва договор като артист на Deutsche Grammophon, концертира и прави звукозаписи. На 17 години решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуството. Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон, взима уроци от една от най-добрите цигуларки на миналия век – Ида Хендел. Но

желанието му е да стигне САЩ

и да учи в едно от най-престижните музикални училища – Джулиард в Ню Йорк. Завършва го през 2004 г. без никаква финансова подкрепа от родителите си. Издържа се сам, работейки най-различни неща, включително е бил фотомодел и чистач на училищните тоалетни.

През годините Гарет работи с имена като Исаак Щерн и Йехуди Менухин. Прави концерти в Европа, Япония, Турция, САЩ и др.

Съвсем скоро цигуларят се завръща в България – този път на стадион „Юнак“ в София. Концертът ще се проведе на 30 август.

Дейвид Гарет ще сподели музиката от последния си албум, oзаглавен „ALIVE – My Soundtrack”. Събитието е част от едноименното европейско турне на музиканта, което стартира по-рано тази година.

„Албумът, както и настоящето турне, носят едно много лично и специално изживяване, защото споделям с публиката саундтрака на живота си. Всяка песен има история и разкрива емоция, с която съм се сблъскал най-вече по време на пандемията. Вярвам, че периодът беше изключително труден за всички, ето защо с този концерт искам да накарам хората да се почувстват отново живи и

да празнуват живота с музиката ми“,

споделя Дейвид Гарет. И допълва: „ ALIVE “обединява много различни емоции и настроения, но на първо място става въпрос за желанието да живееш – желанието най-накрая да станеш истински отново жив“. „Ето защо създадох обнадеждаващ репертоар, но отразяващ и скръбта. Това са песни, които вдъхновяват – пълни с енергия, жажда за живот и емоции.

Турнето „ALIVE” ще продължи до октомври месец, а част от песните, които публиката ще чуе на 30 август на стадион „Юнак“, са емблематичните „Staying Allive”, „What a Wonderful World”, “Beauty and the Beast” и „Imagine”, рок хитовете „Enter Sandman” и „Paint it Black”, както и интерпретациите на класически творби като „Confutatis“ на Моцарт и “Dance of the Knights” на Прокофиев.

 Билети за събитието могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн от eventim.bg на цени от 85 лв. до 185 лв. Всички билети важат без необходимост от презаверяване за новата локация на концерта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара