През нощта гърми, тряска страховито сякаш досами леглото. Проливен дъжд се стича по покрива. Непрогледният мрак се прорязва от безумни светкавици и после пак кънти грохотът на дъжда… А какви емоции преживяхме!

На три пъти спира токът по време на втората вечер на Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“. Токов удар из цяла Благоевградска област разкъсва изпълнението на VSOP. Зад съкращението не се крие перилен препарат, нито име на хапчета, а осем талантливи, артистични и нахъсени музиканти от Варна суинг оркестра проджект. Но саксофонът на Стоян Роанов и тромпетът на Нейко Бодуров продължават да прорязват мрака на нощта с прекрасна музика. Включват токът и отново се завихрят изпълнение на огнената дама в червено Антонела Петрова и на другия вокал Реджи Нейчо Петров. Звучат песни от най-любимия ми период в джаза – неговата романтика – музиката на Бени Гудман, Елла Фицджералд, Нат Кинг Кол, Рей Чарлс. Три биса и публиката пее заедно с артистите, танцува и не иска да си тръгне, а преваля полунощ…

Не по-малко вълнуващ е и рециталът на Васко Петров. Винаги елегантен и стилен на сцената, с ненадмината класа и прекрасен глас, той ни представя световни джаз стандарти, боса нова теми, поп хитове в джаз  интерпретации от новия си албум. Винаги е удоволствие да те слушаме, Васко!

Класиката в джаза е проект, който се появи за първи път миналата година на джаз феста. Септетът „Пресечни точки“, създаден по проект на виолончелистката Линда Манчева, Берлин, е симбиоза от музикалните светове на барока и джаза. Класните музиканти от състава са със световни кариери. Смиляна и съпругът й акомпанират на концертите на Андреа Бочели, други развиват световни кариери. На публиката особено й допаднаха джаз произведенията на Абдула Ибрахим. Получи се една прекрасна джаз джабола, която предизвика искрени овации.

Нека да е джаз, си казвам на следващото утро – свежо, борово, зелено – нито помен от снощните гръмотевици. Пак ще има музика! Пак сме там, на поляната пред хотел „Рила“. Очаква ме един прекрасен ден!

Снимки: Донко Филипов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара