Стартира традиционният карнавал във Венеция, един от най-старите и известни в света, който ще продължи до 25 февруари. Времето за провеждането на карнавала зависи от католическия Великден. Последният му ден трябва да съвпадне със Заговезни преди Великите пости, 40 дни преди Великден.

Всяка година шествието във Венеция се посвещава на определена тема. Миналата година неговото мото беше „Виновна е Луната“ в чест на 50-годишнината от кацането на човек на Луната през 1969 година. Тази година темата е „Игра, любов и безумие“, тъй като празнуването съвпада с Деня на Свети Валентин.

Предвидени са 150 мероприятия, в които ще вземат участие над 300 артисти и колективи. Запланувани са разнообразни развлечения за децата и младежите.

Няколко са знаковите събития, които заклетите почитатели на карнавала във Венеция не изпускат. Освен двете водни карнавални шествия в първите 2 дни, по време на карнавала се организира и конкурс за най-добра маска, който приключва на 25 февруари и в който може да победят цели групи от хора, дегизирани тематично. В скорошно издание на карнавала една от наградите на конкурса беше присъдена на група дами, дегизирани като британската кралица Елизабет Втора и носещи за целта ярките и типични за нея палта и шапки.

Бюджетът на карнавала възлиза на 2 милиарда евро, като половината от него ще бъде осигурен от спонсори. Всяка година празненствата се посещават от около 3 милиона души.

Думата „карнавал“ произлиза от латинската carnevale (прощаване с месото) и се употребява за последния ден преди началото на постите. Първото споменаване на Венецианския карнавал датира от 1094 година. От 1162 година той става ежегоден.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара