Кафето е една от най-консумираните (и дискутирани) напитки в световен план, отстъпвайки първото място единствено на водата. Кофеинът, стимулиращо вещество в състава на кафето, буди доста спорове и полемики относно потенциалните му ползи и вреди. Именно поради тази причина на кафето се гледа с известна доза скептицизъм във фитнес средите.

Но наистина ли кофеинът е непременно лош за нас? И ако да, защо ни кара да се чувстваме толкова добре? В статията днес ще намерете отговорите на тези въпроси и разберете колко кафе е безопасно да се консумира на ден.

Произход на кафето

Кафееното дърво, чиито плодове съдържат зърната кафе, произхожда от Източна Африка. Според легендата един пастир пръв опитва кафейния плод след като забелязва, че овцете му са необяснимо енергични, когато пасат от това храстовидно дърво.

Най-ранните сведения за консумация на напитката кафе, датират от 15-ти век в Йемен. От Йемен кафето бързо се разпростира до Египет и останалата част от Северна Африка, а през 16-ти век достига Близкия Изток, Персия и Турция. Дебютът си на европейска почва кофеиновата напитка прави в Италия, но бързо достига и до останалите части на Стария континент.

Ако превъртим лентата до ден днешен, кафето бързо се превръща в част от ежедневието ни. Накъдето и да погледнете, ще намерите нещо свързано с тази напитка. Дори в основата да думата „кафене“ — място, където се събираме, за да общуваме и социализираме — стои същият корен. Но каква е цената, която плащаме заради любовта си към кафето?

Рискове от консумацията на кафе

Резултатите от научните изследвания по темата са противоречиви поради няколко причини:

 • 1.Различията в метаболизма. Някои от нас толерират отлично кофеина и кафето, а други — не.
 • 2.Кафето взаимодейства с много хормони и невротрансмитери в човешкото тяло като кортизол, ацетилхолин, инсулин и други. Тези взаимовръзки са комплексни по характер и често крайния резултат от тях зависи от това кога и колко кафе сте изпили.
 • 3.Поради различията в климата и почвата, както и на по-късен етап — при печене и варене — има значителни разминавания във вкуса и химичния състав на отделните сортове кафе.

Именно поради гореизброените три фактора, е трудно да се заяви с категоричност, дали кафето е здравословно или нездравословно. Нека да разгледаме нещата в детайли.

Метаболизъм

Една от причините мнението за кафето да е толкова противоречиво е, че не всеки човек метаболизира кофеина еднавко. Кофеинът се разгражда и преработва от черния дроб, но в зависимост от генетиката при едни този процес протича бързо и ефикасно, а при други — бавно и неефикасно. Хората с „бърз“ ген се чувстват енергични и бдителни в продължение на 2-3 часа след консумация на кафе, докато хората с „бавен“ ген изпитват предимно негативните симптоми от приема на кофеин (нервност, треперене и т.н.) в продължение на 8-9 часа.

Шансът да притежавате някой от тези два гена е приблизително равен (50:50). Тоест, дали кафето ще има благоприятен ефект върху здравето ви, ще зависи от това колко добре метаболизирате кофеина. Ако при вас този процес протича бавно, по-разумно е да се откажете или поне силно да ограничите консумацията на кафе. В този случай кафеинът повече ви вреди, отколкото помога и може би това е причината консумацията на кафе да се свързва с:

 • високо кръвно налягане (дори при хора, които не страдат от хипертония)
 • сърдечни удари
 • нарушен сън
 • завишен риск за спонтанен аборт
 • влошени симптоми на предменструален синдром

Добрата новина е, че дори и да не сте случили на ген, в малки количества кофеинът (няколко чаши чай или 2-3 блокчета тъмен шоколад) не би трябвало да представлява проблем (дори може да черпите ползи от консумацията). А и да забравяме, че половината от нас изобщо нямат този проблем.

Ако сте от хората, които бързо метаболизират кофеина, новини са отлични — всички рисковете, които изброихме по-горе, не се отнасят за вас. Можете да консумирате кафе без никакви притеснения за здравето. За съжаление в България все още не се правят подобни генетични изследвания, затова ще се наложи да се доверите на усета си.

Кортизол

Кортизолът е хормон, секретиран от кората на надбъбречните жлези, който повишава кръвната захар и налягане, подготвяйки тялото за стресови ситуации. Кафето — и по-точно кофеинът — повишават нивата на кортизол, но колко и за колко дълго зависи от няколко фактора: кога пиете кафе, колко често пиете и дали страдате от високо кръвно налягане. Кортизолът обикновено е най-висок сутрин и ако изпиете първото си кафе в интервала 6-10 часа, не би трябвало да срещнете проблеми, тъй като стойностите на хормона и без това са завишени.

Но ако пренесете консумацията на кофеин през следобеда и вечерта, тялото може да не реагира добре, защото нивата на кортизол обикновено спадат с напредване на деня. Негативният ефект е по-силен при хората с високо кръвно налягане. Ако имате проблеми с нивата на кортизол, ограничете приема на кафе в рамките на сутрешните часове, а през останалата част на деня консумирайте чай (чаят не просто съдържа по-малко кофеин, но и други успокояващи съставки като Л-теанин).

Инсулинова чувствителност

Важно за тези от нас в преддиабетно състояние е да знаят, че кофеинът в големи количества понижава значително инсулиновата чувствителност и толерантността към глюкоза. Но при иначе здрави индивиди консумацията на кафе може да понижи риска от диабет тип II с до 35%.

Ползи от консумацията на кафе

Дехидратация

Години наред сме слушали, че кафето има дехидратиращ ефект. Интересен е фактът, че поредица от 10 нови изследвания доказват, че консумацията на до 550 мг кофеин на ден (еквиваленът на почти литър кафе!) не води до нарушения в електролитния баланс. При друго проучване учените доказват, че консумацията на кофеин-съдържащи напитки не води до загуба на течности, превишаваща обема на самата напитка. Изводът е, че ако освен кафе пиете и достатъчно количество вода, нямате повод за притеснение.

Повишена продуктивност

Не е тайна, че кофеинът в състава на кафето има стимулиращ ефект върху нервната система. В резултат се намалява времето за реакция, подобрява се паметта и когнитивните функции на мозъка. Можете да пиете едно кафе преди важни задачи, изискващи бдителност и повишено внимание.

Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е неличимо мозъчно заболяване, което засяга 1-2% от хората над 65-годишна възраст. Шест независими проучвания доказват, че консумацията на кафе намалява риска от Паркинсон с до 80%. Учените обясняват резултатите с наличиенто на гена GRIN2A при около 25% от хората. GRIN2A оказва влияние върху глутамата — вещество, отговорно за смърта на мозъчни клетки при пациентите, страдащи от Паркинсон.

Алцхаймер

Кафето помага за превенцията и на още едно невродегенеративно заболяване — Алцхаймер. За момента не е открито лечение на тази прогресивна болест, но при контролирани експерименти е доказано, че примът на три чаши кафе дневно при болни от Алцхаймер намалява когнитивните нарушения в сравнение с пациентите, които се въздържат от консумация. При прием на четири и повече чаши кафе на ден посочените ползи не са налице.

Антиоксиданти

Черният шоколад и зеленият чай са популярни заради високото си съдържание на антиоксиданти, но истината е, че кафето ги „засрамва“ по този показател. Поради антиоксидантните си свойства, консумацията на кафе се свързва с намален цялостен риск от ракови заболявания. Проучвания сочат, че хората, които редовно прият по 2-3 чаши кафе на ден са с до 25% по-малко застрашени от рак на дебелото черво. Разбира се, не трябва да разчитаме единствено на кафето, като основен източник на антиоксиданти — яжте и достатъчно зеленчуци и плодове.

Сърдечно-съдова система

Кафето от дълго време се слави като враг на сърдечното здраве, но научните изследвания не подкрепят това твърдение. Дори някои проучвания сочат, че умерената консумация на кафе намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Обобщение и препоръки

Може би от всичко прочетено дотук ви стана ясно, че кафето не е за всеки, но може да предостави редица ползи за тези, които метаболизират кофеина ефикасно. Те включват:

 • По-висока физическа и умствена продуктивност
 • Понижен риск от рак, невродегенеративни заболявания и диабет тип II
 • Потенциално понижен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система

Както при всички други храни и напитки, количеството и качеството са от значение. Докато някои изследвания сочат, че високият прием (5-6 чаши дневно) има значителни ползи за здравето, други заключават, че кафето в такива количества е нездравословно. Изглежда, че в определени количества кафето е добро за нас, но над определени граници ефектът е по-скоро негативен. За тези от вас, които метаболизират кофеина по-бавно, препоръчвам да намалите значително или изцяло да спрете приема на кафе.

Как бързо и лесно да тествате,

дали добре толерирате кофеин?

Направете си едно кафе, изпийте го и след няколко часа се замислете как се чувствате физически и психически. Също така не прекалявайте със захарта, сметаната и другите добавки, които потенциално могат да намалят ползите от приема на кафе. Другото нещо, за което трябва да внимавате са изкуствените кофеинови напитки и кофеиновите хапчета — ползите от кофеина се проявяват единствено при кафето, тъй като той взаимодейства с другите вещества и антиоксиданти.

От сайта на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара