За да изглеждаш като кралица, трябва да се чувстваш като кралица. Много добре би било този път, поне този път да не се сещаш в последния момент, че миризмата на готвено не е най-подходящият парфюм за празничната вечер. И изобщо докога „празник” ще означава за теб нерви, преумора, съсипан вид?! Достатъчно е да си спомниш за себе си седмица преди купона. И да отделяш всеки ден малко лично време, за да спазваш специалната програма за бърза реанимация на външния вид и самочувствието.

portrait-1319951_960_720

Сияещ поглед

 • Първо се погрижи за опаковката, после за съдържанието. Торбички, подпухнали клепачи, умора – всичко това трябва да изчезне. Всяка вечер промивай очите с настойка от лайка или липа. После навлажнявай с настойката памучни тампони и налагай затворените клепачи с тях за 10-15 минути.
 • Торбичките под очите ще заличиш лесно с полукръгчета от суров картоф.
 • След компресите нанасяй специален успокояващ крем или гел за околоочния контур.
 • Няколко пъти дневно прави гимнастика: рязко затвори и отвори очи; бързо премести поглед вляво-вдясно, нагоре-надолу; погледни надалеч и веднага след това фокусирай поглед върху близък предмет.

Изящни ръце

Ако кожата на ръцете е суха, а ноктите – занемарени, не се бави.

 • Първата крачка е маникюрът. В никакъв случай не се опитвай да запазиш дължината на ноктите. Още повече ако се цепят, разслояват или са неравни. Без съжаление ги подравни, придай им красива форма и полирай повърхността с щадяща пила. По отношение на маникюра металът е вредно демоде – не бива да се използват нито ножички, нито метални пили.
 • Два-три дни вечер преди сън потапяй ръцете във ваничка с топла отвара от картофи или настойка от липов цвят. После ги намажи обилно с омекотяващ крем и си сложи памучни ръкавици. Не ги сваляй до сутринта.
 • Всяка вечер преди лягане втривай в ноктите и кожичките около тях бадемово масло.
 • За да не отидат всички усилия напразно, не забравяй да нанасяш крем върху ръцете след всяко съприкосновение с водата.

red-967997_960_720

Нежни лакти

Загрубелите лакти автоматично изключват възможността да покажеш естественото продължение на красивите си рамене. Но това е само хипотеза. Две-три процедури са достатъчни, за да шлифоваш слонския пласт кожа. Потапяй ги за 20 минути в топла вана със зехтин и портокалов сок в съотношение 3:1. После обработвай загрубелите участъци с пемза и за финал нанасяй глицерин с няколко капки лимонов сок.

Просто прелест!

Празничната прическа не се нарича така, защото е нещо, което си позволяваш само в извънредни случаи. Ако си за подстригване, запиши си час седмица преди деня Х. И то не само защото фризьорските салони стават недостъпни в празничните дни, а защото подстриганата коса има нужда от няколко дни да улегне. В случай че планираш и промяна на цвета, послушай специалистите, които смятат, че косата изглежда по-жива и естествена, когато след боядисване порасне с 0,5-1 мм.

Един ден до…

Постарай се да докараш до състояние на полуфабрикат не само празничните блюда, а и себе си:

 • Освежи маникюра, но нанеси само основа. Цветният лак остави за утре.
 • Почисти и оформи веждите. До следващата сутрин малките червени точици от отстранените косъмчета ще изчезнат.
 • Всички останали излишни косми по всички останали части на тялото отстрани с епилатор или самобръсначка – и бездруго нямаш време за едно отбиване при козметичката.

Започва се!

Не е толкова просто цяла нощ да бъдеш бодра и жизнена, да танцуваш и да изглеждаш като току-що излязла от корицата на модно списание. Затова – първо се наспи добре. А после…

bath-988502_960_720

 • Днес просто е задължително да вземеш разточително дълга вана. Удоволствието ще е пълно, ако добавиш сухи треви, ароматни масла, соли, пяна. Ваната с морска сол ободрява, с розово масло превръща кожата в коприна, с мента успокоява.
 • След ваната вземи хладен душ: първо облей със струята краката от петите до бедрата. После ръцете – от върха на пръстите на дясната ръка до лявото рамо и обратно, след което повтаряш същото, но от ляво на дясно. Накрая масажирай със струята гърдите, стомаха и гърба. Кръвообращението ти е живнало, кожата изглежда млада и свежа.
 • Попий водата с мека кърпа и нанеси лосион по цялото тяло с кръгови движения.
 • Докато си се занимавала с тялото, си свършила доста работа и за лицето. То е вече готово за дълбоко почистване. Може да използваш скраб или маска за почистване. И двете ще придадат закачлива естествена руменина.
 • Вече е обед и сигурно усещаш глад. Пазиш сили за празничната вечеря, но хапни все пак нещо (салата, кофичка кисело мляко), за да не преядеш вечерта. На всяка цена изпий и един домашно приготвен витаминозен коктейл от 400 г моркови и 200 г ябълки, който допълнително ще избистри тена ти.

В епицентъра на купона

Трудно е да си на крак цяла нощ, особено ако си домакинята, която посреща, сервира и забавлява.

 • В разгара на купона ободряващо ще ти подейства спрей с термална вода, така че гледай да се запасиш с него предварително. Ефирната струя на аерозола ще те освежи, без да развали прическата или грима ти.
 • Ободряват и ефирни масла от кипарис, бор, евкалипт. Просто капни няколко капки в блюдо с вода и вдишай аромата.

wellness-285587_960_720

На следващия ден

Уморена си, разбира се! И няма смисъл да се подлагаш на изтезания като чистене, миене на чинии и т.н., докато отново не се почувстваш във форма. Затова:

 • Ако имаш сили, отдели един час и иди в салон за красота. Ароматотерапевтичен масаж на цялото тяло или апликация с продукти от водорасли ще те възстанови напълно. Ако страдаш, че торбичките под очите пак са се появили, лимфодренажен масаж ще отстрани всички отоци от лицето ти.
 • Оставаш си вкъщи? Направи си овлажняваща маска на лицето, наложи клепачите с добрите стари компреси от билкова отвара и пий колкото се може повече минерална вода (но не газирана).
 • Ще ходиш на гости? Не се престаравай с макиажа: никакви тъмни сенки, очни линии и т.н. Достатъчно е да сложиш тониращ овлажняващ крем на лицето и гланц на устните.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара