Какво е общото между нашия лимец и житото на Матера, обявено за световна ценност и под закрилата на ЮНЕСКО? Отговорът – на специалния фестивал на хляба.  България, Италия и Франция заедно за Хляба, e съвместен проект на АРТериа, асоциация за култура, музика и театър от Матера – Италия, Фондация  ”Cвобода от Страха” – България и ”Тоазием пол” –Франция.

Фестивалът гостува на В/ХОД арт док зона и на Червената къща в рамките на два дни – от 12 до 13 октомври.

bread-1281053_960_720

На 12 октомври ще се проведе

Работилница нa тема: “ Хлябът – същността на живота”.

Идеята на организаторите е да се свържат две поколения: Бабите от село Сливня, област Своге – Филатка, Василка и Иванка, в традиционните си носии, грижливо пазени в скриновете, ще пеят и месят сладки питки с младите участници. Собствениците на вегетарианският ресторант „Слънце и Луна“, които имат фурна за ръчен хляб, замесен с квас, ще се включат в песните и замесването на „магията“.

Публиката, сред която ще са и учениците от средните класове на Италианския лицей, ще има възможност да чуят от доц. Янева, автор на първата книга за обредните хлябове, каква е била ролята им в живота на много поколения и защо днес интереса към тези стари традиции се възражда.

На фона на видео от „свещенодейството“ на бабите в село Долен, Гоце Делчевско, внучката Силвина Маневска  ще разкаже как е оценила тези традиции, едва след като е завършила висшето си образование и е избрала да остане да живее и работи като семеен терапевт в София.

Среща на традициите:

идващи от другата страна на Егейско море, oт древна Лукания, а сега Базиликата, земя запазила античната история на Magna Grecia, нашите италиански гости, актьорите от спектакъла „Песента на Хляба“ ще изпеят песните за замесване на уникалния хляб на Матера, признат за световно културно наследство oт Юнеско.

Публиката ще може собственоръчно да си направи малки питки от замесеното тесто и дa ги бележи с Просфорите, които ще бъдат на нейно разположение.

Дискусията на 13 октомври на тема:

”Хляб за тялото, хляб за душата” –

ще събере „Новата Вълна“ хлебари, решени да произвеждат истински здравословна храна. Осъзнали, че ръчно замесения с квас хляб ще бъде този лек не само на тялото, но и на душите, защото събира хората, създава социално устойчив модел на икономика и може да проправи път на считаната  за утопична идея за БЕЗПЛАТЕН ХЛЯБ, която „de facto“ е близка до основния закон за Правото на Живот.

Ще присъства един от пионерите и радетел на производството на лимец- Емил Елмазов, който е написал две книги за ползите от това старо, оригинално жито, каквото е житото на Матера.

То е било изгубено като сорт за десетилетия и след това, случайно, в един склад се открива чувал с наречения сега сорт “Сенаторе Капели”. Tова жито изкласява до 2 метра височина и е вече запазената марка на Матера и на нейния хляб.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара