През зимата кожата се изсушава от студения вятър и от ниските температури. Тя се нуждае от подхранване – често й липсват витамини, липидите намаляват и изсъхва от студения вятър. По-сухите кожи започват да се лющят, а мазните – стават сухи.

Какво представлява сухата кожа?

Сухотата на кожата се дължи на загубата на вода и липиди. Кожата на всички изсъхва повече през студените месеци, заради понижаването на количеството на повърхностните липиди. Фактори, които способстват за това са: прекалено често къпане, горещи вани, прекаляване с почистващите продукти, агресивно триене на кожата с хавлиена кърпа, ниска влажност, студен и сух въздух, парно, недостатъчен прием на вода и течности, прекомерно излагане на слънце. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза.

Какви са симптомите при суха кожа?

  • Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долните и горните крайници.
  • Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ.
  • Зачервена и раздразнена кожа.
  • Нацепване на кожата.
  • Побеляване и лющене.

Какви грижи за сухата кожа могат да се прилагат в домашни условия?

В домашни условия е необходимо редовното нанасяне на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, тип вода в масло, при които преобладава липидната съставка.

Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10 има хидратиращо действие върху кожата, а над 10 процента – и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване на кожата с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.

Какви профилактични мерки могат да са прилагат за намаляване на сухотата?

Да се избягват горещи вани, хигиенният душ да бъде с по-малко продължителност, да не се прекалява с басейни и сауни. Да се използват меки почистващи средства, които не съдържат алкохол, алкален сапун и парфюм. Кожата да се подсушава след баня с потупващи движения, а не с триене. Трябва да се приемат много вода и течности, да се използва фотозащита и да се нанася емолиент след баня. Да се избягват алкалните сапуни, да се избягва разчесването на кожата при сърбеж. Да се използва овлажнител за въздуха в дома.

Кремовете

През зимата трябва да използваме кремове с повече съставки като хиалуронова киселина, антиоксиданти, витамини, Q10 и др. А през лятото са по-подходящи  кремове с по-лека текстура – овлажняващите и направените предимно на водна основа. При суха кожа, както споменахме, е изключително важно ползването на крем с плътна текстура, която подранва, докато мазната се нуждае от добра хидратация.

На слънце

В планината (а и не само) не бива да забравяте фотозащитния крем. Нанесете го половин час преди да излезете навън и подновявайте на всеки два часа. Факторът трябва да е висок!

Каква е основната разлика между зимните и летните слънцезащитни продукти? Слънцезащитните продукти, предназначени за зимните месеци, са направени на основата на мазнини, докато летните са създадени на база вода. Причината е, че при ниски температури кремовете с голямо съдържание на вода могат да замръзнат върху кожата. Друго голямо преимущество на богатите на мазнини продукти е, че те спомагат създаването на защитна бариера, която предпазва кожата от дехидратация.

Устните

Не трябва да пренебрегваме устните. Те представляват полулигавица и затова са много по-чувствителни на външни въздействия от останалата кожа на лицето. Когато излизаме навън, под червилото трябва да положим медицински стик, така най-общо казано, се наричат вазелините, които са изработени специално за устни. Те са добра бариера срещу студа и вятъра. Когато сме в планината, този стик трябва да съдържа фотозащитен фактор, защото слънцето може да увреди устните и да причини тежък възпалителен процес.

Ръцете

Кожата на ръцете е изключително уязвима през зимата и не е нужно да се правим на герои, като „забравяме” нарочно ръкавиците си. По-важно в случая е да си слагаме „биологични” ръкавици. Това са защитните и подхранващи кремове от медицинската козметика, които е добре да ползваме след всяко измиване на ръцете и особено навън.

Както за лицето, така и за ръцете основната грижа през зимата е допълнителното подхранване на кожата. Това е сезонът, когато най-често се получава екзема на ръцете, защото кожата става по-ранима, а нарушаването на кожната бариера дава възможност на алергените да проникнат по-лесно и да причинят дерматит.

Тялото

Кожата на цялото тяло е много по-суха през зимата и има нужда от повече млека, кремове, балсами. Особена грижа изисква кожата на хора с диабет, периферна съдова недостатъчност и други заболявания, при които има нарушено кръвооросяване. Те задължително трябва да използват кремове, които пазят целостта на кожата, защото бактериите само това чакат – нараняване и поява на входна врата, през която да проникнат в организма и да причинят инфекции.

Нокти и коса

Ноктите и косата са изградени от така наречения твърд кератин и когато ползваме коктейл от хранителни добавки, витамини, минерали и аминокиселини за косата си, ние подпомагаме и ноктите. Изберете добра специализирана медицинска козметика и хранителни добавки за грижа за косата и ноктите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара