„Молитва за Украйна“ от Теодора Димова e сборник с критични статии, които обичаната писателка публикува като колумнист в „Портал Култура“ и които засягат най-опасния за света конфликт в съвременния свят, а именно войната между Русия и Украйна.

Проследявайки мащабния сблъсък между двете държави от самото начало на руската агресия до февруари 2023 г., този сборник се превръща в хроника на болката и навярно е най-чувствителният и точен паноптикум на своето време.

Героизмът на украинския народ предизвиква възхищение, но много по-силна е болката от сполетялото го страдание. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако трябва да повторя думите на др Мартин Лутър Кинг, имам една мечта, моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват на никого повече да започва война“, пише самата Теодора Димова в предговора на приносното издание.

За силата на пропагандата

за мнимата миролюбивост, за ролята на творците, за силата на думите, както и още много болезнени точки, обрисували картината на обществените и политически реакции – „Молитва за Украйна“ е директна и остра публицистика, която не спестява критика и не се притеснява да назове проблеми, останали в сянката на злободневните теми.

Повече от година след нахлуването на руската армия на украинска земя, текстовете на българската писателка продължават да звучат все така актуално. Благодарение на натрупаната времева дистанция между „преди“ и „сега“, те очертават портрета на света от XXI век – портрет, изваян от разделения и трагизъм.

„Молитва за Украйна“ е онази активно заявена гражданска позиция, която издига творчеството на Димова до незаобиколим критичен глас в дебата за бъдещето на света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара