Разкази от новата си книга „Ресто“ ще прочете днес Бистра Величкова в „Гьоте институт“ в София.

За „Ресто“ ще говорят поетесата и драматург Мирела Иванова, както поетесата д-р Лора Динкова, която е редактор на сборника. Издател и втори редактор на книгата е Мартин Христов (Изд. „Ерго“).

„Бистра Величкова за пореден път изненадва с таланта си да пише за българското близко минало, което обаче не е променило настоящата ни съвременност откъм хоризонтите на едно смислено бъдеще. ,,Ресто“ е провокативен сборник с разкази – доколко можем да опазим себе си в държава, в която преходът към доброто се оказва една метафора на непостижимото. Навсякъде в текстовете обаче преминава един светъл оптимизъм, независим и независещ от несгодите на героите ѝ. И именно това е голямото послание на тези разкази – че човекът има уникалния шанс да бъде емоционално съпричастен към другия и по този начин да променя света“, пише Лора Динкова за сборника с разкази.

Според Палми Ранчев героите в книгата често са съвсем обикновени хора, загубили се в спомени за надежди, очаквания и несподелени любови. „Бистра Величкова с настоятелна последователност създава паноптикум от лесно нараними човешки същества в търсене на основания за съществуването си. Попаднали в нейните истории винаги намираме подходящо място и за себе си, желаем ли да преживеем, каквото нейните герои преживяват. Надникваме зад гърба им и научаваме каквото те не признават, дори ако от това зависи не само утрешния ден, а и бъдещето им“, допълва той.

Бистра Величкова (р. 1986 г., София) е журналист и писател. Дебютният ѝ сборник с разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково (2015 г.). Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“, е номинирана за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2018 г.).

Доктор e по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по европейски науки от университета в Твенте и университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на литературни конкурси като „Рашко Сугарев“ (2012 г.), „Веселин Ханчев“ (2012 г.), „Димитър Бояджиев“ (2013 г.) и др. Има публикации в литературния печат в „Страница“, „Съвремeнник“, „Море“, „Гранта“, „ЛИК“, „Vagabond“, „НО поезия“, „АРТизанин“, LiterNet, Crosspoint, „Литературен вестник“, „Стършел“, „Портал Култура“. Нейни творби са публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“. Преведени са на руски и на персийски език.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара