На 96 години почина кралица Елизабет II, предадоха световните агенции. Тя е починала взамъка Балморал – резиденцията на британските монарси в Шотландия.

По-рано днес Бъкингамският дворец съобщи, че лекарите са загрижени за здравето на Елизабет II и препоръчват тя да остане под лекарско наблюдение. По-късно при кралицата пристигнаха всичките й деца.

Престолонаследникът принц Чарлз веднага е отпътувал към Балморал заедно със съпругата си Камила. Същото сторил и херцогът на Йорк – принц Андрю. Графът и графинята на Есекс Едуард и Софи също са били в замъка, както и принцеса Ан, както и принц Уилям.

Дори оттеглилите се от дворцовия живот принц Хари и съпругата му Меган обявиха, че тръгват за Шотландия.

Елизабет е родена на Брутън Стрийт 17 в Лондон на 21 април 1926 г. Кръстена е на 29 май същата година в частния параклис на Бъкингамския дворец. Става престолонаследник, когато чичо й, Едуард Осми, абдикира на 11 декември 1936 г., и баща й става крал Джордж Шести. Тогава Елизабет Втора е на 10- години. Възкачва се на престола след смъртта на баща си Джордж Шести на 6 февруари 1952 г., докато е на кралска обиколка в Кения. Коронясана е на 2 юни 1953 г.

Нейното 70-годишно царуване включваше мандатите на 15 министър-председатели, като се започне от Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и се стигне до Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара