Ваши близки сe местят в ново жилище и получавате покана за парти, с което да отпразнувате дома им. Възниква обаче въпросът какъв подарък наистина ще зарадва домакините и ще го ползват с удоволствие. Нещо полезно, нещо красиво, нещо символично или съчетание от трите? 

Не искате подаръкът ви да се превърне в досадна прахосъбирачка или още по-лошо – да бъде забутан в мазето или дискретно изхвърлен. Затова е добре е да помислите внимателно и да съберете колкото се може повече информация за вкусовете на домакините и новия дом – цветовете и стила на обзавеждане, пространствата, има ли тераса и каква е тя и пр. 

Ето и няколко идеи от нас:  

Сервиз за хранене 

Красив сервиз за хранене винаги ще намери място в една нова кухня. Изборът на пазара е огромен – като стил, дизайн, материал, ценови диапазон. 

Вечна класика за сервизите за хранене е порцеланът, който обичайно се появява на масата при по-официални поводи. Може да изберете и от сервизи за хранене от костен порцелан, материал, който е както изключително елегантен, така и много здрав. Подаръкът ви ще е скъп, но гарантирано стилен. 

Ако в семейството има малки деца, чинии за хранене от меламин са също добър избор – меламинът е вид пластмаса, която изглежда добре, не се чупи и предлага голям избор от цветове и дизайни. 

Керамичните сервизи за хранене са по-матови и по-тежки от порцелановите, но са по-евтини, предлагат се в многообразие от цветове и шарки и са подходящи за ежедневна употреба. 

Закаленото стъкло като материал за чинии за хранене е също много удачен, заради здравината си, особено в семейства с малки деца. 

Ако решите подаръкът да е сервиз за хранене, то имате и варианти за специфични неща – например комплект купички за сладолед, сервиз за торта, за кафе, купички за ядки и т.н. 

Чаши за вино

Чашите за вино са отлична идея за подарък за нов дом – придружени от бутилка (или кашонче) качествено вино и съд за декантиране. 

Чашите за вино могат да се превърнат в красив акцент на всяка маса за вечеря, затова дизайнът и материалът им са от значение. Важно е да избирате напълно прозрачни чаши, за да могат ценителите да се насладят на истинския цвят на виното. Чашите и за бяло, и за червено, трябва да са с достатъчно голям балон, за да наливате щедро, но да остане място за разклащане на виното, така че то да освободи букета си от аромати. Те е добре да са с високо столче – етикетът повелява да се държат за него, защото ако ги хващате с длан върху балона, виното се стопля, а над 24 градуса алкохолът изостря вкуса му. Освен това пръстите оставят отпечатъци. 

Ако решите да подарите чаши за вино, най-добре изберете равен брой за бяло и червено вино от една серия. Тези за бяло са по-издължени, а за червено – с по-голям балон. Тази традиция е наложена от сомелиерите заради ароматите на белите и червените вина. И двата вида чаши трябва да се стесняват към върха. 

Комплект прибори за хранене

Прибори за хранене са чудесен подарък за нов дом. За да купите качествен пълен комплект, трябва да предвидите по-голяма сума. Най-предпочитани са приборите за хранене от неръждаема стомана, която гарантира дълъг живот с минимални усилия за поддръжка. Неръждаемата стомана е сплав от хром и никел в различни съотношения. Колкото повече никел има, толкова по-лъскави ще са вилиците, лъжиците и ножовете. 

Пълният комплект прибори за хранене включва лъжици за супа, вилици и ножове за предястие и основно ястие, вилички, лъжички и ножчета за десерт, лъжички за кафе и чай. Може да се добавят и ножове за сирена, черпак за супа, черпак за сос, лъжица за торта. 

Посуда и уреди за готвене 

Тук може наистина да развихрите въображението си и да изберете нещо наистина полезно. Като се започне от комплектите прибори за готвене, тенджери, тигани и тави и се стигне до малките електроуреди, които улесняват живота ни в кухнята – робот, кафемашина, миксер, пасатор, чопър, тостер, гофретник, машина за пуканки и т.н. – изборът е огромен и в различен ценови диапазон. Достатъчно е да отворите раздела за малки електроуреди на всеки голям онлайн магазин за техника, за да получите много идеи. Добре е, разбира се, да се осведомите дискретно кое от изброените неща домакините ви все още нямат.   

Ето и още няколко идеи за подаръци за новодомци: 

  • Стайно растение – ако знаете, че домакините имат отношение и отглеждат цветя. Може да го пресадите и в красива керамична саксия.
  • Безжична тонколона или домашно караоке – на пазара се предлагат много разновидности в различни ценови диапазони и размери.   
  • Дигитална фоторамка – винаги е приятно да разглеждате и показвате любими снимки от празници и пътувания.
  • Картина – потенциално рискован избор. Можете да си го позволите, ако наистина добре познавате вкуса на домакините. 
  • Барбекю и аксесоари за него. Този подарък е подходящ, ако жилището има достатъчно голяма тераса или двор. 
  • Икона – ако домакините са християни, разбира се. Светците, които закрилят дома, децата и семейството са Богородица, свети Мина, свети архангел Михаил, света Петка и свети Стилиян. Те покровителстват сплотеността и семейния дух.  
  • Домашен текстил – красива покривка за маса, луксозен комплект чаршафи (и за двете ще трябва да разузнаете размерите на трапезната маса и спалнята), комплект луксозни хавлиени кърпи. 

Смисълът на подаръците е да зарадваме получателя, да предизвикаме положителна емоция у него. Затова наистина се опитайте да се съобразите с вкуса на домакините си, не купувайте нещо произволно в последния момент.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара