ПРОДУКТИ:

За пареното тесто:

100 мл прясно мляко

100 мл вода

100 г масло

100 г брашно

4 яйца сол

За шипковият сос:

200 г пюре от шипки

100 г захар

3 с.л. вода

1 ч.л. лимонов сок

Допълнително:

200 мл течна сметана

2 с.л. захар ванилов сладолед

ПРИГОТВЯНЕ:

За пареното тесто: Сипете млякото, водата, маслото и щипка сол в тенджерка. Щом сместа заври, добавете брашното и бъркайте докато се образува топка. Бъркайте още 3-5 минути, докато брашното се изпече.

Прехвърлете тестото в купа и добавете едно по едно яйцата,катонепрекъснаторазбърквате. Пригответе си два поша – единият с назъбен накрайник, а другият с гладък, най-тесният възможен накрайник. В поша с гладкия накрайник сипете 3/4 от пареното тесто, а в другия – 1/4 от него. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте лебедовите шии от поша с тънкия накрайник. Печат се 10 минутив предварително загрята на 12 градуса фурна. В същата тава шприцовайте с назъбения накрайник продълговати лебедови тела. Печете еклерите 30 минути в предварително загрята фурна на 120 градуса.

За шипковия сос: Сипете шипковото пюре в тенджерка заедно със захарта и водата. Бъркайте докато захарта се разтопи, последобавете 1 ч.л. лимонов сок. Оставете соса да изстине. Оформете топки сладолед с помощта на лъжица за сладолед. Разбийте с миксер сметаната със захарта. Прехвърлете я в пош с назъбен накрайник. Разрежете изстиналите еклери на две, по дължина. Горната част разрежете на две, по средата, по дължина. По средата на долната част поставете топка сладолед и я притиснете. От двете й страни и върху нея шприцовайте сметана. На дъното на подходяща чиния оформете езерце от гъстия шипков сос. В него поставете долната част на еклера със сладолед и сметана. В предната част на еклера, в сметаната, набодете лебедова шия. Поставете двете половинки от горната част на еклера върху сметаната, като крилца.

Бон Апети! :)

0 Коментара