СПА или море? Най-добре и двете! Св.св. Константин и Елена, най-старият български морски курорт, съчетава по уникален начин море и термална вода с доказани лечебни свойства, зеленина и красиви плажове.

Разположен на няколко километра от морската ни столица Варна, през последните години курортът се превърна в предпочитана дестинация през всички сезони – за спорт, рехабилитация, грижа за здравето и красотата, за подобряване на имунитета и на общото състояние на духа и тялото. Модерните хотели, балнео и СПА центровете предлагат морелечение, климатолечение, балнеология, СПА, калолечение, кулинарни изкушения,  забавления и почивка. И много са отворени през цялата година!

Минералната вода

В  Св. св. Константин и Елена има 7 горещи термоминерални извора – калциево-магнезиеви, слабоминерализирани, с температура между 40 и 60 градуса. Водата е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, ортопедични, травматологични, кожни и гинекологични.

Морето и лечебната минерална вода са здравословна комбинация, която  се допълва и от микроклимата на Св. св. Константин и Елена. Той благоприятства лечението на горните дихателни пътища и алергиите, въздейства на носната лигавица, стимулира ендокринната система и повишава имунитета. Неслучайно в началото на XX век тук е създаден първият санаториум за лечение на подобни заболявания и мястото е помогнало на много деца и възрастни да оздравеят. И до днес тази уникална природна комбинация се използва в балнеолечението в  разработените профилактични и лечебни програми в курорта.

Балнеология и СПА

Морелечението и балнеологията са с над 110-годишни традиции в курорта. Тук се предлагат индивидуално изготвени лечебни терапии и програми, включващи всички познати въздействия на минералната вода върху тялото – температура, химичен състав, механично въздействие. Термалната вода, освен в лечебните басейни, се прилага и чрез хидромасажни вани, тангентори, подводни душове. Топлината й ускорява кръвообращението, засилва притока на кислород в тъканите, намалява напрежението, помага при травми и разтягания, премахва умората, напрегнатите мускули, артритните болки, релаксира. Кинезитерапевтите използват водата и за лечебна гимнастика.

Процедури

Ефективността от процедурите е както заради минералната вода, лечебната лиманна кал и микроводораслите, така и заради професионалната апаратура. Всички лечебно-възстановителни програми се провеждат под наблюдението на специалисти. Ефективни са физиотерапиите с ултразвук, електролечение, вакуум и магнитолечение. При хидротерапевтичните процедури особено предпочитани са перлените и вихровите вани, хидромасажните минерални вани с водорасли, тангенторите, таласотерапията. Търсено е и лечебното действие на калолечението – метод, познат от древността. Благотворното съчетание на минерална вода с целебна лиманна кал и морския климат гарантира дълготраен и ползотворен ефект.

Аквахаус Термал & Бийч

Всички уникални природни дадености на курорта – море, здравословен морски климат и лечебна минерална вода може да намерите накуп в термалния комплекс Аквахаус Термал & Бийч, разположен на самия морски бряг. Той предлага на гостите си три обособени зони, осигуряващи различни видове усещания и активности.

Водната зона е с вътрешни и външни басейни с минерална вода, плувен басейн, зона за плаж, външна сауна с панорамна гледка към морето и контрастен басейн, детски и бебешки басейни.

Термалната зона предоставя условия за пълно възстановяване, рехабилитация и балнеолечение. Разполага с допълнителни вътрешни и външни басейни, оборудвани с множество водни струи за отпускане на мускулите и освобождаване от стреса. На разположение са също финландска и билкова инфраред сауна, хамам, парна баня, солна стая и вътрешен контрастен басейн.

Уелнес зоната дава възможности за активно спортуващите.  Фитнесът е с красива гледка към морето. В термалния комплекс може да идвате за групови занимания по флай йога, кросфит, пилатес и др.

Комплексът предлага богата гама от лечебни процедури и програми, предназначени за хора, които имат нужда от лечение, профилактика и рехабилитация на редица заболявания. Те съчетават в себе си физиотерапия, водолечение, лечебни масажи.

В Aquahouse Thermal & Beach може да съживите тялото и душата си с  класически масаж, арома масаж, лечебен масаж с магнезиево олио, рефлексотерапия, спортен масаж, релакс масаж, бали масаж, тай масаж, аюрведа.

И малко история

Св. св. Константин и Елена е  първият български морски курорт със 112-годишна история. Туризмът в района започва доста по-рано, още преди Освобождението, около манастира  „Св. св. Константин и Елена“, чието име по-късно получава и курортът. Има различни легенди за това, кой, кога и поради какви причини е създал манастир точно тук, но несъмнено съществуването му е изиграло много важна роля в обособяването на местността като любимо място за отдих и почивка на варненци. Някои от гостите са запазвали стаи в манастира, по-заможните строели летни вили в околността.

Княз Александър Първи Батенберг е бил първият високопоставен курортист. Едно от знаковите имена, свързани с историята на курорта е царица Елеонора Българска, под чиято протекция тук в началото на 20-ти век се създава най-модерният на Балканите детски морски санаториум.

През 1936-та година в курорта е построена и първата гроздолечебна станция в България, която е съчетавала принципите на морелечението с гроздолечение. Днес тези традиции се пазят и много от хотелите и СПА центровете в курорта предлагат различни терапии и СПА програми с продукти от грозде.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара