В къщи имам над 100 стари книги. Забелязала съм, че без особено притеснение мога да изхвърля стари дрехи, обувки, техника или мебели. Но, поради някаква странна и неразбрана причина не мога да се отърва от тези стари книги.

Със сигурност в домашната библиотека имам книги, които едва ли някога ще прочета отново. Но, истината е, че сърце не ми дава да го направя. Нито мога да ги изхрърля, нито да ги продам.

Чувствам книгите специални и различни. Може би това е тази странната причина, която не ми дава да ги махна от къщи. Не само за мен предполагам са символ на знание. Колкото повече знам, толкова по-силна се чувствам. Спомням си като малка – обожавах приказките, те бяха моето всичко. Даваха ми радост, харесвах всичко свързано с принцове, принцеси, великани и всякакви приказни герои. Явно съм дълбоко свързана с книгите.

В последно време електронните книги взимат превес. Доста хора ги предпочитат. Според някои среди печатните книги са на път да изчезнат, като остаряла технология, която храни мишките. Колкото до полезните знания, винаги можеш попиташ чичко Google, защо той знае всичко.

Но, въпреки всичко печатните книги не са мъртви. Издателствата правят всичко възможно да направят хартиените книги все по-привлекателни. Да не говорим пък какво правят търговците. Аз лично предпочитам да пазарувам през интернет. Всичко е много по-лесно, не чакам по опашки. Имам си и любима книжарница онлайн.

С ясното съзнание съм, че ако успея да  се абстрахирам от сантименталната стойност, която имат книгите, бих могла да извлека някаква финансова или друга полза от тях. Не е нужно да се изхвърлят в кофата, но може да им се намери нов дом – да се продадат или да се дарят на някое читалище или библиотека. Естествено, че ще се разделя само с тези книги, които наистина няма да ми е жал да махна или със сигурност няма да прочета повторно. Разбрах, че като ги подарявам или продавам, а не изхвърлям в боклука, няма да изхвърля и част от душата си. Защото това, което някога на мен ми е помогнало, ще помогне и на някой друг.

Едва ли ще спра да купувам книги, защото те имат сила, която ме зарежда. Обичам да усещам миризмата им, да ги усещам в ръцете си, да попивам безценните им знания, да релаксирам четейки.

И хора, не изхвърляйте старите си книги. Дайде ги на някой, който ще им се наслади максимално.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара