Националният балет на Испания ще танцува за първи път „Болеро“ на Равел на българска сцена през юни. Представленията ще бъдат на 7 юни в София, на 10 юни – в Русе и на 14 юни – във Варна.

Освен със страстното фламенко, съпроводено с ритъма на кастанети и жива музика от акустични китари, испанският балет е известен с пищните си костюми. Върху тях работят дизайнери от световните марки като Ив Сен Лоран и Диор.

Всеки костюм се изработва ръчно и отнема около три месеца. Традиционните костюми на фламенкото, например, пък вдъхновяват и колекцията на Долче и Габана за пролет/лято 2015г. Роклите на балерините понякога тежат по 15 килограма заради дългите шлейфове и буклите. Това налага много повече репетиции. Пищните шаловете за танца сарсуела пък изискват особена техника на балетистите с ръцете за разлика от традиционния балет.

Гардеробът на испанците включва 250 чифта спeциални обувки за фламенко, тежки костюми за всеки танц, ръчно изработени шалове, кастанети, до фиби за закрепване на цветята и декоративни гребени за косите. Всеки детайл в облеклото им е от значение. А за да се избегнат наранявания по време на представление, има строги правила за безопасност.

За костюмите се грижи екип от 25 души, който пътува навсякъде с балета, както и собствени гримьори и фризьори. За да излязат костюмите на сцената в перфектен вид, в  гримьорните се внасят  шевни машини, перални, сушилни, гладачно оборудване.

Освен емблематичното „Болеро” на Равел иберийските танцьори ще представят у нас  и още три постановки в един спектакъл – „Ritmos“, „Soleá del Mantón“ и „Alento“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара