Фатих Осман създава първия си моден проект през 2018 г., докато следва висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и веднага е провъзгласен за Най-успешен млад български дизайнер. Когато дебютира на модната сцена, е само на 21 години. След като представя колекцията си “The Creation”, още същата година закрива “Balkan Fashion Week” с ексклузивната си тема „Черната булка“. Пак през 2018 г., малко след получаването на приза за най-добър млад дизайнер, открива първия си шоурум и става креативен директор на модна къща Faith in Fatih. Дизайнер на новата генерация, той е само на 26 г., когато покорява родните сърца и гардероби не само на територията на България. Превръща се и в единствения наш модист, достигнал „обетованата земя“ на необятния шоубизнес – Турция.

Мартин Райков

 Как реши да се занимаваш с мода, Фатих?

Модата е най-голямата ми любов. Като момче забелязах, че съм очарован от стила, следях внимателно и отблизо работата на много световно признати дизайнери и мечтаех един ден да стана голямо име в този бляскав свят. Пътят към успеха не е никак лесен. Първо, вложих много енергия, натрупах знания с всеотдаен и усърден труд. И усилията ми да стана разпознаваем и харесван дизайнер – не само в България, но и в чужбина – се увенчаха с успех. За да стигнеш ниво в модата, се изискват много жертви. През последните години моята работа бе забелязана и от редица турски звезди. Вече работих по стайлинга на две от най-известните поп звезди в южната ни съседка – Ажда Пекан и Ханде Йенер.

Откъде черпиш вдъхновение за твоите колекции?

От всички прекрасни жени. Моята цел като дизайнер е всяка една дама да изглежда в моите рокли да бляскава и елегантна, да се чувства специална – като истинска кралица. Това са нашите майки, сестри, приятелки… Жената е невероятно създание и неизчерпаемо вдъхновение за мен. За мен като млад творец, да намирам какво да ме вдъхновява, е, бих казал, едно от най-лесните неща за мен. Успявам да открия Музата навсякъде, във всичко, което ме обгражда, и във всичко, което ми се случва, без значение дали то е позитивно или негативно.

Лесно или трудно се прави мода на Балканите?

Пътят дотук ми беше доста труден и вярвам, че ситуацията е подобна, когато става въпрос и за моите колеги от региона. Но лично аз компромиси не правя, винаги съм искал роклите ми да са изработени от най-добрите и луксозни материали, въпреки че вложените средства са наистина сериозни. От другата страна, смятам, че Балканите са малък пазар и не са много жените могат, които могат да си позволят скъпи и уникални творения в областта на модата. Донякъде сме ограничени поради стандарта на живот и икономическия статус на нашите държави, но смятам, че този, който иска да се бори и да остане на пазара, в крайна сметка ще намери верния път.

На какво залагаш, когато твориш твоите дрехи и когато подготвяш новите си модни проекти?

Всяка жена е специална и трябва да има усещането, че роклята й е само и абсолютно нейна. Сам измислям всеки един модел и се гордея, че във всичко са вложени много усилия, тъй като става дума за тоалети за специални поводи. Разбира се имам и колекции за всекидневието и за всеки вкус. Използвам дантели, перли, кристали, мъниста, вериги… Обожавам различните детайли, за да получа най-накрая уникален материал, от който да направя определен модел. Целият процес може да бъде много изтощителен, но съм истински щастлив, когато видя финалния резултат.

Какво ще е следващото ти голямо предизвикателство?

В момента с екипа ми работим върху една наистина много специална колекция, която трябва да види бял свят в през пролетта. Буквално нямам търпение да я споделя с модните фенове.

Модата е изкуство, което съществува чрез показността. Следена е с огромен интерес навсякъде по света. Ти лично почитател ли си на светлините на прожекторите?

Личното ми отношение към суетата не е особено позитивно, но това не означава, че не обичам да се глезя с козметични процедури от време на време, например. Хубаво е човек да обича себе си и да поддържа тялото си, но всичко това трябва да е в рамките на нормалното – без фрапантни корекции и промени, касаещи външния вид.

Какъв според теб е днешният пулс на модата?

Според мен модата днес е с коренно различен пулс, навсякъде. За разлика от предишните десетилетия, модата вече не се подчинява на правила и норми. Именно благодарение на това, във всяко кътче на света може да се наблюдават различни модни тенденции.

Ако летиш с машина на времето, в коя година искаш да кацнеш и какви дрехи да направиш?

Ако имах тази възможност, със сигурност бих избрал да кацна в периода на 20-те години на миналия век в САЩ. Изключително голям фен съм на този исторически период, известен като „джаз периода в Америка“. Ако бих могъл да се родя в онова време, определено щях да правя облекло за тогавашните пищни партита.

0 Коментара