Перфекционист. Всяко копче, всеки бод, всяка гънка е на мястото си. Жоро Драгнев е на попрището жизнено в средата и знае точно къде се намира, но е безкрайно скромен да го заяви. Между кройките, колекциите и любовта в големи количества, Жоро създава стила за модерната, елегантна, секси и самоуверена жена. Жената днес, която обича, твори, работи, бърза, харчи, пътува и желае.

Снимки: Костадин Кръстев

Дизайнер в България звучи малко смътно и префърцунено определение. Като това да си писател в днешно време или пък художник. Че кой чете изобщо или пък обича картини, които не отиват на тапетите му. А и погледнато реално, днес всеки лесно може да се самообяви за велик творец, придобил самочувствие от няколкостотин лайка под поредната си измишльотина в нета. Да не говорим за родните дизайнери, чиито творения рядко стават за носене.

Жоро Драгнев обаче има точното образование и завиден стаж в две международни компании, преди да се осмели да създаде първата си линия за марката Brigada за популярна верига мултибранд магазини в България. Доскоро аз самата мислех, че това е някаква чужда марка, макар да познавам Жоро повече от 20 години. Дори не предполагах, че наше момче българче, както се казва, може ей-така да почне да крои и шие и да създаде ултрамодерни дрехи, които доскоро се разграбваха като топъл хляб. Това е вече история, защото наскоро Жоро се осмели да създаде собствена марка и излезе на пазара съвсем сам. Супер куражлия, като се има предвид, че китайците тотално завладяха модната индустрия и тук всеки носи „маркови” парцалки за по 5 лева.

jior 1

Е, “Jior’s” е вече факт и може да се купи онлайн и в няколко отбрани магазина. Жоро отиде по-далеч, като създаде и собствена платформа в интернет (29desires.com), където заедно с Диляна Попова и още няколко свои колеги правят първи крачки в онлайн шопинга на българска мода у нас.

Може би сте чували за историите за великите дизайнери като

Ив Сен Лоран, които започнали, като шиели рокли за майките си,

но и в тази история, случайно или не, майката на Жоро изиграва ключова роля в избора му на професия. Тя е човекът, който пръв застава зад идеите и избора му, преди още сам да е осъзнал какъв е той. Имат силна духовна връзка, в която взаимно си дават сила и подкрепа.

„Далеч не я приемам като отношения между родител с детето му, а по-скоро като кармична връзка. Споделям това, защото тези взаимоотношения са изградили моя характер, устрем, амбиции и вяра. Единствено жената с име Елия – един нестандартен човек, дух и име, подкрепи нестандартното в мен в моя период на професионално осъзнаване.”

jior 2

Проглежда за модата на 18, когато се среща с артиста в него, който крещи да му позволи да се изяви и развива. Последва го и съвсем на шега с непрофесионално подготвен book се озовава при своите откриватели. Една русенска модна къща му поръчва авангардна колекция от винил, която Жоро прави със замах.

„Беше доста забавно, докато се обучавах какво е „права нишка”, да режа смело и детайлирам – превръщайки идеите си в реалност . С тази колекция дори получих и награда за моден дебют .”

Казва, че не умее да “шие копчета” и образно казано е скаран с шевните машини.

“Определено няма да се убода на всеки бод,

но резултатът ще бъде една авангардна миниатюра със съмнително качество (изключено е да се посочи срок на годност). В дългогодишната си практика съм преминал през всички етапи на модния бизнес и реализацията на всеки е свързана с добрите познания за конструкцията и боравене с кройките, но с шевните машини си останах скаран и ги наблюдавам с респект.”

29desires_1

Пренарежда амбициите си и добива опит с дългогодишен упорит труд и професионално извисяване в компания, работеща с мащабни сделки на внушителни модни гиганти за средната класа клиенти. Осъзнава колко е важна екипната дейност за добрите резултати и се наслаждава на постиженията, а те му дават увереност, която липсва в повечето творчески ориентирани личности.

Тривиално задавам въпроса наистина ли мъжете разбират повече от мода? А Жоро елегантно ми отговаря, че модната индустрия се движи от почерка на мъжете, но зад всичко стои жената – музата, с нейните красиви и изящни форми.

Вдъхновява се от силните и независими жени, без поза и с голямо „АЗ”. Не харесва стадното поведение на днешните момичета и въпреки че тоалетите му са суперсекси, смята, че едно голо рамо или леко прозрачна материя са достатъчни, за да покажат характера на една жена.

„В днешното чалга поколение съществува само „копи пейст”,

липса на въображение, пошлост и оскъдни тоалети с етикет „купи мен”.

Харесвам стила на еманципираната жена, която има добра самопреценка и умения изящно, но и умерено да подчертава женствеността си, без да се възползва от нея. Модерната градска среда предразполага за еклектика от стилове и винаги проличават добрите стилистични умения на дамите с характер и строга индивидуалност. Ето тях харесвам наистина.”

Може би точно това го привлича в Диляна Попова, с която работи вече от година. Според него тя е толкова очарователно скромна, че веднага пленява с естествеността си, натуралното си поведение и сърдечност. „Едно чисто и истинско същество, съхранило всички свои добродетели на фона на безморалното ни общество. Такива хора не срещаш случайно в живота си – винаги е съдбовно. Така и в нашето начинание не съществува напрежение, а само взаимна подкрепа. Онлайн магазинът сбъдва мечтите ни.”

Жоро има известни клиенти, които сами го намират. Не се налага да им взима мерки и да им угажда на капризите. Обличал е Гала, Теди Кацарова, Катето Евро, а наскоро една от актрисите от „Стъклен дом” разходи негова рокля на премиерата на последния сезон на сериала. Купила си я, убедена, че това е някаква световна марка. Засега онлайн магазинът остава terra incognita, защото

българката все още не обича да пазарува „без око да види и ръка да пипне”.

Според Жоро недоверието идва от липсата на търговска култура.

„Клиентите са толкова изкушени от сайтове с топоферти, че разочарованието им настъпва моментално след първия сблъсък с онлайн покупка. Просто хората все още не умеят да различат качествения продукт от посредственото копие и фалшиво предложение.”

Мечтите му са свързани с перфектната конструкция за идеалната реализация. Никога не препуска като влака-стрела, но целеустремено и крачка по крачка изгражда кариерата си.

„Мечтите ми винаги са скромни и за радост се осъществяват не след дълго. Пожелавам си ги точно и ясно, за да бъдат отразени в моето настояще. Не страдам от мегаломания и известността не ме изкушава. Имам възможността и се надявам да се увеличава броят на хората, усетили привкуса от това да си very Jior’s, точно като сбъднати 29 желания.”

IMG__web_size_950

А неговото най-силно желание е да обича и да бъде обичан. Представя си идеалната жена, с която би излязъл на идеалната вечеря,

с лилава рокля с разголен гръб – дълга до земята и нежно покрити рамене

от пасторален копринен шал в тоналност от огнено червено, през оранж, жълто и лила…

„Любовта е механизмът на моето съществуване. Това е магията, която тласка прагматичен човек като мен към романтичната му природа. Това е мирисът на пролет и слънчев лъч, който гали душата ми. Това е феноменът, който пробужда изкуството в мен и го материализира в продукт… Много трябва да се грижим за любовта, тя може да изчезне за миг, ако нямаш сърцето, което да се бори, за да я задържи. Без нея виждам свят, пълен с мъртви души. Дано да оцелеят…”

Момичета, ако той ви е поканил тази вечер, поне знаете какво да облечете.

Лексикон

1. Моята песен е… Unfinished sympathy – Massive attack

2. Ако можеше да живееш във филм… щях да използвам мой сценарий

3. Обичам да… обичам

4. Идеалният флирт е… споделената любов

5. Страхувам се от… себе си

6. Зависим съм от… това да бъда обичан

7. До леглото си винаги имам… куп мечти, с които заспивам

8. Мечтая да… направя хората щастливи

9. Утре ще… пътувам

Facebook Twitter Google+

0 Коментара