Имам един много специален приятел, който веднъж ми прати линк към клипче в you tube с коментар към него: „Гледай го, много е вдъхновяващо…” Да си призная, имам нужда от вдъхновение по-често, отколкото ми се иска. Гледах филмчето с 13-годишния си син и не само се вдъхнових, ами бях готова да тръгна за Северния полюс и да снимам филм за човека от клипчето на мига. Синът ми го запомни като онзи, който не е от филмите, но живее като в Discovery. Владимир Донков беше заснет, докато изнася лекция на първата Тед конференция в София за хора, които са уникални в това, което правят. Да, не се сещам за друг българин, който обикаля Гренландия, за да снима места, които ги няма на картата. Няма и друг такъв човек изобщо.

Питам дали е ерген, за да разбера дали става за рубриката. Смя се около 5 мин. и после съвсем сериозно каза, че да, не е женен. Има си гадже, ама е сложно. Сигурно не й е лесно да го изтърпи да отсъства по 3 пъти годишно за по 1-2 месеца. И то къде ходи – на север, под полярната шапка на света, в Гренландия Близките му се тревожат за него, но той им казва, че винаги прави всичко възможно да се върне и че

в природата е доста по-сигурно, отколкото в града

“Защото много добре знаеш какво правиш. Знаеш си подготовката, защото за това нещо си учил и си тренирал. Имаш доволно много предвидими фактори. Каквото и да правиш, си виновен ти и не зависиш от произвола на някой пиян шофьор.” Впрочем вече шофира по-кротко.

“На 24 г. съм, но не казвай на никого. Много мразя този въпрос, защото реакциите са винаги или: аре стига, бе, на 24 г. какво толкова може да си направил… или: ти си само на 24 и си видял толкова много. Това е ужасно. Оставям ги да ме преценяват по това, което съм, и не се представям със: здравейте, аз съм само на 24 и обикалям света.”

Снима полярните области и места, които най-вероятно децата ни няма да имат възможност да видят – последните големи диви територии в света.

“Все си мисля, че ще останем в историята като поколенията, които сами са си отрязали клона. Това сега се случва ужасно бързо и толкова не сме си оставили място накъде да мърдаме, а искаме още и още да съсипваме.”

Избрал Полярния кръг за своя кауза, предизвикателство и работа по волята на сърцето си.

 

 

 

 

Цялата статия в новия брой на сп. „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара