Снимки: Светослав Куцаров

С танците се срещнал случайно. Случило се, защото бил много палав и докато ходел на айкидо, изпитвал наученото върху брат си. Затова и майка му го завела да танцува. Тогава Фил бил 10-годишен и толкова бил пленен от ластичната пола и очилцата на учителката си по танци, че станал най-добрият в класа. След това дошло състезателното настървение и удоволствието от победата.

Днес Трендафил Сърмов е 28-годишен, умерено суетен мъж, бивш шампион на България по латинотанци, част от световния Топ 50 на състезателите и горд съсобственик на най-големия танцов комплекс в България Dance Academy в столичната зала „Фестивална“.

Външният вид е важен за танците, признава Фил, докато се оглежда критично в огледалата, заемащи цялата стена в голямата бална зала на академията. Критичността обаче е излишна, защото младежът изглежда чудесно по всякакви критерии. Добрата му фигура явно идва от тренировките, усмивката му е загадъчна, косата – направена, и дори веждите са оформени. Премреженият му поглед е шлифован, но разбира се, най-неустоим Фил изглежда във вихъра на танца. Зрителите на Dancing Stars и VIP Dance си спомнят за какво става дума – там Фил партнираше на Илияна Раева и Ива Софиянска.

България по-трудно се отърсва от предразсъдъците си към този спорт, твърди Фил. Той и днес среща хора, които тайно или съвсем откровено смятат, че танците не са занимание за истински мъже.

На което Фил отговаря, че гейове има и сред водопроводчиците, и сред кранистите, и сред балетистите.

Младежът признава, че именно телевизията е направила него и танците популярни. И той, възползвайки се от интереса на публиката, създал Dance Academy заедно с партньорката си Ани Дончева.

Училището му наистина се радва на много желаещи да усвоят стъпките и движенията на звездите от Dancing Stars и VIP Dance. Фил и Ани имат 25 преподаватели в 17 вида танци – латиноамерикански, стандартни, салса, мамбо, джаз балет, аржентинско танго, суинг, рокендрол, народни, гръцки, индийски, MTV танци и класически балет. В школата предлагат кондиционни тренировки за шоузвезди и професионални артисти и дават обща физическа подготовка за деца и спортисти. Балетните курсове се водят от примата Маша Илиева, а Марта Вачкова организира часове в школата за „разкрепостени“ дами, става дума за по-пълнички жени, които с помощта на актрисата преодоляват лесно срамежливостта си и се отдават на бални стъпки по паркета.

Най-малките ученици са 3-годишни, а най-възрастните са любимки на Фил:

две влюбени в живота дами на по 83 години, с величествени прически и аристократично излъчване.

Германецът, разказва Фил, започва да живее, когато се пенсионира – децата са в колеж или със свои семейства, няма вече ипотека и ежедневна борба в кариерата; той слага шарените дрехи и тръгва на танци и пътешествия. Западна Европа е място, където хората обичат да танцуват за удоволствие, държавите там имат традиции в танците не само като спорт, но и като култура. Българите обаче смятат, че след 50 години е неприлично да се забавляват, затварят се, надяват мрачни торбести палта и се отдават на телевизия и самосъжаление. Според Фил разликата не е само в размера на пенсиите, а в разбирането на живота.

Всеки ден без танц и смях е загубен,

обяснява той, и аз съм напълно убедена, че и след 30 години Фил ще излъчва лъчезарност и страст.

Фил е убеден, че нищо по-хубаво не може да сполети едно дете от това родителите му да го запишат на танци. Ако детето е будно, от него ще стане танцьор. А дори и да не продължи професионално заниманията си, то със сигурност ще се научи на дисциплина, обноски, финес и отлична стойка. И на джентълменско отношение към момичетата, разбира се.

И макар самият той още да е в сезона на любовта, вече си мечтае за деца. На първо време момченце. Засега обаче Фил старателно крие приятелката си. Дали защото е известна дама, или пък той се е напатил от журналистическо любопитство, не се знае. Около мен винаги има красиви жени и това е проблем, откровеничи танцьорът. И щом проявя внимание към конкретно момиче, никога не ме взимат насериозно. Трябва да сам търпелив и убедителен. Иначе Фил твърди, че е консервативен във връзките си. Не е ревнив без повод, но „светне ли лампичката веднъж, остава постоянно запалена“. Темпераментен е, но не смята, че това е голям недостатък. Дори и да се ядоса лесно, обещава, че за пет минути му минава. И неслучайно двата му любими танца са: румбата – танцът на любовта, и пасо добле – танцът на войната.

Лексикон

Идеалният флирт е… неочакваният.

До леглото си винаги имам…телефон.

Добрата новина е, че…няма лоша новина.

В себе си бих променил… темперамента.

В света бих променил… всичко, което хората не искат да променят – алчност, власт, пари.

Най-простата човешка истина е, че… всички ние сме съвсем малка част от света и ще си отидем един ден, но трябва да оставим нещо след себе си.

Зависим съм от… всичко около мен.

Най-големият ми страх е… самотата.

Никога не мога да простя… повторената лъжа.

Ако можех да живея във филм, той щеше да е… „Аватар“.

Никога не излизам от вкъщи без…чантата си.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара