* Из гората настанала паника. Само зайчето не знаело за какво става въпрос.

– Бягай, Зайко – казала му Меца, – че Вежливият лос ходи из гората и обезчестява всички животни. Още не мога да се съвзема.

– Крий се, зайче – казала и лисицата. – И аз преди малко пострадах.

Зайчето не им обърнало внимание, но когато получило същия съвет и от вълка, че и от царя на животните – лъва, тогава наистина се уплашило. Хукнало да бяга, залостило си хралупката, заковало си прозорчетата, сложило си една тапа в задното отверствие, скрило се под леглото и си затворило очичките. И точно тогава чуло звук от изваждане на тапа и някой много вежливо казал зад гърба му:

– Добър вечер.

Гарантиран сюжет за сапунка, когато се пренесе в любовния живот, особено на днешна България. Без да искам, и аз като зайчето чух зад гърба си вежливото „добър вечер” преди известно време. Никой не ме беше предупредил. Меца и Лиса си мълчаха, защото забъркването в сюжета е доста срамно. Както засрамена се почувствах и аз, когато осъзнах ситуацията. Не за това, което съм направила, а че позволих да ме превърнат в обикновена Хуанита.

Синопсис

Аз съм главната героиня, макар сериалът да се казва „Вежливият лос”. От хората съм, които лесно скъсяват дистанция, защото мога да си поема последствията каквото и да стане. Никога не подозирам другите в това, което аз не бих им направила. Затова и лесно се доверих на Вежливия лос. Знаех за него сравнително малко: че е много интелигентен и се изразява адски добре, че все нямал късмет с жените, че има някаква приятелка, която познавах бегло и смятах за изключителна смешка. Кой, ако не аз, ще му разреши проблемите, ще му стопли сърцето, ще го обича така, че

да излекува раните му, ще му върне вярата в жените?

Хората влизат от връзка във връзка и между две поредни има преходен период, в който или ти изчакваш, или те изчакват да съобщиш на предишния, че вече си с друг. И в който се уверяваш, че това е необходимо. Понякога залиташ или се пробваш, не се получава и няма нужда да се съобщава каквото и да било.

Та поради тези причини в началото не вдигах революции, че не съм сама в леглото на Вежливия лос. Но когато се позадържахме няколко месеца, леко започнах да се изнервям от навалицата в постелите му. Направих един женски скандал със сълзи. Тъпо решение, но аз съм драматична артистка и обичам житейската опера. Единствената реакция беше, че срещите ни се разредиха. Започнах да се чудя какво става и вкарах малко професионални журналистически умения.Фактите започнаха да изскачат един по един.

Оказа се, че той си е все така интелигентен и прекрасен любовник, но…

същото мисли почти половината женско население на София и част на околията. Освен известната ми интимна приятелка се появи и съпруга, с която не се е доразвел. Заизскачаха и други – много други! – връзки, връзчици, надвръзчици и подвръзчици, които текат на пресекулки паралелно.Наредих си пъзела и заявих, че ако възнамерява да ни кара паралелно двеста жени, аз не виждам какво повече мога да правя с него.

Тук стана завръзката на сапунката. Издържах известно време сама, след което леко се огънах под напора на минали спомени. Върна се старото положение за известно време, после отново стана ясно, че няма смисъл, пообяснявахме се писмовно известно време и отново всеки по пътя си. Връщането беше грешна стъпка от моя страна, но не съм от желязо, пък и

Вежливият лос е наистина много подкупваща и светски блестяща личност.

Освен това – сериалът е успешен, само когато има нови епизоди.

Докато аз правех браунови движения, проучвания и анализи и създавах неприятности на Вежливия лос, се беше появила друга нова паралелна постоянна връзка, която се настани в триумвирата официална любовница- съпруга- паралелна любовница, от който аз вече бях излязла. Спорадичните забежки просто не ми се броят. Та новата паралелна любовница, която също бегло познавах, пак без да знае каква точно ми е ролята в сапунката, ми написа някакъв мейл, аз не му отговорих и всичко спря дотук.

Сега следва кулминацията.

Съпругата му намира блога ми в интернет и решава, че съм много готина и иска да си контактуваме. Както се шегувахме с моите приятели по този повод: „Нашата любовница – най-хубава”. Представете си какви неща бях чула за нея – че е гадна, злобна истеричка, която не го разбира и му скъсва нервите, пеньоар, ролки, врящи тенджери и непрекъснато мърморене. Оказа се приятна, малко старомодна жена, красива, свенлива, която говори тихо и има леко стерилен мироглед. Писахме си няколко месеца по мейла и след като окончателно се уверих коя е тя, реших да й кажа коя съм пък аз.

Такъв сюжетен обрат дори и най-некадърният сценарист не би си позволил да предложи. Но животът го вкара в оборот в личния ми сериал, без окото му да мигне. Даже се видяхме със съпругата, дойде ми на гости, направих й кафе, показах й всичките писма и мейли от Вежливия лос и се опитах да й избия травмата от изневерите – че това не е нищо лично към нея, просто той така си се държи.

Развръзката настъпи бързо и с обещание за нови епизоди, съвсем като при хитовите сериали. След като разбрах

какви лъжи ми е наговорил за себе си и семейството

си Вежливият лос, как мами всички жени, които среща по пътя си, как другите любовници с овчето си мълчание пазят авторитета му, в мен настъпи промяна. Тук от обикновена Хуанита се превърнах в емблематичната Кучка. Започнах с недомлъвки и случайно изпуснати фрази, без да казвам нищо направо, да намеквам на общите ни познати някои неща, язвително да подхвърлям на всички жени от харемчето колко са тъпи и излъгани с тайната надежда да се досетят. Но в същото време се боях да кажа нещата направо, за да не изляза аз простачката и истеричката. (Тук създадох интересни и много на брой епизодчета, в които аз ахаааа да го разоблича, но в последния момент се спирам и не става.)

И така… докато един ден една моя приятелка не издържа и не

светна официалната любовница за мен и за новата паралелна любовница.

И най-неочаквано официалната каза, че това са измислени истории. Тук следват около 50-60 серии обяснения и никой не вярва на никого, но Хуанита вече е аут от латиносериалчето и си търси нов, хубав, пълнометражен европейски филм да участва. Може и като статистка.

Изводи

Изводите започнаха да ми изникват, когато моя приятелка ми се обади една вечер по телефона. Каза, че се събрала на парти с някакви жени предната вечер и едната от тях извадила снимката на Вежливия лос. Когото тя познаваше покрай мен. Това става някъде около писмовните ни обяснения, че няма смисъл, преди за втори път всеки да си поеме пътя. Т.е. аз вече съм наясно с какъв човек си имам работа. Както и всичките ми приятели. Та… извадила момата снимката му и казала, че това е най-верният и старомоден мъж на земята и тя се чуди как да го придобие в живота си.

След като се посмяхме малко на историята, с моята приятелка си зададохме няколко важни въпроса: защо, по дяволите, така често започваме да се засичаме с бивши гаджета на приятелки, с приятелки на бивши гаджета на новите ни мъже, със съпруги, официални любовници и вторични любовници? Нима светът е станал толкова малък? Нима кръгът от познатите ни се е стеснил дотолкова?

Истината е съвсем друга.

И двете с моята приятелка сме журналистки и познаваме огромно количество хора, много по-голямо от хора с други професии. Просто това работим – срещаме се и разговаряме с хора през работно време. Аз виждам две причини да не можем да се отървем от подобни обвързаности и да не сме напълно, стопроцентово анонимни.

Причина 1

София със сигурност вече има повече от два милиона жители. Това не е малък град в никакви мащаби, дори световни. Немислимо е и двете с моята приятелка да сме се запознали дори с половината и затова да са започнали засечките. Но просто ние се движим в определени кръгове. За съжаление – казвам го без надменност, просто констатирам – аз никога няма да опозная кръговете на строителните работници. Тя също. Ние познаваме журналисти, художници, артисти, писатели, политици, общественици, музиканти – все културтрегери. А те не са толкова много – няколко хиляди са. И в Ню Йорк да живееш, в един момент ти си насищаш средата и започваш да познаваш по-голямата част от нея. Дори в Мексико Сити е възможно точно поради тази причина да станат описаните по-горе засечки.

Причина 2

Има една теория, че между всички произволно избрани двама души, има 6 други, които ги свързват като верига. Това са „Шестте степени на разделението”. Между мен и Бил Клинтън, примерно, стоят много по-малко. Аз познавам Нери Терзиева, която познава Петър Стоянов, който познава Бил Клинтън. Между мен и Бил Клинтън стоят трима души, ако мина по веригата, може и да стигна до него и да му стана лична позната. Между мен и Ройшин Мърфи от „Молоко” стоят даже двама – имам приятел, който има приятелка, която е приятелка на Ройшин. Във века на интернет тези степени се изброждат много по- бързо и лесно. Така че имам лоши новини за любителите на полигамията и полиандрията – вече не е необходимо съпругата или съпругът да научават последни. Свърши вече раят на полигамистите. С появата на интернет светът се сви до едно село. Влизаш във Фейсбук и само с кликане за часове можеш да разчоплиш социални мрежи, които преди (през ХХ век) се нищеха с години и десетилетия.

Прогнози

Многомъжството и многоженството в момента са основна форма на любовно съществуване в България. Семейството е в криза. Верността и лоялността към приятели и любими започна да се смята демоде. Обикновено се спазва някакъв статус за пред обществото, а после, зад гърба на хората, всеки си прави каквото си иска. Моята лична сапунка ме убеди, че вече ще става все по-трудно да водиш паралелен живот. Интернет зарадва маниаците, че могат да бъдат анонимни и да си правят каквото си искат, но се оказа точно обратното. Именно интернет ще сложи край на анонимната безотговорност в човешките отношения, защото през световната мрежа ние все по-лесно ще се намираме и все по-често ще можем да разобличим маниаците и прегрешилите. Така лесно ще намираме бивши и настоящи жени на Вежливите лосове, все ще се намери кой бързичко да ни предупреди, ако някой лос е опасен за здравето ни.

Когато започнах отношенията си с Вежливия лос, го попитах

не се ли страхува, че съм журналист.

Чел ми е статии в списания, знае, че пиша и за личния си живот (без имена, разбира се). Ако сбърка нещо спрямо мен, вероятността да го превърна в несимпатичен герой е голяма. Каза, че се страхува само от лоши хора, които вършат злини, без да имат полза от тях. Хм, той всъщност се е страхувал от себе си. След цялата сапунка, през която преминах заради него, имам само едно послание: „Не прави нищо, което после ще искаш да се пази в тайна. Истината ще те направи свободен.” А мръсните тайни са основна движеща сила и златен материал за латиноамериканската телевизионна индустрия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара