Сметката…

Преди доста години един човек покани семейството ни на гости в Банско – все още само едно малко градче с големи амбиции. Вдигнахме се с мъжа ми и двете ни малки деца и отидохме на гости в голямата му къща. Като се настанихме в стаята, той ни каза, че ни чакат долу, в механата, да вечеряме. Там се появи майка му със сервитьорски тефтер в ръка да ни пита какво ще си поръчаме!… Шокът, поне за мен, беше огромен! Не знаех, че ще ми пишат сметка за престоя, след като така горещо сме били поканени на гости! Не че не си платихме – и за стаята, и за храната, но си нямахме идея дори, че ще ни се пише сметка, която ще трябва да платим!

В друго измерение на общуването всички пишем сметки. За неща, които са ни казали, направили, обещали, пропуснали, дали, взели. Нормалният начин в емоционално – социалната търговия е на мига да се реагира дали това, което си казал/дал/ направил е било заплатено от отсрещната страна.

wizard-1456914_960_720Например – аз те харесвам и си говоря с теб, защото ми е приятно – ти ме харесваш и си говориш с мен, защото ти е приятно. Сделката се осъществява в реално време и никой на никого с нищо не остава длъжен. Повечето от нас се стараят сметката да е в баланс, никой на никого нищо да не дължи.

Но има хора, които дават големи кредити. Кредити в нематериални неща – като любов, грижа, разбиране, внимание, услуги и прочие. Дават на кредит с очакването един ден да си получат същото обратно – едни с лихви, други само главницата. Лошото е, когато не ни се казва, че теглим кредит от човека отсреща,

а ни се представя като дар…

Например – да те изслушат, да ти кимат и да повтарят нещата, които ти харесват на теб, е скъпо струваща услуга. Тези хора всъщност приемат, че са ви дали много, като са ви изслушали и не са ви критикували. И ви пишат сметка.

Друг пример. Вие сте майтапчия, често ръсите хумор наляво – надясно, а онзи, другият, се е смеел уж от сърце… Да, ама ви е писал сметка за иронията, обидите и подигравките, които той е намирал във вашия хумор!

… Един ден сметката е толкова голяма, че онзи решава да ви я предяви в пълен размер – ще трябва да си платите. И изведнъж, най-неочаквано, ви причинява нещо толкова гадно, че цял живот да се чудите откъде ви е дошло, а онзи – другият, се чувства напълно овъзмезден, най-накрая. Накарал ви е да си платите!

Отмъщението

Отмъщението е начин да принудиш някого да си плати нематериалната сметка, защото: или не знае, че ти е длъжен и няма намерение да те овъзмезди за даденото; или знае, че ти е длъжен, но не възнамерява по никакъв начин да ти се отплаща. Отмъщението е вид принудително заплащане на „сметката”. Отмъщението, наред с другите си негативни страни, има една особено фрапираща – то е несъразмерно спрямо даденото, понеже се базира на субективна оценка. За даващия нещата може да са адски ценни, а пък за получателя те нищо да не струват.

Навремето във входа ни се появи съсед, който ужасно много искаше да се сприятели с моя съпруг. Искаше да си другаруват денонощно, да си споделят, да правят неща заедно – нещо, което на моя мъж му идваше изневиделица и никак не беше готов да е така близък с непознат мъж. В стремежа си да се сприятелява онзи поиска от мъжа ми да го вози до Петрич, за да направели там невероятно изгодна сделка, известна само на него – естествено, мъжът ми се измъкна от това. На другата сутрин съпругът ми тръгна с колата за работа и за малко не се преби! Всички болтове на предните гуми били разхлабени и още преди първия километър две от тях се откачили и поели всяка в отделна посока!

Лакомство или пакост

е реплика, която се чува на американския празник Хелоуйн. Звъни се на вратата, отваряш и отвън стоят едни ужасно изглеждащи човечета, които плашат, че ако не им дадеш нещо вкусно, ще ти направят нещо неприятно.

В това има невероятно интересен скрит подтекст! Тези деца са облекли противни дрехи и са се гримирали отблъскващо, с което искат да те накарат да им дадеш нещо вкусно! Не е ли абсурдно? Не е ли редно да дадеш нещо вкусно за приятна гледка, а не за гадна? И защо очакват срещу ужасяващия си вид да получат награда?!

След малко ще се върна на тази жива метафора! Сега обаче ще разкажа нещо друго, и то е, че всички сме отмъстители. Разликата е само в начина, по който си отмъщаваме. За мен най-гигантският начин да си отмъстиш е да отсвириш човека за цял живот. Хората наричат това „Подмини простака с мълчание”. Една част  вярват, че има висше възмездие, което действа вместо тях. Те се приемат за благородни, но всъщност пак разчитат на отмъщението. Просто нямат куража да го извършат сами. А най-симпатична ми е онази част от човечеството, която измисля бързи, прости и ефективни действия, с които да им се плати сметката за причинени щети и вреди.

Брутални техники за отмъщение

Джон Уейн Бобит стана герой на един от най-популярните случаи на отмъщение в света. Неговата съпруга отряза пениса му  като отмъщение, че я принуждава да прави нещо, което тя не иска. Случаят е забележителен с това, че след разгласяването му от цял свят започнаха да идват сведения за отрязани или отхапани пениси по подобни причини. Съпругата Лорена не е получила лакомството си…

Адски популярна техника за отмъщение е повреда на автомобила на длъжника. Тук има голямо поле на действие. От лайна под дръжката на врата – до строителна пяна в ауспуха – всичко е възможно! Знаете ли, че ако сипете буркан с лютеница върху светла кола, петното не може да бъде премахнато, освен с китосване и пребоядисване? А знаете ли, че ако сипете водно стъкло върху стъклата на автомобила, те всички се матират и ще трябва да бъдат сменени? Сигурна съм, че знаете още много неща! Всички сме отмъстители!

10 ефективни и бързи техники, разказани ми във Фейсбук

1. Количка с тор в хола на бившия.

2. Надпис с пирон върху колата „А ти нали беше в Бургас?!”

3. Мъртва риба под резервната гума в багажника.

4. Излизаш за работа и оставяш уредбата на максимален звук с дед – метъл. (практикува се срещу шумни съседи)

5. Избождаш едното око на кукла, омазваш я с пилешки дробчета, надписваш челото й с името на длъжника и я провесваш на дръжката на вратата му (силен психологически подход, който цели да внуши, че има направена вуду магия.)

6. Обаждаш се на приятелката му, казваш, че звъниш от биологична лаборатория и той е дал този телефон само за спешни случаи, след което произнасяш „Предайте му, че тестът е положителен. А на въпроса: „За какво е положителен”, казваш, че той знае.

7. Силно разхлабително в питието точно преди важна среща.

8. Слагаш кактус в джоба.

9. Или жива жаба.

10. Слагаш косъм от коза в храна или питие.

donut-791837_960_720

Лакомството

е големият проблем според мен. Защото белята иде тъкмо поради недаването на сладкиш. Наистина ли нямаме това, което другите искат от нас? Или го имаме, но се стискаме?… Хайде да се върнем на  децата пред вратата на Хелоуин.

Често в живота изглеждаме точно така – зле окомплектовани, силно наранени, с нескопосан грим, който уж да скрие раните, ама ги прави още по-гротескни. Точно тогава най-силно се нуждаем от лакомство! Дай ми любов! Дай ми приятелство! Дай ми грижа! Дай ми пари! Дай, ама как да ти дадат хората, като изглеждаш като зомби? Като изрод… Като откачен… Как да дадат?! Хората искат да дават на свежи, здрави, по  възможност руси и добре облечени други хора, а не на зловещи изроди, на каквито се маскират децата на Хелоуин! В смисъл – ако си искаш лакомството, поне се направи на младите апостоли от „Свидетелите на Йехова”, вместо да се правиш на полуразядено зомби!

Децата искат от нас бонбони, защото са ни написали сметка:

1. Костюм

2. Грим

3. Да се преборя с мама и тате да ме пуснат

4. Да си намеря други деца, които ще обикалят по вратите. Въпреки че част от тях не харесвам

5. Ще се унижа много, така че, ако не ми дадат бонбони, адски ще се ядосам

Както виждате, сметката ни се пише дори без да сме консумирали нещо.  Хелоуинският ни посетител я е написал предварително – и дали е грозен или не, дали е симпатичен или не, дали имаме бонбони или не – нас вече ни е записал като длъжници! И това се случва през целия ни живот…

Което обяснява защо всички разполагаме със стратегии за отмъщение, или казано по моя начин – за принудително събиране на дългове, чрез отмъщение.

Моят съвет е по възможност да не подлъгвате хората, че имате лакомство за тях, ако го нямате, или нямате намерение да го давате. Подлъгване и съблазняване. Съблазняването, освен че е библейски заклеймен грях, кара хората да дават на кредит, а после да си искат даденото…

Преведено на прост език, ако не искате да ви отмъщават, не допускайте неплатени задължения. Отплащайте се за всяко добро. Нито с повече, нито с по-малко. Ако нямате какво да давате – не си отваряйте вратата. Ако нямате нужда, не взимайте. А ако ще взимате – попитайте какво се очаква от вас в замяна. Цената може да не е по силите ви. Не ползвайте чужда добрина, ако няма с какво да я обезщетите.  Не обещавайте неща, които няма да изпълните.  Старайте се всяка ваша сметка в емоционално – социалната търговия да е в баланс. И така, може би, ще се спасите от повечето пакости и пакостници…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара