Мария Николова е диетолог с интереси в областта на нутригеномика и нутригенетика, затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, микродефицити, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене и др. В стремежа си да се справим с излишните килограми, прибягваме до ограничения в храненето, без да си даваме сметка, че неадекватната диета може да навреди на здравето ни. Как да отслабнем здравословно и какво представлява нутригенетичната диета – ще разберем от д-р Мария Николова.

Вие сте специалист в диетологията с над 10-годишна практика. Кои са грешките, които допускаме, опитвайки се да отслабнем?

Най-разпространена грешка е самолечението и едностранчивият подход. Необходимо е да се промени не само храненето – в смисъл хранителният набор, но и режим на хранене, прием на вода, лимитиране на алкохолния прием, както и начинът на живот – двигателни навици, режим на труд и почивка, справяне със стреса. Много пациенти спазват частично хранителните препоръки, продължават да се хранят само следобед или вечер, не желаят да започнат да закусват и обядват, увеличават порциите на прием.

Друга грешка е нереалистичното очакване за това как протича нормалната и здравословна редукция на телесното тегло. Тя е в рамките на половин-един килограм седмично, два-четири килограма месечно. Специалистът е този, който определя темпото и променя макронутриентния състав на диетата.

Специалист сте и относно новите направления в храненето – науките нутригенетика и нутригеномика. Разкажете ни повече за тях?

За радост, вече и в България могат да се приложат генетични изследвания с изчерпателни полиморфизми, насочени към диетата. Нутригеномиката ни показва как факторите на околната среда повлияват нашите гени чрез отключване или потискане на експресията им. Обичам да давам и една метафора като сравнение: генотипът са нотите, а фенотипът сме ние, т.е. от нас зависи как ще изсвирим нашите ноти. От нас зависи дали ще се движим, дали ще се храним разнообразно, дали ще приемаме биологичноактивни вещества. Нутригенетиката разглежда потребностите от хранителни вещества, витамини и минерали в зависимост от нашия конкретен генетичен вариант и индивидуалните ни реакции спрямо тях.

Какво представлява нутригенетичната диета?

Нутригенетичната диета е базирана на ДНК тест, чиято интерпретация се извършва от лекар генетик. Данните от него важат до живот, защото гените не се променят. На база информацията от този тест може да се проследи кои са наличните полиморфизми и това да спомогне съобразяването на диетата с генома, конкретните нужди на пациента от прием на хранителни добавки и допълнителни хематологични, биохимични, хормонални, имунологични и други изследвания.

За кого е подходяща нутригенетичната диета?

За всички, които срещат трудности с регулирането на теглото, както и за тези, които искат да променят режима и начина си на живот или желаят да се запознаят с рисковете от затлъстяване и съпътстващите го метаболитни усложнения. Също така и за хора, които искат да задържат постигнатия от диети резултат. Ако искаме да разберем с какво е необходимо да съобразяваме начинa си на живот, какъв тип диета е подходяща за нас, колко часа трябва да се движим, гените са тези, които ще ни ориeнтират.

Можем ли в България да се възползваме от такъв тип изследване и каква информация ни дава то?

Да, на българския пазар е достъпен тестът NGDiet от компанията NutriGen, на базата на който може да се изгради адекватен хранителен режим. Информацията, която пациентът и диетологът могат да получат, е ориентирана в 10 направления. Разглеждат се гени, свързани с абсорбция и метаболизъм на мазнини и въглехидрати, затлъстяване, ситост, регулация на метаболизма на хранителното поведение, чувствителност към инсулин, регулация на приема на калории, реакция към упражнения, циркадни ритми, натрупване на мазнини и др.

Вие изготвяте ли персонализирани хранителни режими и какви са техните предимства?

Диетологът предоставя не само препоръки за хранене. Неговата роля е да не откаже тези, които са по-слабо мотивирани, както и да използва максимално онези, които показват по-голям потенциал за справяне с проблема си. Тук се намесва персонализирането не само на диетата спрямо генома в комбинация с ред антропометрични, биохимични, клинични и други изследвания, но и на подхода, така че да се прецени най-адекватно докъде може да стигне ограничаването на пациента. Предимството на режим, базиран на нутригенетичен тест, е, че получавайки детайлна информация, лесно може да се проследи къде се допуска грешка и тя да се коригира. На първо място е адекватната интерпретация и търсене на помощ от специалист, който има необходимата квалификация за това.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара