Случайността винаги ни обръща като ръкавица с хастара навън. Пътуващият човек усеща движението по-добре. После се оказва, че ако сме будни, можем да имаме същото познание и без да ходим никъде. Но това е после.

 

Защо пътуваш до Индия, ме попита наскоро една жена. Отвърнах й: защото ми се пътува. Защото е необятна. Индия е свят толкова различен от нашия, че сменя перспективата към познатото и дава усещане за свобода и увереност, че битието също се грижи за нас. Посоката всъщност няма значение. Все срещаш себе си.

Поведение

Индия е безопасна страна за жени пътешественички, дори за тези, които пътуват сами. Изключение правят областите Гоа и Раджастан. Твърде туристически са и там не се препоръчва да ходите сама на изолирани места, особено по тъмно. В градовете също внимавайте след залез слънце. Съблюдавайте следните правила.

Средата изисква вписване. Обличайте се скромно. Ако се съобразявате с местните обичаи и начин на обличане, не би трябвало да имате проблеми. Памучното пенджаби е много подходяща дреха за жените пътешественички в Индия – това са шалвари и дълга до коляното горна риза в комбинация с шал. Полезно е и срещу изгарящото тропическо слънце. Особено в мюсюлманските райони, където жените покриват главите си. При влизане в храмове задължително си носете шал, за да покриете раменете си. Саритата са много красиви, но невинаги са удобни. Използвайте предните седалки в автобусите – те обикновено са местата, определени за жени, които пътуват без придружител.

Ако се налага да отивате някъде сама, вървете все едно отивате някъде по важна работа. Не отвръщайте пряко на погледите на мъжете. Хората от обслужващата сфера третирайте неперсонално, без лични забележки. Не отивайте в къщите на непознати и не ги канете, където сте отседнали.

Заключвайте се в хотелската стая, когато се приберете. Не отваряйте вратата на непознати и звъннете на рецепцията да ги проверят. Ако пристигнете късно, не се съгласявайте да поделяте таксито до хотела с друг човек. Когато пътувате с рейс или с рикша, бъдете сигурни, че всички части на облеклото ви са плътно до вас, както и избягвайте да подавате глава или ръце и крака извън очертанията на возилото, защото индийските шофьори виртуозно се разминават на косъм.

Не се шашкайте от начина им на каране – изглежда напълно хаотичен, облегнат само на здраво надуване на клаксона, но индийците са изключително внимателни към чуждия живот.

Носете си книга, четете в ресторантите, докато чакате поръчката, за да не привличате много вниманието върху себе си. Настанявайте се за предпочитане в зоната, определена за семейства.

verji

Индийците са скромни хора и винаги готови да помогнат. На някоя гара може да се окажете плътно обградена от десетки хора, които настойчиво и кротко ви разглеждат. Но освен дискомфорта от толкова внимание накуп няма опасност. Пазете си багажа. Ако се усетите следена, влезте в някой хотел и изчакайте няколко минути.

Обикновено не би трябвало да имате проблем, но ако такъв възникне, потърсете униформен представител на властта, към когото да се обърнете. Ако ви се налага да излезете вечерта, ангажирайте си рикша през хотела, която да ви закара и да дойде да ви вземе. Информирайте на рецепцията къде отивате и към колко очаквате да се върнете. Уверете се дали шофьорът е разбрал, че трябва да ви прибере.

Разговаряйте с индийците с ясни и кратки изречения. Те много често казват O Кey и Yes, без всъщност да са разбрали какво искате от тях. Формулирайте прости послания.

Козметика

Говорим за сухия сезон – ноември-април, когато въздухът в Индия е много сух и затова се налага непрекъснато овлажняване на лицето. Най-добре е да носите със себе си шишенце с пулверизатор, пълно със сребърна вода (купува се от аптеките, а може и обикновена минерална вода), в което сте прибавили 2 капки розово етерично масло, може лавандула, сантал или тамян – по-следните са влагозадържащи. Този спрей освежава, а може да служи и за почистване – първо напръсквате лицето и го изтривате с тапмони. След като почистите лицето, може пак да го навлажните, преди да поставите масло – прекрасен е миксът от сусамово, бадемово и жожоба – 5 грама в малко шишенце, към който можете да прибавите капка от пшеничен зародиш. Носете си масло от мента и евкалипт – за да си капвате по една капка на литър вода за пиене – освежава, дезинфекцира и помага при проблеми със стомаха. Маслото от чаено дърво е много полезно за дезинфекция на отворена рана и пъпки.

Мийте си косата с шампоан от индийска аптека, за препоръчване е да съдържа алое вера. Нашите шампоани изобщо не се справят с тамошната вода.

Здраве

Въпреки че Индия се свързва с много болести и опасности, ако спазват правилата, на внимателните пътешественици обикновено не им се случва нещо повече от обикновено стомашно разтройство за ден-два. Във всеки гид за Индия можете да прочетете препоръките за предварителни ваксинации. Аз лично не съм се ваксинирала.

В аптечния комплект е добре да има: Спринцовки и игли за еднократна употреба. Аспирин и витамини. Един силен полифункционален антибиотик. Носете си голяма опаковка цитросепт – екстрат от костилките на грейпфрут (от аптеките у нас). Това е нещо много ценно в Индия – пийте профилактично по 10 капки, разтворени в малко вода, поне първите 5 дни и всеки път при проява на неразположение увеличете капките на 10, 15. С цитросепт 3 капки можете да и дезинфекцирате един литър вода за пиене, както и водата, с която миете зеленчуци и плодове. Най-добре е да покиснат малко в такъв разтвор.

Не си мийте зъбите с водата от чешмата! Само с минерална бутилирана вода от магазина. Внимавайте, като се къпете, да не се жабурите с водата от душа.

Добре е да имате препарат за намазване срещу ухапвания от комари и мрежа срещу комари, която можете да разпъвате над леглото си (поръчайте на рецепцията да ви купят). Препарат срещу алергии. Срещу повръщане и срещу разстройство.

При разстройство пийте литър вода с една лъжичка захар и с една лъжичка сол. Винаги в себе си да имате глюкоза на прах – при нужда съотношението е 3-4 лъжички на литър вода – при обезводняване, отпадналост, общо неразположение. Без да се прекалява. 3 литра от този разтвор на ден са достатъчни. Така се задържа влагата в организма и се доставят хранителни вещества.

Крем с висок фактор против слънчево изгаряне. Ако все пак това се случи, намажете се с масло от лавандула (разтворено в супена лъжица неутрално масло – жожоба, сусам) или от алое вера. Масло от лавандула върху кожата е добре против ухапвания от комари.

Крем срещу гъбични инфекции на кожата. Антисептик – йод, при наранявания. Бинт и лепенки за покриване за превръзки на открити рани. Термометър и ножички. Мултивитамини.

Над 2000 метра височина пийте повече вода дори когато не сте жадни, защото организмът много бързо се обезводнява – влагата се губи през дишането и през кожата, без изобщо да се усеща. Ще познаете това по интензивния жълт цвят на урината или просто по рязкото намаляване на необходимостта от уриниране. Добавяйте сол към храната си.

Обувки

Сандали, удобни за ходене, с лепенки отгоре – продават се по спортните магазини. Те са добър вариант в комбинация с вълнен чорап, когато застудее – така стават като топли обувки.

Удобни маратонки със стабилна подметка за неравни терени. 2 чифта памучни и два чифта вълнени чорапи, едни дебели, други – по-тънки.

Раници

Добре е да имате малка и голяма раница. Носете си катинарче с код. Кълбо здрава корда. Наръч малки и по-големи прозрачни пликчета. Малката раница ви трябва при по-дълги пътувания с рейс или влак, когато големият багаж е някъде далеч от вас. В малката раница е добре да имате тоалетни принадлежности, чаша, лъжица, нож, фенерче! Шал – памучен, по-голям, и вълнен, тънък, също голям. Резервна тениска, гащи, чорапи. Кърпички – винаги с вас в чантичка на кръста – сухи, мокри – антибактериални, и антибактериален гел в малка опаковка. Тоалетна хартия, малък термос, бутилка вода. Много важно е да имате тапи за уши – те ви спестяват клаксофонията и музиката, която понякога шофьорите на автобуси стоварват върху нещастния турист.

Дрехи

Тръгнете само с един кат европейски дрехи, за студените аерогари, защото иначе се налага да ги влачите по време на пътуването. Вземете си само 5 чифта памучни гащи и пликче с ежедневни превръзки, за да не се налага да перете толкова често бельото си.

Добре е да имате: шапка за слънце, слънчеви очила, тънко шушляково гортексово яке и/или ветровка – връхна дреха с качулка и неопренова материя отвън, а отвътре с тънък полар – дори в по-топли дни трябва да имате нещо, което да спира вятър, особено по рейсове и влакове. При застудяване добра работа върши термобельо и отгоре тънък гортексов панталон, който, като се сгъне, е колкото една шепа.

Тънък вълнен пуловер, поло. 2-3 памучни потника и толкова тениски – купете си ги от Индия. Голяма част от индийските дрехи са от много хубав памук и имат прекрасни цветове. Позволете си да разцъфнете. Проблемът е в устойчивостта – често след първото пране те просто не стават за носене повече. Затова просто ги хвърляте след носене (струват 2-3 лева) или проверете: ако пускат, в никакъв случай не ги перете с другите си дрехи. Добра тактика е да купувате бели или с цвета на коприната дрехи. Разбира се, има и много качествени облекла. Просто питайте дали цветът е фиксиран. Обикновено шаловете са с фиксирани цветове.

Внимавайте с перачите на дрехи – така млатят дрехите по камъни и с бухалки, че често не можете да си ги познаете след това: с половин ръкав или ципът е скъсан. Давайте им да ви перат неща, които ще издържат този метод на пране. Но общо взето, е много приятно да си получиш дрехите изгладени и колосани.

Храна

Яжте само в ресторанти, в които има повече хора. Съмнявайте се, когато един ресторант е празен. Избягвайте сурови листни зеленчуци и плодове, които не се белят. Грозде, диня и пъпеш не са за препоръчване, защото амебите могат да проникнат вътре в клетките им. Банани, белени ябълки, мандарини, манго и портокали са подходящи. Не яжте храна от сергии по улицата! На дълъг път не яжте от храната, която ви предлагат пътуващи готвачи във влака и по спирките на рейсовете. Вода от запечатани бутилки, плодове, бисквити, сухи плодове и ядки са по-добрият вариант.

Не се доверявайте на менюто в ресторанта. Те самите често не знаят какво предлагат. Киселото мляко в Индия е много вкусно, зеленчуците им – също. Понякога просто влизам в кухнята на ресторанта и ако ми разрешат, си сварявам моркови, червено цвекло, зелен фасул или си правя таратор.

Поръчвайте проста схема ориз с дал/леща или боб, или райта – кисело мляко с подправки, лук и домат. Хлябът – чапати или бътър нан (печена тънка питка с масло), е много вкусен.

Внимавайте с напитките, защото определено не им слагат вода от бутилки – примерно ласи, техния айрян. Не пийте напитки с лед, защото замразяването не ви спасява от бактерии и амеби. Изстисканите на улицата сокове също са риск.

Когато искате кафе или чай, казвайте: но шугар!, за да можете да получите напитката поне с една лъжичка. Индийците имат друга представа за сладко.

Масала чай е много добра напитка – балансирана с подправки и мляко, тя направо е хранителна и човек може да изкара на чай и един ден спокойно, без да усети глад. В масала чай слагат индийско орехче, джинджифил, черен пипер, карамфил, кардамон към вече кипналата вода с мляко и черен чай.

Парите

Сменете още с пристигането една сума на летището. После обменяте на препоръчани от хотела места. Носете си парите в чантички на кръста под дрехите, пак там закачете фотоапарата си. По-добре не носете скъпи часовници и бижута, да не дърпаме дявола за опашката.

Ако живеете по ашрами и хотели 3, 4 звезди, за един месец ви устройват 700-900 евро. Билетът в двете посоки е 700 евро. Ако вземете самолет през Истанбул (има полети на арабските авиолинии), може да ви излезе 350 евро в двете посоки. Разноските за храна и хотел на ден са около 600 рупии, което е 10 евро, или 20 лева.

Пазаруване

В Индия си струва да се купуват полускъпоценни камъни, сребро, злато, коприна и вълнени шалове. Също чайове, подправки и уханни масла.

Накрая мога да кажа: мили пътешественички, когато самолетът се отдели от пистата, отделете първия час, за да помислите върху това, което сте оставили зад себе си. След това забравете всичко и си опънете антените към настоящето, бъдете будни, наслаждавайте се на това, което е, и оставете света да рисува по вас. Винаги стават чудесни картини…

BON VOYAGE!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара