Психологията като наука още не може да даде категоричен отговор реалност или внушение са магиите. За хората, които вярват, магиите са реалност. Неслучайно се твърди, че една от най-сигурните психични защити срещу магия е невярването в нея. Има, разбира се, и изключително ле- коверни хора – най-вече тези с ниска самооценка. Те са склонни да търсят причината за случващото ce извън тях, не вярват, че човек сам е автор на живота си и със своя избор влияе на събитията. Тъкмо те най-често прибягват до „услугите“ на врачки и магьосници – в моменти на продължителен стрес, в случаи на безизходица, когато човешката психика се нуждае от светлина в тунела и търси сламка, за която да се хване.

В другата крайност са неверниците с изцяло материалистични възгледи за света. Но да не забравяме, че дълбоко в душата си българинът е езичник, а езическият светоглед изобилства с магически практики.

Колкото до самовнушението, отдавна е доказано, че то може да предизвика множество симптоми. Народната мъдрост (а тя не греши и има хилядолетна история за разлика от науката психология) казва: „Мисли бяло и ще те стига бяло. Мисли черно и ще те стига черно.“ Знае се, че една мисъл може да доведе до поредица химически реакции в тялото и верига от действия. И без да намесваме магията, негативно мислещият човек сам предизвиква лоши последици. Светът е огледало. Ако излъча любов, вероятността да получа любов е много по-голяма. Ако излъча омраза, вероятността да получа омраза се увеличава.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара