„Или съм в Германия, или в Израел”.

Няма да забравя никога тази мисъл, нито момента, в който за секунда тя се появи в главата ми и изчезна, нито миризмите наоколо, нито цвета на небето отвъд прозореца. Нелогична мисъл, без право на гнездене. Нямах никакви, наистина никакви основания да я допусна. Вярно е, била съм в Германия, но това бе още преди падането на Стената и не се брои. Не зная немски, като изключим част от текста на Stille Nacht. Не съм еврейка, няма евреи в рода ми – поне в поколенията назад, които познавам от преписите на родословното дърво. Имаме хаджии, но в Ерусалим не съм стъпвала все още.

И въпреки това – Германия, Израел…

Това бе първата мисъл в бинтованата ми глава, положена на първото легло в реанимацията на „Пирогов”, веднага след като отмина влиянието на медикаментите, поддържали ме в безсъзнание. Нямаше нито болка, нито изненада – нищо, само някак бързо дойде констатацията, че съм си в София. Появиха се лекари, медицински сестри, Господ здраве да им дава, обясниха ми, че ме е блъснала кола, постепенно ми съобщаваха какво ми има и какво ми няма…

Разбрах, че съм отново тук

Тогава нямаше, а и сега няма кой да ми обясни произхода на оная мисъл. Каква е била причината за нейното прелитане – като стресната комета, през опразненото ми от други мисли съзнание. Не съм склонна към експерименти със спомените ми – не съм стъпвала при ясновидци, хипнотизатори и прочее. Опитвам се да се държа прилично ортодоксално – не съм фанатик, но съм склонна да следвам канона в някакви разумни граници. Беше време, в което се рових из нета и из наличните в библиотеката ми книги, за да намеря обяснение на моето подозрение –

„оная” мисъл ще да е следа от предишен мой живот

Приех я такава, без да я споделям много-много. Най-вече защото православието, което изповядвам, отхвърля прераждането. То противоречи на основната му идея – Възкресението, и изкуплението на греховете.

Склонна съм да съм послушна, но имам кратки пристъпи на бунтовни настроения. Току избухват фойерверки в душата ми, прилична иначе на малка фабрика за свещи. Така – като бунт срещу собствената ми склонност да не опровергавам православните догми по отношение на

прераждането, допуснах дебат по темата вътре в мен.

Наистина може и да има някакво много ортодоксално обяснение за германо-израелската връзка. Може да съм говорила по някаква подобна тема в минутите преди сблъсъка с ГДР-ейското возило. Отсъствието на спомени обаче затруднява разследването. Отворен остава въпросът за пътешествието на духа – из този континент, в това измерение…

Неведнъж след онова събуждане – вече 15 години, се питам „защо”. Колцина са изминали пътя до Там и обратно?

Спомени от пътя нямам, никакви тунели не са отвеждали

безплътната ми сянка в неизвестното. Знам само, че трябваше да съм в Германия или в Израел. А не бях.

Трябва да има някаква причина да съм тук – отново. Неведнъж съм изричала „Господ е добър”, но защо към мен показа милост, отказана на други? И дали заслужих милостта му, или тя е дар за близките ми хора?

Разбирам обясненията на учените-богослови, които сочат точната граница между християнското учение и „лъжеученията, дошли от далечна Индия”.

Разбирам обаче и

лекотата, с която хората приемат идеята за прераждането.

798799_95801855Много по-лесно е да се надяваш, че ако не в този, то в следващия живот ще имаш по-лека съдба, че няма да си сподирен от нещастие, когато обитаеш ново тяло. Удобство е да се надяваш, че изпитанията в този ти живот ще бъдат „компенсирани” в следващия, от което само усъвършенстваната ти душа ще спечели. Но от друга страна, комфортът на тази идея е чужд на категоричността, с която Св. Апостол Павел казва, че на човеците им е отредено да умрат един път и след това ги чака съд. И ясно е, че ще ни познаят по делата ни…

Любители езотерици с лекота биха изброили множество причини да съм тук. И сигурно ще са прави. Мога да посоча без колебание две от тях.

Нишката на живота след катастрофата ме свърза с две деца –

мои, наши. Те растат, променят се, стават постепенно ясно различими като личности и със сигурност ще променят нечий живот – надявам се към добро. Плът от плътта ми са те и със сигурност носят част от духа ми.

Дългът ми към техния живот ли ме е върнал, или дългът към моя собствен път? Ако зигзагообразният полет на едно трабантче пресича линията на живота ми, какъв е начинът и каква е причината парчетата от пътя да се съберат?

Възможни отговори много. Някои обаче ми харесват истински.

Приемам, че съм тук отново, за да оценя Живота,

да го претегля, да го изуча и обикна. На 40 съм вече и много харесвам погледа, който придобих към хоризонтите си. За последните 15 години имах лични провали и лични успехи. Прекрасна нещастна любов, за която да ми завиди човек. Щастливата ми любов пък изглеждаше предопределена – с толкова много съвпадения, белязали последните четири десетилетия, че дори звучи съмнително и прилича на роман. Смених града, обмислях и отхвърлих идеята за емиграция, срещнах се със стотици интересни личности и се разделих с неколцина. Научих се да не избързвам – нито с харесването, нито с отхвърлянето на идеи. И хора.

Спорът вътре в мен продължава 15 години. Съмнявам се, че ще намеря отговор скоро. Не знам дали някога ще разбера онази мисъл. Но съм благодарна за възможността да разсъждавам върху нея.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара