Има такива жени, като второстепенни божества. Стъпват пред теб и тихо създават чудото, предназначено единствено за твоя употреба. Пускат незабелязано в отчаяния ти джоб банкнота точно тогава, когато ти е най-нужна. Спасяват от глад надеждата ти.

Има такива жени – битови ангели, дишат въздишките ти и ги преработват в междуредие на два стиха. Когато се натрупа стихосбирка, заспиват. Сънят им е повърхностен, за да са на разположение. Обикновено си спомняме как са спали когато са ни били най-нужни, а не какво са направили за нас преди да заспят. Припомняме си неблагодарно многократно.

Не всяка жена умее да размества въздуха, да замества божествата. Повечето жени са с

тромави души и шумни мисли,

а неканоничните чудеса освен тишина обичат репетиции и предварителна подготовка.

Показват се отрано, като млечни зъби. Можеш да ги познаеш още на детската площадка, когато момиченце ще се престори, че вече не харесва любимата си играчка, за да я подари на друго дете.

Когато в последните минути от класното по математика съученичка написва твоето име над решените си задачи, защото тази шестица на теб ти е нужна повече.

Когато училищната лекарка издава медицинска бележка с фалшива диагноза, защото знае че това дете се е запасило с книги и цяла седмица ще чете. (Четенето е непрекъсната дисциплина по умишлени чудеса. )

Познаваш такива жени.

Някоя, която пътува цяла нощ, за да се окаже уж случайно на същото място, където си ти. Защото ти е било важно да не си сам.

Ще те излъже, че и на нея й се е случвало. За да сте двама в унижението ти.

Ще ти каже, че нещо е безплатно. Защото вече тайно е платила цената му.

Която е готова да предостави утробата си, за да износи твоето дете. Която обича твоето дете като нейно. Която няма да ти говори за нейното, ако си изгубила своето.

Която ще те носи на гръб и ще върви вместо теб, стига да й кажеш, че нямаш сили да продължиш.

Ще плаче на твоя гроб като на неин.

Тук всеки ред е с женско име, но нарочно ще ги оставя неназовани и анонимни тези мои апокрифни богини. Чудо е всичко, сътворено от жена. На едро и на дребно, чудо е.

А списъкът с изброяването е дълъг. Спестих много редове, за да не се почувства някой затворен в живот, недокоснат от жена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара