Има много неща, за които мога да обвинявам вируса, с голямо В, който преобърна живота ни. Липсва ми киното, театъра. Липсва ми трескавата работа по организирането на събития. Любимата ми част от работата. И ужасно много ми липсва лекотата на общуването. Онова усмихнато и небрежно „Наздраве“ след кихавица, което отстъпи място на смутената дистанция от няколко крачки и тревожните споглеждания. Сякаш другият стрес ни беше малко.

Но не мога да не призная, че получих и един неочакван подарък. Може би най-скъпия. Време. Време за себе си. Време за сън. Време за повече книги. Но най-вече време с децата си.

Да общуваме, да се забавляваме, да учим заедно.

И дори в някои блажени моменти на съвършенство просто да мълчим заедно. Забързани в трафика между училище, уроци, плуване, оставаше ли ни време да се наслаждаваме на моментите заедно (както се казва в една сладникава шоколадова реклама)?

Не искам да звуча трогателно сантиментално – просто вярвам, че всеки един от нас или поне тези, които работят много и се опитват да водят сносен социално-културен живот, имаха нужда от забавяне и намаляване на оборотите.

Неосъзната нужда. Но все пак важна.

И откривайки колко невероятно е да общуваш безцелно с децата си се замислих за това как като прекарваме повече време с тях, ние неволно или не им предаваме страховете си (или пък небрежното си отношение). А малките все повече и повече имат достъп до информация и това съвсем не е само в централната емисия новини по време на вечерята.

И така Covid-19 е част от информационния поток

и това никак не остана само в света на възрастните. Децата говорят за това и тяхното ежедневие също се промени драстично. Как да говорим с тях за вируса?

Ако детенцето е малко и по някаква случайност не е чуло за вируса (все още) – може би не е добра идея да му разказвате за това и да предизвиквате тревожност. Но всеки разговор трябва да започвате с опознавателна цел – или с други думи – да разберете какво вече знае наследникът ви за Covid-19. Разбира се, направете всичко възможно ако вие като родител изпитвате страх от контакт с вируса – да не го предадете и на детето си.

След началото на март всички ограничихме контактите и общуването и това със сигурност важи и за децата ви. Обратно на училище означава отново разговори с много деца, които пък приемат „новото нормално“ по собствен и вероятно различен начин. Възможно е в тези разговори

доста да наплашат детето

ви (дори да говорят за смъртта като възможно последствие от грипа). Затова не подценявайте страховете и забравете за темата „коронавирус“,  докато не се наложи да я обсъдите отново, когато детето е спокойно и може наистина да разговаряте.

Вместо това нека на дневен ред е важността на хигиената. Особено в училище. Не е полезно детето да „се къпе“ в дезинфектант, но когато е разсеяно в школото или се притеснява, че му е трудно със задачата – вероятно е да гризе капачката на химикала. И това в комбинация с така безценно липсващия сапун в повечето училища се превръща в проблем.

За това

разговорът за хигиената

не бива да е досаден; но пък за сметка на това е редно да е често!

И накрая – Covid-19, както вече казах, е често обсъждана тема. Но наред с многото негативи, които ни донесе, има (малко) положителни страни. Повишената хигиена е само една от тях. Качественото време с близките ни е основното. И съм сигурна, че децата ви могат да почувстват разликата между изнервени изморени родители, които бързат да свършат 100 неща и изнервени изморени родители, които имат да вършат много по-малко от 100 неща.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара