Д-р Румен Велев е директор на болница „Шейново”. Той е един от най-известните гинеколози в София и много бъдещи майки се обръщат към него за раждането си.

Д-р Велев, в работата ви като гинеколог всеки ден пред очите и в ръцете ви са голи женски тела. Трудно ли е да изключите мъжа в себе си? Вълнува ли ви още женската голота?

Когато работя, мъжът се изключва, остава на заден план. Жената за нас-гинеколозите, е преди всичко пациент. Не можем да си позволим, поне с мен не се е случвало, да гледамe на пациента като на жена. След това, когато започнем да разговаряме, мога да обърна внимание на някои чисто женски качества, но докато трае някакъв преглед или операция – подсъзнателно всичко това остава на заден план. Еротиката, фантазиите, знаете, са преди всичко в главата на човек, в неговото подсъзнание. Гинеколозите умеят да разделят нещата – работата е едно, еротичните фантазии друго нещо.

Много жени се притесняват, че бременността разваля фигурата им. Други обаче смятат, че бременността разхубавява. Вие какво мислите?

Разбира се, че бременните жени са красиви. Бременността разкрасява, особено в по-ранните месеци на бременността, а понякога дори и в по-късните срокове. Женското тяло става много красиво, формите стават по-овални, гърдите наедряват, стават по-плътни. Става по-женствена, което е най-красивото в една жена. Неслучайно почти всички, а може би дори всички известни актриси, си правят актови снимки в края на бременността. Аз също имам пациентки, които са си правили такива снимки, показвали са ми ги и наистина са много красиви. Особено имаше една черно-бяла фотосесия – наистина въздействието е много голямо. Определено бременните жени могат да бъдат много красиви.

И да предизвикват еротични мисли у мъжа?

Разбира се! Самата бременност по никакъв начин не потиска сексуалността у жената – напротив, в много отношения я засилва. Бременните жени са с по-силно либидо, като изключим тези, които не се чувстват добре или имат някакви проблеми. Когато една бременност протича нормално, сексуалните фантазии на жената са доста засилени.

А на какво се дължи това?

На всички хормони, които бушуват. Особено при бременните с момчета, част от тестостерона от плода преминава в жената, а това всъщност е хормонът на либидото. Което е парадоксалното. При мъжа естрогените са тези, които определят нивото на либидото, докато при жената – мъжките полови хормони. Така че не е необичайно по време на бременност жените да имат засилено полово влечение. И не необичайно да водят нормален полов живот, защото бременността като физиологично състояние не е пречка за това. Разбира се, трябва да се знаят някои неща и те са свързани най-вече с това, че в спермата на мъжа се съдържат вещества, наречени простагландини, които могат да доведат до маточни контракции. През втората половина на бременността в матката се явяват рецептори, които се свързват с просталгините. Така че винаги препоръчваме на пациентките да използват предпазни средства, презервативи, които пазят също и от инфекции, към каквито бременните са предразположени.

Модата на силиконовите красавици доведе дотам, че много жени се притесняват да кърмят бебетата си, за да не развалят бюста си. Какво мислите вие по въпроса като мъж и като гинеколог?

Козметичните промени в женското тяло влияят на бременността и кърменето най-вече. Безспорно. Когато една жена има силиконови протези, тя е изправена пред две решения – едното е да не кърми, което е доста жалко за бебето, защото няма нищо по-хубаво от майчината кърма, второто – ако кърми, след това ще е необходимо да си направи нова и да си смени имплантите.

Защо?

Защото гърдите се променят. Когато гърдата започне да отделя кърма, паренхимът се увеличава, както и мастната тъкан. И имплантите се явяват малки за бюста след кърменето.

Задължително ли е женският бюст да стане грозен след кърменето?

Не, разбира се. Женското тяло си има своята красота в различните възрасти. И важно е кой го гледа. Безспорно е, че тялото и по-конкретно бюстът на жената, която е родила и кърмила, е по-различен от бюста на 18-годишно момиче. Но това не означава, че той е по-грозен, красотата е по-различна. Невинаги леко отпуснатият, по-голям бюст е по-грозен и по-нееротичен от гърдите на жени, които не са кърмили. В крайна сметка – еротиката е в нашия мозък и всеки човек я съзира там, където я намира… За един едно е еротично, за друг – друго. Аз лично не харесвам силиконовите бюстове. Те са хубави, когато са в дрехи. Но когато жената е гола, стоят твърде изкуствено – и на визия, и на пипане.

Какво раждане бихте препоръчали на една жена от гледна точка на фигурата й – естествено или със секцио? Ако няма медицински показания за секцио, разбира се.

Господ е създал жената да ражда по нормален начин и наистина това е най-доброто нещо. Независимо, че в съвременните условия процентът на Цезаровите сечения е доста висок. Миналата година в „Шейново” около 35% от ражданията са били с Цезарово сечение. Считаме, че това е нормален процент.

Много са причините, поради които жените избират операцията. Разбира се, освен чисто медицинските показания, съществуват и страхове при жените да не си развалят фигурите, да не се мъчат, да не се получат разкъсвания… На тези жени това, което мога да кажа, е, че Цезаровото сечение не е безопасен метод, той си има своите усложнения и те са много по-сериозни и тежки от тези при нормалното раждане. И не би трябвало заради някакви страхове за бъдещето да прибягват до раждане по оперативен път. Възстановяването на фигурата след раждането зависи донякъде от волята на жената и донякъде от нейната конструкция, гените.

На Запад и в САЩ съществува тенденция към връщане към нормалното раждане, естественото, без обезболяване, дори без медицинска помощ, раждане вкъщи. Има известен отлив от раждането с Цезарово сечение. Много жени искат да изпитат цялата болка, защото всъщност това е нещото, което възбужда майчинския инстинкт – цялата мъка, свързана с раждането на новия живот. И това създава много силна психологическа връзка между майка и дете.

Смятате ли, че бащите трябва да присъстват на раждането на детето си? Може ли гледката да ги отблъсне от майките в сексуален аспект?

Всички психолози казват, че това носи много положителен заряд и е много добро за семейството. Според мен обаче човек трябва да бъде готов за такова преживяване. Раждането за човек, който не е професионалист, може да бъде доста неприятна гледка и да има обратен ефект. Съветът ми към всички бащи, които желаят да присъстват, е да бъдат максимално подготвени, да посетят курсове, да поровят в интернет…

Да видят филмче с истинско раждане?

Да. Защото има случаи, в които мъжете са припадали. Но безспорно присъствието на татковците е положителен факт. Това е спомен, който остава в съзнанието и на двамата родители, и един мост, който ще свързва двойката.

А чисто визуално, виждайки как бебето излиза от майката, заедно с кръв, плацента и пр., не е ли възможно това да отблъсне сексуално мъжа от вагината на жената, да създаде някакъв блокаж?

Затова казах, че ако човек не е достатъчно подготвен, може да има обратен ефект. Когато водим раждане в присъствието на бащата, той не гледа буквално раждането на бебето, поставяме го да стои отстрани на майката, да й говори, да й държи ръката, да й дава кураж. Защото чисто физическият акт на раждането… понякога се получават разкъсвания, кръвоизливи, дори самото бебе като излезе, то е със слуз, кръв, не съвсем приятна гледка за несвикнал човек. Затова гледаме обикновено да предпазим мъжа от тези гледки, ако той специално не пожелае. Но след като бебето се роди и клампираме пъпната връв, даваме на бащата да я пререже, което е доста важен момент и мъжете се чувстват много горди тогава. За нас това е ежедневие и не винаги можем да го усетим, но наистина тези моменти са доста силни и за много хора са изключително важни. Така че в нашата болница адмирираме всички мъже, които желаят да присъстват на раждането на децата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара