Ани Владимирова е психолог. Завършва висшето си образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. Има дългогодишен опит в областта на практическата психология. Автор е на системи от тестове за различни професионални умения, тренинги за развитие на комуникативни умения и решаване на конфликти. Тя е създател и на първия сайт за онлайн психологически консултации и терапия. Позната е на телевизионната публика и като психолог на различни риалити формати.

AnnieVladimirova_01

Какво е изневяра? Трябва ли да има сексуален акт, за да има предателство?

По скромното ми мнение изневяра е някой да пожелае друг, след като е имал наивността да ти обещае,  че ще обича и желае само теб завинаги. Само като я „разчлениш” тая думичка семантично,  всичко лъсва, всичко опира до граници – „извън вярата”… Докъде е верността? Бидейки верен на мен, до ъде си свободен да бъдеш верен на себе си? Не трябва ли да съвпадат тия граници и ако да – да няма бодлива тел и нарушители. Пък ако не съвпадат, ще „вярвам”, че няма да ми „изневериш”? Та на тоя фон въпросът за сексуалния акт дали бил предателство? Иди и виж как мами поглед през фередже! Хем знае, че за това убиват с камъни…

Неизменна ли е изневярата? Всички ли го правят?

Разбира се, че не е! Имам клиенти, които никога не са помисляли, пожелавали друг и изневерявали. Едно семейство от малък град с дъщеря на 19 г., студентка в София, дойдоха разтревожени да се консултират за дъщеря си. Хора в 50-те, ама красиви, свежи, с дуенде. Работеха на едно място, познаваха се от студенти и се бяха оженили в първи курс. Тревожеха се за момичето, че се влюбило в някакъв престъпник и искрено го обичало, не я интересувало нищо, тя щяла да спаси звяра, както красавицата от приказките… Те се държаха и с двете си ръце, плачеха, довършваха си изреченията, когато единият започваше да хлипа. Докато им говорех аз, инстинктивно се притискаха един към друг. Знам, че не само не са си изневерявали, няма и да го направят… Дядото на моя позната почина на 83 години, 2 часа по-късно си отиде и бабата, въпреки че беше в отлично здраве. Ходеха като пилета, хванати за ръце, винаги двама, винаги. Каква е тайната ли? Само да знаех…

Жените или мъжете изневеряват повече?

Ей тоя ми е любимият въпрос! Ако ги слушаш, има 20 к*рви и с тях спят всички кръшкачи. Всичко останало са светици. За точни цифри питайте статистик. От това, което аз съм видяла, двата пола са си реципрочни.

Прощават ли повечето хора, или това остава рана завинаги?

За прошката не зная. Мога да кажа какво съм видяла в кабинета. Тия, дето не прощават, са ясни. А има едни, дето го приемат, въпреки че не прощават и други, които казват, че са простили, но дали прощават наистина… Това е библейски въпрос – отговорът му се разбира в края на живота.

А как заздравяват раните от изневярата – зависи от имунитета. Едни зарастват бързо, други бавно и оставят грозни белези, трети се отварят всеки любовен сезон, а четвърти разболяват бавно всичко и накрая те убиват… Имунитетът пък зависи от възрастта и тренираността на психиката в случая.

Как се преодолява такава криза?

Ще кажа как помагаме в кабинета. Връщаме филма на живота назад и спираме с дистанционното на ключовите моменти. На едно плачат, на друго се смеят, трето искат пак, и пак, и пак, на четвърто затварят очи и не искат да гледат. Гледаме колкото пъти трябва, докато клиентът се сенсибилизира, разбере жанра и смисъла и му омръзне да го гледа. Тогава просто си тръгва за последно.

Предупреждавам – не правете това сами вкъщи! Може да ви зацикли дискът! Само със специлист – тоя знае как да използва дистанционното…

Съществува ли любов и доверие след изневярата?

Зависи от силата на личността и от типа емоционалност на човека. Това си е сериозен удар по скалата на стресорите. Като при всичко друго едни оцеляват и стават още по-способни на щастие и взаимност, а други се сриват и спират да изправят поглед към мечтите и надеждите. Тук е много трудно и да дадеш рецепта. Едни имат нужда да поостанат сами със себе си и да излекуват на тъмно и хладно раните сами, а за други е фатално и трябва да бъдат извлечени на светло и топло. Във всеки случай, каквото и да говорят, всички имат нужда да виждат и знаят, че към тях е протегната приятелска ръка! Дори и да я бутат в момента, истинският приятел знае, че трябва да е наблизо и да напомня за себе си, защото всеки миг може да му протегнат ръце, мокри от сълзи… Останалото е и съдба.

Държа да кажа, че никога не съм отговаряла на въпроси с толкова уговорки и без ясни рецепти, освен на въпроси за любовта. Ако някой тръгне да дава рецепти за най-сложния избор, преживяване и последствия върху целия живот на човека, или е гений, или пълен глупак.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара