Социолог, който разказва за египетската астрология – това не се среща под път и над път. Всъщност аз познавам само един – Андрей Райчев, зодия Лъв.

andrei

Откъде е интересът ви към астрологията?

Астрологическата система е резултат от 3000-годишен човешки опит. Датира от Египет – една от двете първи цивилизации. Изключено е 3000 г. някаква класификация да работи, да служи за описание на света и тя да няма никакъв смисъл. Възможно ли е египтяните да са уцелили нещо, а не просто да са говорили глупости, че звездите предсказват?!

Те твърдят, че небосклонът е часовник, който отмерва 12 части от цикъла и във всяка част се раждат хора с близки качества. Това е тяхната „магия”. Дали е изключено това? Дали природата не е заложила механизъм, с който да разнообразява видовете хора? Разбира се, не звездите са механизмът, но цикъл наистина има. Всеки вид, за да оцелее, трябва да е максимално разнообразен. Като се родят 1000 котки, много е важно 1 от тях никога да не яде месо. Тя обикновено умира. Но идва година, когато няма месо и тогава видът оцелява точно заради аномалията на тази една на всеки хиляда котки. Примерът е груб, но диверсификацията на индивидите е много важна защита на вида. Ако всички деца от един вид се раждат еднакви, видът няма бъдеще, когато стане твърде студено, топло, когато няма храна или въобще когато обстоятелствата се променят. Стабилното винаги е разнообразно. Хомогенното е нестабилно.

Значи при хората разнообразието е в психологията?

Разнообразието винаги се основава на определена физиология. Но, забележете, че часовникът на зодиака мери не ражданията, а зачеванията и това би обяснило защо прекалено много хора приличат на съседните си зодии. Те просто са заченати малко по-рано или малко по-късно от тези 280 дни, след които се раждат.

Възможно е слънчевата радиация или радиоактивността на земното ядро, или минималните промени в гравитацията във връзка с въртенето на планетите или друг някакъв часовник да дава цикъл от 1 до 12 и той да определя агресията чрез някаква генетична промяна. Защо не? И тогава е вероятно да има 12 вида хора. Този цикъл не определя характера, съдбата, дали ще си англичанин или българин, дали ще си добър или лош човек, но египтяните не претендират, че зодиите определят всичко в теб. Само някои главни твои черти. И това е емпирично потвърдено – всички мои познати Лъвове си приличат. Следователно: може би има научен механизъм за това, а ние просто не сме развили достатъчно наблюденията си, за да потвърдим нещо, което египтяните 3600 години поред настояват и практикуват.

В Египет обаче това е било освен магия и философия. 12 –те зодии отразяват не само някакво тяхно наблюдение, че родените през август са по-горделиви, а родените през октомври са по-сексуални. Подредбата на 12 –те зодии отразява тяхната представа за еволюцията на човека, който трябва да извърви пътя от небитието – това са Рибите, към най-висшето си възможно състояние – това е Овенът.

Защо еволюцията завършва с Овен?

Да започнем отначало. Първата зодия е Риби. Египтяните я рисуват като две риби – едната е подскочила над водата, а другата е под водата, двете за завързани за опашките. Това отразява идеята за произхода на живота от водата. Затова тази зодия е натоварена със способност да чете отвъдното.

Водолеят е нарисуван като един бог, който лее върху рибата две течности – черна и бяла. Натоварва я с противоположности. Това е стартът на еволюцията.

В резултат на това изливане се получава Козирогът. Египтяните го рисуват с козя глава и рибешка опашка.

В следващата фаза на еволюцията опашката се е придвижала до животинска, а главата е станала човешка – кентавър. Това е зодия Стрелец.

Стрелецът среща Скорпиона. Това е злото, това е сексът, това е агресията, долницата, пенисът. Скорпионът е фалически символ. Зодията е творческа, но и страшна, отмъстителна. Стрелецът убива Скорпиона и става Везни. С овладяването на тялото, с потискането на долницата, с контрола завършва първата фаза на личната ти еволюция, ти вече си уравновесено същество.

Втората еволюция е социална и вторите 6 зодии са свързани със социални умения. Започваме с базовото раздвоение – това е Девата. Египтяните я рисуват като два бога – на живота и на смъртта, който е по-малък и стои зад него. С други думи, това е чистият живот, началното състояние на формирания индивид, който става обществен.

Лъвът олицетворява силата, самочувствието, героизма, шумотевицата – това според египтяните е сред низовите качества на човека. Човекът започва да ходи в обществото и да се перчи.

Ракът е умението да събереш около себе си малък кръг – да имаш семейство, да се грижиш, да оградиш територия, да разграничаваш свое от чуждо. Това е второто социално умение.

Следващата фаза са Близнаците. Египтяните ги рисуват като момче и момиче, и означават лявата и дясната ръка. На тази фаза от еволюцията на човека той става майстор. Той беше просто жив, после стана фукльо, научи се да оперира с малка група, после стана умел човек.

Телецът е на пръв поглед висшата степен на еволюцията. Египтяните са обожавали телето, имат култ към него. Това е младият мъж – силно, смело, но спокойно, овладяно същество, което защитава интереса си. Но това не е краят, защото идва Овенът. Той си е загънал рогата, той се е жертвал. Висшата форма на съществуване според египтяните е да се откажеш и да направиш саможертва. Затова египтяните рисуват тази зодия с още един чифт рога – много мънички, с които държи слънцето. На неговата саможертва се държи светът.

От тази система от наблюдения египтяните правят цяла философия. Египтяните и китайците, които впрочем имат много сходни зодии, са най-неагресивните цивилизации. И двете са се опитвали да осмислят света чрез систематизация. В зодиите е заложено много повече от това, което виждаме на последна страница на вестника.

Но животните се оплождат само в определен период на годината, както и хората до неотдавна са правили деца предимно през мъртвия за земята сезон. Как тогава ще се осигури разнообразие на вида?

При човека има радикално различна сексуалност, отколкото при всички примати. Кучката, ако не е разгонена, не може физически да извърши полов акт, а човешката женска единствена може да прави секс по всяко време на годината. Защо? Заради голямата глава на детето то се ражда недоносче и блокира майката в първите месеци и даже години на живота си. Тя трябва единствено да се грижи за него и не може да си търси храна и да се отбранява. Затова е развила механизъм за привличане на мъжа, който да я храни и пази.

Сделката „секс за храна” е основата на човешкото семейство.

Вярвате ли в хороскопи?

Когато истински астролог ти направи подробен анализ, е много интересно, защото съвременният човек е труден за обяснение.

Замислете се как е било възможно да функционира общество, в което хората не си избират съпруга. Тогава хората са правили сделки. И даже думата „обиквам”, която по произход е „обвиквам”, се употребява в бъдеще време. “Ще се обикнете” означавало ще свикнете един с друг. Защо все пак бракът е бил здрав? Защото хората са били еднакви. Патриархалните същества, нашите предци преди 300 – 400 години са били като две капки вода. Единият малко по-висок, другият пие повече, но иначе правени като на конвейер. Сегашните са много различни, сложни същества, затова бракът е в криза.

Къде е границата между мистиката и сериозния анализ?

Няма наука за човека. Базовата наука е физиката на Галилео Галилей. Първият фундамент на физиката е, че при едни и същи условия нещата реагират по един и същи начин. Това обаче не важи за обществото, защото в него няма еднакви ситуации. Всички неща, които се случват с нас, са уникални. Вторият фундамент е: от факта, че го наблюдаваш, нещото не се променя. А в обществото има огромно значение кой говори и описанието не е неутрално по отношение на обекта. Ние не можем да сме обективни. Затова науката може да има ограничени претенции по отношение на човека (и слава Богу, защото обратното би означавало, че нямаме свободна воля). А магията и религията са още един език, който помага за описанието му.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара