Миграцията, преселението и движението са обединяващите ключови думи за спектаклите „Мовименто/Вариации“ и „Дом за овце и сънища“. Режисьорската работа на Гергана Димитрова, авторското участие на Здрава Каменова, както и музиката на Павел Терзийски са другите свързващи елементи.

„Дом за овце и сънища“ имаше едно-единствено изиграване в София, преди премиерата му в Берлин през октомври. На 05 декември от 19:30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ представлението ще се играе за втори път у нас. На 14 и 15 декември предстои премиерата на спектакъла в Ноймаркт театър в Цюрих.

Спектакълът е част от проекта „Къщи, обитавани от духове“ или Haunted Houses – мултинационална копродукция за неосъществимата идея за чиста нация. В началото на 20 век и след Първата световна война историята е белязана от процеси на насилствено прогонване на големи маси от население и етническо прочистване на региони. Целта е ясно да се заяви, че новоформираните национални държави са чисти и хомогенни, докато само век назад същите територии са били мултиетнически. Това е и причината за възникналите конфликти и войни между страните от Балканите в периода 1912–1923 г., довели до сключване на договори, регулиращи „обмена на населението“ между воюващите държави като средство за умиротворяване. До каква степен оказва влияние над нас тази илюзия за въображаема хомогенна общност?

Театрални компании от София, Атина и Истанбул използват документални източници, за да проследят историческите вълни на преселения в периода между 1912–1923 г., връщайки изоставените къщи и техните жители отново към живот. Близо година екипите проучват и разменят идеи. В резултат те развиват три театрални продукции, които бяха представени на фестивала „Война и мир“ в Берлин. Представленията са създадени в три различни града, но са свързани помежду си. Заедно те разкриват колко плашещо сродни са днешните политически призиви за чистота и единство на нацията спрямо тези от близкото минало.

На 10 декември в ДНК (пространство за съвременен танц и пърформанс) е и последният спектакъл за годината на „Мовименто/Вариации“ (Пет миниатюри и едно интервю на тема движение) – най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова, в който тя кани пет авторки с различна националност в задочен разговор, който осмисля миграционните процеси днес като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости.

Този своеобразен диалог обединява гласовете на Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания) и известната българска хореографка и изпълнителка Галина Борисова. През различни подходи са тематизирани разнородни парчета от динамиката на съвременността.

Представлението е съсредоточено върху мисленето за движението като хореография, като природна и житейска потребност; за движението, противопоставено на статичното; за движението като разпространение на идеи, за дигиталната динамика, за #MeToo, за Илън Мъск; за движението на пазари и природни ресурси; за неизменното движение към смъртта; за технологичното развитие, дори за движението из космоса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара