За първи път в България само с една постановка в София, на 23 октомври  в зала 1 на НДК е гастролът на Театър на балета на Борис Ейфман с постановката „Евгений Онегин“ .

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александър Ситковец.

Спектакълът е безупречен във всички компоненти – музика –  рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.

В балета „Евгений Онегин“, хореографът Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

„Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите –  Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли героите от романа да променят съдбата си днес?„ споделя Ейфман.

Изборът на романа в стихове наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин не е случаен. Романът вълнува с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 – годишна история. Световната критика  определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“ , а  Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена“.

Трупата е с  гастроли по целия свят.

Борис Ейфман е роден през 1946 г. в Сибир. Завършва „Ленинградската консерватория“ /със специалност хореография/ и Академия на руски балет „Ваганова“ , където 10 години работи като хореограф.

През 1977 г. сформира балетен ансамбъл, а след това създава и Театър на балета Борис Ейфман. Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в Руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща“  казва  Ейфман.

Неговите артисти, които имаха само академично обучение трябваше да овладеят нов „танцов речник“.

Организатор на събитието е DEGRIS EVENTS. Билети може да се закупят в мрежата на ЕВЕНТИМ.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара