Американски учени обясниха защо коледните песни звучат натрапчиво в ушите ни в продължение на цяла седмица – коледен символ или аромат лесно ги пробужда в съзнанието ни, пише в. „Дейли мейл“.

the-christmas-tree-1081323_960_720

Изданието цитира изследването на психоложката Елизабет Маргулис от университета в Арканзас. Достатъчно е да ни замирише на коледни сладки или да видим заскрежен прозорец с коледна украса, за да зазвучат моментално в ушите ни камбанките на „Jingle Bells“.

Учените наричат тези натрапчиви рефрени „червей в ухото“. Той представлява кратък пасаж от песен или мелодия, най-често припевът, който се явява в съзнанието ни като повтарящ се мотив. Музиката „засяда“ в слуха ни и понякога е доста трудно да се освободим от нея.

Отключването на „червея в ухото“ е тясно свързано с асоциативната памет на човека. Важна роля играе и моментното настроение, в което се намираме.

Понякога тъжните мисли „отключват“ този механизъм, а понякога и радостните. Хора с блуждаещ ум много по-често попадат в плен на натрапчивите коледни мелодии. Те са много популярни и особено предразполагащи към обсебването ни, дълго след като са отзвучали.

Екипът на Елизабет Маргулис е установил, че „червей в ухото“ по-често се появява, когато човек е стресиран, уморен и не е зает с някаква конкретна работа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара