Трябва да съм бил на 15 години, когато през онова чудно лято отидохме с майка ми на Рупите. Над мистичната, огряна от златно слънце и обрасла с високи зелени треви поляна, висеше лека мараня като ореол, който събира сила от горещата пара на минералните извори. А в тях, подмамени от легендите за лековита мощ, се протягаха голи жени и мъже. Покрай водата притичваха и писукаха малки, странни кокошчици с многоцветно оперение (после разбрах, че това са големи маслинови присмехулници), а в гъстите треволяци прощумоляваха котешки змии. Омагьосаната местност беше ласкаво загърната от връх Кожух, остатък от кратер на стар вулкан, който не се беше гневил един милион години. От самата земя сякаш извираше  могъща енергия, родена в зората на времето. В центъра на поляната беше полегнала малка, прегърбена селска къщурка със скатен покрив, цялата окичена с цветя.

Около нея бяха скупчени объркани, обезверени хора: жени, старци, деца, в очите на които проблясваше отчаяна надежда. Май бяха прекарали нощта на открито, а някои трескаво стискаха бучки захар. Всички те, както и ние, бяха дошли, за да потърсят съвет, помощ и подкрепа от

баба Ванга, врачката на Петрич.

Скоро прочетох във вестник „Ню Йорк таймс”, че и американците още си спомнят за нея. Наричат я Нострадамус на Балканите.

Мишел дьо Нострадамус е френски лекар и астролог, роден в началото на XVI век в Прованс и считан за най-великия гадател на всички времена. Милионите му възторжени привърженици вярват, че е познал цялата човешка история. Между най-известните му пророчества са жестоката смърт на крал Анри Четвърти на рицарски турнир, Френската революция, убийството на Джон Кенеди, падането на Берлинската стена, атентата срещу кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Предсказанията на „най-мрачния пророк на всички времена” са издадени през 1555 година в книгата „Центурии”. В нея са публикувани над 1100 прокоби-четиристишия, групирани по сто. Повечето от тях са твърде неясни и двусмислени, но безбройните тълкуватели на гадателя твърдят, че ги е направил така, за да заблуди Инквизицията. Ето как е описал, например, атаката срещу кулите-близнаци:

В годината на новия век и девет месеца след нея, от небесата ще дойде Великият крал на терора. Небето ще гори на 45 градуса, а пламъците ще лизнат Новия град (Ню Йорк)”.

Нострадамус бил предсказал дори собствената си смърт.

Когато преданият слуга и биограф Жак Шарден му пожелал лека нощ с:„До утре, господарю”, той отговорил: ”Утре, на разсъмване, аз ще умра”, и наистина го направил.

Изумително е, че почти същия разговор е провела преди смъртта си и първата известна българска пророчица, Преподобна Стойна. Отец Георги Константинов от църквата „Свети Георги” в нейното село Златолист й пожелал: „До другата сряда, Стойне”, а тя отговорила: „Отче, другата сряда я ке паднем болна, ке боледувам в четвъртък и в петък ке пътувам към другио свет”. Стойна била познала и смъртта на цар Борис Трети. След атентатите в Арабаконашкия проход и църквата „Света Неделя” тя пророкувала:

„Не бойте се за царо. Комуто е писано да умре от отрова, нема да бъде обесен”. Най-известното, но и най-плашещо, пророчество на преподобната е направено през 1933 година: „Чудото в България ке е след 60 години. Политиканите ке скарат народо и он ке се смрази. Ке дойде глад и мор. Деца и старци ке умират без леб  и лекове. България ке опустее откъм народ. Младите ке забегнат, старците ке умрат.”

Пророчицата твърдяла, че възприема хората, света, светците като енергийна вълна, като източник на светлина, от който черпи информация за здравето, мисълта и действията. Селото Златолист на светицата, лечителката и гадателката Преподобна Стойна е близо до Рупите. Самата Ванга я смята за своя духовна учителка, три пъти по-силна от самата нея, и много пъти е пращала хора да се молят на гроба й.

През онова лято на 1968 година, когато майка ми беше отишла да пита: „Какво ще стане в Чехословакия?”, влязохме при Ванга доста стреснати. Тя ни беше извикала с груб, нетърпящ възражение глас:

„Да улазят онея, учените, от Софията”

и бяхме прередили доста от отдавна чакащите хора. На кухненски дървен стол в мизерна стаичка, където по земята бяха нахвърляни бохчи с дарове, седеше обикновена, но сляпа, селска женица, около 50-годишна, забрадена с черна шамия и облечена с прости дрехи. Направи ми впечатление на слабо образована, не особено умна, но доста хитра и интуитивна. Гледаше някак през нас и уж разговаряше с отдавна умрели наши роднини. Опитваше се, доста умело, да подпитва за различни неща, които после представяше като свои открития. Цялата работа приличаше на евтино театро, но изведнъж врачката изпадна в транс и започна да говори с глас, различен от нейния, както като тембър, така и като стилистика. Сякаш нещо или някой внезапно се бяха вселили в тялото й и го използваха като оръдие или кукла на конци. Щях да си спомням, ако ни беше познала важни неща, но цялата среща, и особена онази нейна последна част, е още пред очите ми като някакъв зъл среднощен кошмар.

Според самата петричка врачка тя вижда съдбата на всеки човек, може да говори с неговите мъртви, а около нея се въртят и й разказват всичко особени, невидими същества, вероятно от извънземен произход.

Българската православна църква неведнъж е изразявала позиция, че Ванга служи на дявола, обладана е от зли духове и демони. Те я използват като медиум, тя се подчинява на тяхната воля и манипулира слушателите.

Независимо от мнението на църквата обаче, за много хора в България, по света, и особено в Русия, баба

Ванга отдавна се е превърнала в мит.

Твърди се, че тя е помогнала на хиляди с предсказания и съвети как да променят към по-добро съдбата си. Дори комунистически лидери като Тодор Живков, Людмила Живкова и дори Леонид Брежнев са се допитвали до нея.

Истините и легендите около Вангелия Гущерова толкова много се преплитат, че е трудно да се отделят сбъднатите от несбъднатите пророчества. За проверено се смята, че е предвидила идването на власт на Хитлер, смъртта на цар Борис Трети, края на Втората световна война, разпадането на Съветския съюз, потъването на руската подводница Курск, превръщането на Китай в суперсила, възхода на Ислямската държава и войната в Сирия.

С изключение на дядо Влайчо, всички български пророчици са жени. За най-талантливи следовнички на Баба Ванга минават Вера Кочовска и Слава Севрюкова.

Двайсет години след паметното ни посещение в Рупите, отново бяхме  при ясновидка. Този път с майка ми посетихме малкото, но чисто и спретнато, апартаментче на Слава Севрюкова в „Овча купел”. Тя е от Нова Загора, но е била омъжена за Степан, украински емигрант от Бялата гвардия. За нея баба Ванга свидетелства, че „що е надумала, нарисувала и начертала, всичко се е сбъднало и ке се сбъдне”.

Мога да потвърдя за едно от пророчествата. Тя ни разказа, а майка ми все пак тогава беше съпруга на висш партиен кадър, предан на руснаците, че „Съветският съюз ще се разпадне на малки държави и Русия ще остане сама”.

Слава беше дребна, слаба, възрастна женица,

а великият Съветски съюз беше единен, неделим и могъщ. Но права се оказа тя. Ще видим дали ще познае и че: „ Русия ще се скара с Китай и Сибир ще й бъде отнет. Там ще сноват малки, работливи, жълти човечета. Едва към средата на XXI век Русия отново ще си възвърне световното могъщество”.

На път е да се сбъдне едно друго пророчество на Севрюкова:

„Които българи са в чужбина, да се завръщат до 2022 година. Тогава ще започнат световните сътресения и катаклизми. Не мислете за Земята, по която ходите, че ще е все земя. Водата ще се вдига, оцелелите ще са на високото. Планинска България ще пострада много по-малко.”

Друго известно нейно предсказание е още по-стряскащо. То е направено през 80-те години, пред тесен кръг хора, между които една приятелка на майка ми:

„Когато влеземе в Европата, виждам как, без пушка да гръмне, ще отцепят към съседка от югоизток части от България. Европа ще гледа с почуда и няма да знае как да реагира. Сърбите ще ни протегнат само ръка. Но от най-старите народи сме, няма да успеят да ни затрият. Племето ни, подобно на евреите е белязано от Бога”.

Според някои учени Севрюкова „прониква във всички етажи на Вселената, директно наблюдавайки

абсолютната хармония на микросвета.

При Кочовска не сме ходили с майка ми. За нея се твърди, че имала силата на Джуна, Ванга и Кашпировски. За съвети са я търсили Андрей Луканов, Любен Корнезов, Иван Татарчев, Румен Петков и Алексей Петров. Доста се потрудих, но не можах да открия много сбъднали се нейни пророчества. Всъщност намерих само едно – сватбата на японския престолонаследник Акихито. Несбъдналите се са доста повече – кървав атентат срещу Бойко Борисов, ядрена атака на САЩ срещу Русия, начало на Трета световна война през 2017-а.

И с този лек нюанс на съмнение стигам до главния въпрос: възможно ли е да се предсказва бъдещето? Привърженик на постулатите за линейното време и за причинно-следствената връзка, дълги години, особено по време на посещенията при пророчиците, бях абсолютен скептик. Дори си позволявах вътрешно да иронизирам двете Сибили.

Днес обаче квантовата механика преобърна представите ми. Маса и енергия, вълни и частици се оказаха заменяеми едно с друго. Времето е неопределено и относително, а законите за причина и следствие важат само донякъде. Затова вече съм склонен да повярвам и в паралелните светове, и в другите измерения, и в извънсетивната реалност, и в прозорците на времето, и в  разговорите с мъртвите и дори в контакти с извънземните.

Но мисля, че основната причина за преклонението и пиетета на българите към пророчиците е безпътицата, в която се щураме вече от доста години…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара