За да постигнете щастие, е необходимо да се научите да се фокусирате върху дългосрочни цели, периодично да „губите контрол” и да отделяте време за приятни занимания. Това смятат учените, публикували резултатите от свое изследване в списание „Personality and Social Psychology Bulletin”.

Съществува мнението, че вътрешният самоконтрол помага на човек да постави дългосрочните си приоритети над кратковременните удоволствия, а онези, които се владеят добре, са по-успешни и щастливи.

Действително, хората, които благодарение на самообладанието си успяват да постигнат поставените цели – влизане във физическа форма, намаляване на захарта, изучаване на чужд език, изглеждат щастливи и доволни от себе си.

Учени от университета в Цюрих и Радбауд в Холандия са направили психологически проучвания, които показали, че усещането за щастие и успешният самоконтрол носят удоволствие при краткосрочни цели, когато хората не мислят за далечно бъдеще.

Почивката на дивана, удоволствието от вкусна храна или развлечение не носят радост, ако човек продължава да се намира в състояние на вътрешен самоконтрол.

За постигане на щастие трябва периодично да се преминава в състояние, определено от авторите като хедонизъм.

Способността да изпитвате удоволствие или наслада, без да се разсейвате от натрапчиви мисли, допринася за щастлив и удовлетворен живот поне толкова, колкото успешният самоконтрол.

Направеното проучване показало, че хора, които отделят повече време за почивка, но се разсейват с натрапчиви мисли за нещата, които трябва да свършат, са по-малко щастливи от онези, които отделят по-малко време за почивка, но през това време не мислят за нищо. Тази група хора са по-малко податливи на тревога, тъга и стрес, затова са по-успешни при дългосрочни начинания.

Така че вместо да лежите на дивана и да си мислите за фитнес залата, в която не сте отишли, по-добре се излежавайте, хапнете нещо вкусно, отидете някъде с приятели и не мислете за нищо. Това автоматично ще ви направи по-щастливи, твърдят авторите на проучването.

източник БГНЕС

Facebook Twitter Google+

0 Коментара