Цветовете са онагледени чувства, казва немският психолог Макс Люшер, а Гьоте: „Отделните цветове предизвикват различно настроение.“

tomatoes-1220774_960_720

Всеки цвят има определен спектър, който предизвиква в човека чувство на топлина или студ, повишава или понижава кръвното налягане. Слепите могат да реагират на цветовете също като зрящите. Повечето от нас успяват след упорити упражнения да „виждат“ и да разпознават цветовете с ръка.

Учени от университета в Кеймбридж са установили, че червеният цвят повишава кръвното налягане и учестява пулса, снижава прага на заболеваемост. А синият цвят успокоява и понижава кръвното налягане.

background-1819330_960_720

Още в древния Египет и стария Рим са познавали чудната сила на цветовете. Боядисвали са стените на храмовете с различни бои, за да въздействат на хората, които са търсили помощ и утеха.

Освен природните цветове върху нас оказва въздействие и цветът на дрехите. Например Рихард Вагнер композирал винаги с лилав копринен шал, защото този цвят го вдъхновявал, а Балзак пишел прав, облечен в бял халат.

Често пъти е достатъчно да си представим някакъв цвят и болки­те ни ще намалеят и дори преми­нат или настроението ни ще се подобри. „Цветовата гимнастика“ продължава 5-10 минути. Трябва да сме в легнало положение, отпус­нати, със затворени очи и да ди­шаме дълбоко, като си представя­ме, че сме обкръжени от любимия цвят.

Синият

hydrangea-419061_960_720

Лекува и успокоява. Ако се чув­ствате физически и психически из­черпани, би трябвало да избягва­те този цвят – релаксиращата енергия, която той излъчва, би мог­ла да задълбочи чувството на без­силие. Тъй като синьото охлажда, подходящо е за сваляне на темпе­ратурата и за успокояване на бол­ката. Други области на въздействие: безсъние, нервност, тежест в бъб­реците, всички видове инфекции, изгаряния, главоболие, настинка и високо кръвно налягане.

Зеленият

green

Отnycka. Подходящ е за всички хронични болести. Зеленината в природата също има лековито въз­действие върху нервната система, понижава високото кръвно наляга­не и облекчава натовареното сър­це. Други области на въздействие: астма, болести на дихателните пътища, стомашни проблеми, повръщане, нарушение на зрението, диабет, нарушение на равновесие­то.

 Жълтят

yellow-rose-196393_960_720

Развеселява и подобрява памет­та, укрепва нервите. Ако сте интелектуалци, по-добре го избяг­вайте. Въздейства пречистващо на организма и повдига настроение­то. Други области на въздейст­вие: болести на стомаха и черния дроб, жлъчни кризи, хрема и главоболие.

Оранжевият

orange

Укрепва здравето и повишава дееспособността. Той помага на поспаланковците по-лесно да на­пуснат затопленото легло. Освен това действа превантивно срещу депресии. Спомага храносмилане­то и повишава апетита, така че внимавайте, ако имате проблеми с фигурата. Други области на въздействие: заболявания на бъбре­ците и пикочния мехур, нарушения в обмяната на веществата и ди­шането, астма, настинка, сърдеч­на слабост.

Червеният

red

Повишава активността на чо­века и на неговите органи. Ако имате високо кръвно налягане или сте неспокойни, по-добре избяг­вайте този цвят. Червеното спо­мага кръвоснабдяването на орга­ните, стимулира функцията на чер­ния дроб и дишането. Полезен е при кожни заболявания и малокръвие. Други области на въздействие: гърчове и безапетитие.

Лилавият

lilav

Въздейства горещо. Допринася за възстановяването на нервната система и за увеличаване на те­лесните и душевните сили. Тера­пията с лилавия цвят е много ефек­тивна при заболявания на панкре­аса и лимфните възли. Други области на въздействие: безсъние, наранявания на очите.

Не забравяйте, че цветната те­рапия може да има само допълни­телен ефект. Разбира се, първо трябва да се обърнете към лекар.

При обзавеждането на дома съ­що комбинираме подходящи нюанси на цветовете. Например светла­та стая стимулира активността. Стаята, боядисана в топли и тъм­ни цветове, въздейства положи­телно на почивката и здравослов­ния сън.

Не забравяйте цветята. Зеле­нината не само успокоява, но и намалява шума. И още нещо: деца, които в първите години от живота си не са виждали достатъчно зеле­нина, по-късно може да станат дал­тонисти.

В какъв цвят да боядисаме ста­ите?

Кабинетът: синьото подпома­га концентрацията, жълтото – комуникативността.

Спалнята: синьото и зеленото успокояват, предпазват от нощен страх и кошмари.

Всекидневната: кафявото е сим­вол на удобството и сигурността. Може да допълним с оранжево и синьо.   ,

Детската стая: бледосиньото, зелено-синьото и жълто-зеленото успокояват нервните деца.

Кухнята: оранжевото спомага за добрия апетит, а зеленото съз­дава уютна атмосфера.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара