„Съзнанието ви е мощно, а вие имате

повече контрол, отколкото предполагате….”

Скот Луис

В нашия забързан и все по-изискващ свят ние, хората все повече целим да намираме бързи, компактни, ефективни решения на нашите проблеми, та дори и засягащи нашия духовен и психичен баланс. Когато става дума за душевното ни здраве сме склонни да пренебрегваме причините за проблема и дори да свикваме да живеем с него, макар и това да се отразява на душевния ни мир.

blindfolded-1732539_960_720

У нас това са вече много коментирани теми и всеки ден слушаме за психология, психотерапия, коучинг, астрология, различни духовни практики, които гледаме отстрани, с любопитство, като на начин да живеем по- добре, да бъдем по- осъзнати, да търсим решения. Един такъв начин би могла да бъде все още не много познатата у нас хипноза. Самата дума предизвиква лек респект, учудване, любопитство, а на хипнотерапевта се гледа като на манипулатора, шамана, който може да те накара да правиш каквото си поиска, та било то и против волята ти, мърморейки „Да Господарю, хипнотизирания изпълнява заповеди всякакви…”.

Как обаче работи Хипнозата и Хипноанализата?

Колко от нас са чували за хипноза, хипнотерапия…? Колко от нас знаят какво е? Колко от нас са опитвали да си помогнат с нея? Много малко наистина, често я асоциираме с магия, илюзия, а тя всъщност съвсем не е това. Тя е техника, партньорство, изследване, хипнотичен транс, който може да облекчи болка, да ни помогне да преборим зависимост,  да изровим забравен спомен или да се справим с паническо разстройство. Съвременното разбиране за хипноза включва разбирането за хипнотичен транс, в който няма роби и господари, а партньори, които абсолютно разполагат със свободната си воля. Въпреки,  че схващането за феномена хипноза еволюира през вековете, около него продължава да се усеща една мистерия и тайнственост. Ние виждаме какво прави хипнотизирания човек, как се държи, но разбираме ли как се случва?

Най- важното е да знаем, че

това е трансово състояние,

което чрез повишена концентрация на вниманието ни пренасочва от външната действителност към феномените на вътрешния свят. Чрез нея, по един съвсем естествен начин достигаме до подсъзнанието си. Обикновено, ние сме наясно само за мисловните процеси в нашия съзнателен ум. Съзнателно мислим върху проблемите, които са точно пред нас, съзнателно избираме думи, докато говорим, съзнателно се опитваме да си спомним къде сме оставили ключовете си. Докато правим това обаче, нашето съзнание работи ръка за ръка с нашето подсъзнание, което е „зад кулисите”.

hypnosis-75615_960_720

Подсъзнанието ни е също отговорно за всичко, което правим автоматично и машинално като например шофирането. То е мозъка зад операцията, то е отговорно за много от това, което правим. Когато сме будни нашето съзнание работи за взимане на решения, за премисляне на някои неща, които ни интересуват или пък за осъществяването на определени идеи. Когато спим, нашето съзнание отстъпва мястото на подсъзнанието, което има достъп до огромен резервоар от информация, която ни дава възможност да премислим решение, да подредим идея или да намерим изгубен предмет.

Когато една нова идея дойде при нас,

то е защото тя вече е била „одобрена” от подсъзнанието ни. Специалистите хипнотерапевти казват, че дълбоката релаксация и упражненията за хипноза помагат да се отпусне съзнателния ум и да направи място на подсъзнанието, което да ни помогне да намерим това, което търсим или да облекчи страдание. Така хипнотизираният и хипнотизатора работят директно с подсъзнанието. В този смисъл хипнозата лесно може да  бъде нашият инструмент за лесен достъп до територията на несъзнаваното.

Какво е усещането от хипнозата?

Психиатрите и психотерапевтите обя