Скорпионът е описан в енциклопедията като нощно паякообразно насекомо, което напада и парализира жертвата си с впръскана отрова чрез дългата си извита опашка. Тази опашка служи както за защита, така и за унищожение. Убождането понякога е смъртоносно. Когато чуят, че някой е роден през ноември, хората много често реагират с многозначително възклицание. „О, вие сте Скорпион!“ – продумват те със страхопочитание и нескрита боязън.

horoscope-644862_960_720
Случва се някой да се подсмихне двусмислено, явно осведомен за известната похотлива същност на Скорпиона. Може да се каже, че на самите Скорпиони им е дошло до гуша да се отнасят към тях с предубеждение.

Но вие мислите, че те са опасни и жестоки, нали?

Не бъдете толкова сигурни. Всичко е относително. За предпочитане е да се научите как трябва да бъде разпознат Скорпионът. Ще ви бъде от полза. Ако се наложи да с е защитавате… а може би за да откриете едно по-съвършено човешко същество. Скорпионът предпочита да се движи инкогнито и обикновено успява, благодарение на добре овладяната си природа. Бихме могли да го разконспирираме и да проникнем под прикритието му, но това може да стане само в полунощ или на обяд. Вгледайте се внимателно в очите му. Независимо какви са – зелени, сини, кафяви или черни, те пронизват с хипнотична сила. Когато Скорпионът спре очите си върху някого, следва объркване. Фиксираният започва да кокетира или да нервничи. По-добре е в подобен момент първи да отклоните погледа си, защото неговият при всички случаи ще издържи по-дълго от вашия. Всъщност, примерът с очите е и най-елементарният начин да различите плутоновата личност на Скорпиона.

scorpio-759377_960_720

 

Неговите очи ви пронизват безжалостно, прониквайки дълбоко в душата ви.

Това е безспорната истина. След това се вслушайте в говора му. Тембърът на гласа може да бъде мек, дрезгав или рязък, интонацията -спокойна и плавна, насечена или поривиста, но в думите му няма злепоставяне или противоречивост. Скорпионът е завършена личност. Той знае добре какво е и какво не е, чуждото мнение не може да промени убежденията му. Стрелите на обидите не могат да го поразят, комплиментите не могат да го разнежат.

Скорпионът не обича да посочват както пороците, така и добродетелите му.

Ако е благоразположен, ще приеме похвалите ви, но ако не е -може да потърси корист в мотивите ви. Сега вече, ако сте сред повече хора, може да си направите експеримент и да отворите дума за зодиакалните знаци. Вие вече имате опит и чувствате увереност, че можете да разпознаете кой какъв е. И като забележите оня, който ви погледне хипнотично и самоуверено ви каже, че него не можете да го разпознаете, смело му съобщете: „Вие сте Скорпион.“ Ще забележите мигновеното му стъписване, но веднага след това отново ще върне върху лицето си невъзмутимия израз, който вие си позволихте да предизвикате.

Скорпион с блуждаещ поглед и предразположен към бъбривост е някакво астрологическо изключение, рядък вид като птицата додо. Това са нетипични Скорпиони, родени през ноември, но подвластни на други планетарни влияния в хороскопа си. Сега вас ви интересуват типичните Скорпиони.

Добре е да знаете, че малцина от тази зодия са невротици. Възможно е природата на някои да се променя от влиянието на планетите и все пак това става само в известен смисъл. Повечето хора от тази зодия са с впечатляваща физика. Чертите им са подчертано едри, остри, носът – голям, понякога гърбав. Кожата им обикновено е бледа, почти прозрачна. Веждите им са гъсти, сключени.

Има нещо напрегнато, наелектризирано в присъствието

на Скорпиона – то го издава, колкото и той да не се натрапва. Виталната му сила никога не остава напълно скрита. Ръцете и краката на мъжете Скорпиони са силно окосмени. Тъмната коса и тъмните очи също ги характеризират, но има редица светлоруси представители, чието чудесно олицетворение са Грейс Кели и Били Греъм.

Плутоновите хора само външно изглеждат хладни. Те старателно поддържат видимата си улегналост и спокойствие, за да прикрият своята неспокойна духовна природа. Струва си да завиждаме на подобно самообладание.

Колкото и да е развълнуван Скорпионът, трудно ще определите чувствата върху неподвижното му лице. Той съзнателно и гордо поддържа каменната си физиономия. Принуждава чертите си да бъдат строги и те се подчиняват. (Дори чертите на лицето не биха могли да се противопоставят на един Скорпион). Трудно бихте срещнали представител на тази зодия, който да се издаде с неконтролируемо изчервяване, смръщване или засмиване.

Скорпионът се усмихва рядко, но искрено.

Той контролира добре не само лицето, но и тялото си. Едва ли ще му се случи да скочи от мястото си, да се затича или да прибегне до нервни жестикулации. Нито се свива от притеснение, нито се пъчи от гордост. Старае се да скрие реакцията си, защото е надарен с умението да проникне безпогрешно в природата ви, докато е останал за вас неразгадан – в това той няма равен на себе си.

Добре е все пак да запомните, че има и един тип Скорпиони, които говорят и се движат доста бързо и които изглеждат открити и дружелюбни. Обаче внимание! Постарайте се да вникнете по-дълбоко в очите на такъв Скорпион и да си спомните поведението му в предишните ви срещи. Не разиграва ли само един театър с това свое безгрижно бърборене? Знайте, че вътрешно той е корав и решителен толкова, колкото и типичните плутонови личности, в известен смисъл дори е по-опасен от тях, защото подвежда с една умела маскировка. Изглежда безобиден и добродушен, но внимавайте, защото можете да си имате неприятности.

Със Скорпионите трябва да се внимава.

Не защото са зли, а защото не са мекушави наивници. Имайте предвид, че има Скорпиони, които знаят, че очите им ги издават, поради което дори вечер носят тъмни очила.

Споделете със Скорпиона, че притежава талант, който някога ще бъде признат, и той мимоходом ще ви отвърне: „Знам.“ Ако го попитате би ли ви направил някаква услуга, ще ви отговори: „Да, разбира се.“ Или: „Не, не мога.“ Ако нямате здрави нерви, не търсете от Скорпиона съвет или мнение. Ще ви каже жестоката истина. Той не прави фалшиви комплименти, за да ви угоди или за да спечели приятелството ви. Ласкателството е под достойнството на Скорпиона. Затова ако чуете от него нещо приятно, имате основание да сте доволни. Ако ви каже, че имате хубав глас, спрете да си тананикате тайно и грабвайте микрофона. Ако пък каже, че гласът ви е прекрасен, направо се явете на прослушване в Ковънт Гардън.

Самият той е способен да премести планини, за да ви помогне.

Не вярвайте на онова, което говорят за неговия егоизъм. Не са малко хората, които с благодарност ще ви разкажат как са се възползвали от неговия съвет и щедрост. Скорпионът има както всеотдайни привърженици, така и завистливи врагове. Но даже враговете, макар и с неудоволствие, му отдават нужното уважение, като внимават да не го предизвикат. Онези, които са проявили дързост и са го направили, добре са разбрали, че да нападаш Скорпиона и планетата му Плутон е опасно. Не бива да се забравя, че Плутон управлява ядрената енергия. И въпреки всичко хората от тази зодия излъчват благодушие и са способни на дълбоко съчувствие към болните и нещастните. Както може да бъде хладно, докосването на Скорпиона може да бъде и нежно, дори горещо.

big-scorpionСпоред мястото на Слънцето в неговия хороскоп той може да следва няколко пътища. Може да бъде като нощния скорпион, който пробожда смъртоносно друго същество или дори себе си заради самото удоволствие да умъртвява или пък може да бъде като своя символ орела, който се извисява над земната нищета и използва своето могъщество справедливо и мъдро. Велики генерали като Маккартър. президенти като Теодор Рузвелт и учени като Мария Кюри и Йонас Салк са Орли. Най-много американски президенти са родени под този знак. Колкото до нощните скорпиони, може би се е случвало да бъдете прободени от някой техен представител. В древната астрология те се наричат змии. Не е трудно да се отгатне към кой вид принадлежи Скорпионът, когото сте срещнали. Някои от подвластните на Плутон се намират между Орела и Пробождащия скорпион и стават жертви на собствената си черна магия. Това са Сивите гущери. Те проявяват невротична загриженост за самите себе си, а въображението им непрекъснато ражда предчувствия за надвиснали злини, които всеки миг могат да се стоварят върху тях. Смелостта им се видоизменя – вместо да се стремят към безжалостно отмъщение като Пробождащите скорпиони или да се извисят над огорчението като Орлите, те се сгърчват на кълбо в омразата си при най-малката обида или нараняване и хранят тайна надежда, че враговете им ще бъдат наказани от съдбата. Те подсъзнателно желаят унищожението на своите врагове, но не смеят да го предизвикат. Сивите гущери не могат да се възползват от мощта, която Плутон е заложил в природата им – мощ, която би могла да им помогне в преодоляването на нещастните обстоятелства. В епицентъра на трагедията те биха могли да си осигурят нов живот на слънчева светлина, ако можеха да се опрат на тази невероятна вътрешна сила. Но те се спотайват в подмолите на мрачните сенки и дремят там, като по този начин нелепо похабяват заложените в тях прекрасни възможности.

И въпреки това трябва да се знае, че Скорпионът не може да се предаде на пагубната депресия до такава степен, че да изгуби напълно своята плутонова сила. Никога не е късно за Сивия гущер да се превърне в Орел. Подобно магическо превъплъщение е естествено за всеки, роден под знака на Скорпиона, ако е в състояние да призове магията. Типичните Орли са безстрашни. Без да трепнат, биха повели своите воини към смъртта. Дори обикновените мъже и жени на Плутон притежават невероятния стоицизъм да понесат всичко – физическа болка и бедност, присмехулно отношение и провал. Те преживяват всички удари на съдбата с гордо презрение и пълна увереност в своите вътрешни сили.

Скорпионът държи на приятелите си.

„Няма по-велика обич от тази да жертваш живота си за приятелите.“ Някои Скорпиони приемат тази максима безрезервно и с готовност се жертват за своите любими, приятели и роднини. Скорпионът войник жертвоготовно прикрива с гърди приятеля си, за да го спаси от куршумите. Скорпионът пожарникар се втурва в пламналата къща и изнася нещастното дете, без да се замисля за живота си.

Плутоновите личности са способни понякога несъзнателно да предизвикат злото, за да покажат своята смелост и безстрашие. Скорпионът никога няма да забрави подаръка, който сте му направили, или добротата, която сте проявили към него. Един ден той щедро се отблагодарява за тези жестове. Естествено, той не забравя обидата и несправедливостта, но в тези случаи реагира по много различни начини. Орелът, например, ще порази така своя враг, че той никога повече да не помисли да го закача. Орелът печели битката и оставя победения на произвола на съдбата. Нощният скорпион е направо ужасен – първо пробожда врага, после обмисля унищожението му и пак го пробожда. Той не се задоволява с равния резултат. Стреми се да разгроми напълно противника и да застане отгоре му. Типичният Пробождащ скорпион няма да спи нощи наред, за да обмисли отмъщението си. Ако съседът одраска калника на колата му, на другия ден той ще надраска цялата му кола и даже за назидание ще сгази със своята грижливо оформения му жив плет. Тези Скорпиони няма да се задоволят с това да те настъпят. Тяхната цел е да те настъпят по мазола.

При Сивите гущери пък плутоновото отмъщение е заредено със злоба, таена с години. Тази злоба ги е потопила в дълбока меланхолия или им е докарала някои хронически заболявания. Неукротимото скорпионско негодувание е сигурна отрова, когато е насочено навътре и остава неизразено. Когато бъде насочено навън, то може да предизвика чувство за вина, защото след края на битката Пробождащият скорпион изпитва угризения от това, че е наранил беззащитни същества. Най-добре е това негодувание да не бъде насочвано навън или навътре, а да бъде надмогнато, победено, забравено. Така прави гордият Орел, който никога не поглежда назад с гняв и отмъстителност.

Здравната картина на Скорпиона отговаря напълно на природата му. Той може да се саморазруши с неразумен живот, меланхолия или непосилен труд. Но той е в състояние и да се възстанови удивително бързо след тежко заболяване.

Плутоновата мощ няма граници.

Трябва да се знае, че Скорпионите боледуват рядко, но сериозно. Най-доброто лекарство за тях е продължителната почивка и душевната пренагласа – сговорчивостта трябва да смени негодуванието. Скорпионите знаят по-добре от лекарите и сестрите, че не могат да живеят дълго сами. Най-уязвимите им места са половите органи, носът, гърлото, сърцето, гръбнакът, кръвообращението, краката и глезените. Разширените вени и спортните злополуки при тях са често явление. Те трябва да избягват огън, взривоопасни вещества, вредни изпарения и радиация. Интересното е, че се намират много хора от тази зодия, които правят точно обратното. Хронични кръвотечения от носа и операции на носа по различни причини са често срещани при Скорпионите.

Скорпионът се отнася с пристрастие към въпросите на религията, живота и смъртта, секса. Проявява непрекъснат стремеж към обновление. Но заедно с това той е предан на семейството и любовта, проявява нежност и покровителства децата и слабите същества. Той може да бъде както светец, така и грешник. Може да си прави експерименти с най-тъмните страни на Чистилището или пък да се нахвърля непримиримо срещу греха и покварата. Той е хипнотично привлекателен когато говори от амвона, в заседателната зала или от сцената, буквално приковава вниманието на аудиторията, преобразява я. Направо да те полазят тръпки! Огорчението, пиенето и меланхолията могат да доведат един Скорпион до престъпление, но вие можете спокойно да заложите старото си издание на Дантевия „Ад“, че дори и тогава другите престъпници ще го гледат с уважение. Скорпионът винаги брани самоотвержено всичко, което счита, че е негово, в това число и успеха, макар че амбициите му не излизат на повърхността. Когато е подчинен на някого, той търпеливо изчаква да дойде часът, в който ще се докаже, че е достоен за по-високия пост. Той върви към целта си бавно, но сигурно. Постига всичко, което е пожелал. А пожелае ли нещо, то вече не е мечта! Силата на Плутон, съединена с хладния, целенасочен и непреодолим стремеж превръща желанията му в реалност по един магически загадъчен начин. Въпреки че в резултат на патологичното си желание да опознае най-болната и покварена част на човечеството Скорпионът може да се превърне в Сив гущер, замесен с наркотици и престъпления, той би могъл да избере и друга съдба, като се отдаде на медицината – за него тя крие особено обаяние с възможностите на медикаментите и скалпела. Много от хирурзите, за които казват, че проявяват садизъм, са Скорпиони. Много от най-способните медици на света са подвластни на Плутон и с негова помощ лекуват душата и тялото по един невероятен, понякога мистичен начин.

Скорпионът притежава вроден усет за живота и смъртта, а така също и способност да владее и двете, ако е решил.

Древните тайни завладяват неговия блестящ ум.

От способността му да прониква дълбоко в човешката природа се ражда бележитият детектив, великият композитор, световноизвестният писател, неповторимият драматичен актьор.

Понякога Скорпионът предпочита да живее сам край морето, да се слива с неговата стихия, безмълвен и мощен. Друг път, надянал хладната маска на спокойствието, той се изправя пред публиката, но прикрива по един удивителен начин желанието си да победи. Той може да бъде политик или телевизионна звезда, менажер или барман, но винаги изпреварва конкурентите си. И го постига без никакви видими усилия, сякаш това е предопределено от съдбата, а не твърдо преследвана цел. Има една много странна закономерност в астрологията – тя е смъртта на някой роднина в годината преди или след раждането на Скорпиона. А в годината преди или след смъртта на Скорпиона в семейството му се появява нов човек. В деветдесет и пет процента от случаите това правило се потвърждава. Символът на Плутон е птицата феникс, която се възнася от димящата пепел. По същия начин Скорпионът олицетворява възкресението.

Както Сивите гущери, така и Пробождащите скорпиони могат да се превърнат в горди Орли, без да разкрият тайната на своето чудо. Въпросите са излишни – Скорпионът няма да ви отговори. Но той познава тайната на кръга, очертаваш символичната нула. Цветът на ноемврийския магарешки трън е обвит в безжизнената, но опасна красота на скорпионските орлови нокти. Случвало ли ви се е да вдъхнете неговия опияняващ аромат в притихналата нощ? Тогава сигурно сте разбрали защо някои хора без страх посягат към магарешките тръни, за да почувстват прелестната нежност на Скорпиона. Взривяващата страст на Скорпиона носи наситения виненочервен цвят на минерала хематит. Но стоманата на Скорпиона се закалява в горяща пещ, докато постигне съвършената гладкост и силата да управлява деветте духовни огъня на скорпионовата мъдрост.

От „Слънчевите знаци“ на Линда Гудман 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара