На 24 април 2011 година, на 84-годишна възраст, от физическата ни реалност си отиде Сатя Сай Баба, индийският духовен учител, лечител и чудотворец, когото мнозина наричаха „велик духовен Аватар“ – същество, познало Бога. Милионите му последователи в Индия и цял свят се надяват да се завърне в нова инкарнация много скоро.

Sathya-Sai-Baba-2

Сред последователите му има както редица държавни и обществени лидери от цял свят, така и обикновени хора от най-бедните прослойки в Индия. Милиони са посещавали ашрама му „Прашанти Нилаям“ в град Путтапарти, Южна Индия, за да се докоснат до учителя, въплъщение на божествената любов.

В Путтапарти и ашрама се почитат всички религии. Това се вижда още при влизането в града, където на входната арка са изобразени символите на всички популярни религии.

За разлика от много други „гуру“ Сатя Сай Баба никога не се е опитвал да създаде нова религия. Напротив. Неговата мисия минава отвъд всички религии, а тя е да покаже как житейският път на всеки човек да го доведе до Бога. Неговата препоръка е хората да запазят религията, към която са привързани. И казва, че всеки може да достигне до връзката си с Бог, независимо от формата, защото всички форми всъщност са една.

„Съществува само една религия, религията на любовта. Същестува само един език – езикът на сърцето. Съществува само една раса – расата на човечеството. Съществува само един Бог и той е всемогъщ“, казва Сатя Сай Баба. А за Бог казва: „Бог е равен на човека минус егото“. А божественото е чистата любов.

Роден е на 23. 11.1926 година в Путтапарти, по това време малко село. Днес благодарение на Сай Баба Путтапарти е голям град, най-големият духовен център в света, в който учителят е построил съвременни благотворителни болници, училища, университети, храмове.

Сай Баба започва да прави чудеса още като дете – материализирал бонбони, храна, моливи, каквото му било нужно. На 13-годишна възраст го ухапва скорпион и остава в кома 24 часа. Когато се пробужда, казва на родителите си, че в миналата си инкарнация е бил Ширди Сай Баба – велик индийски учител и светец, почитан еднакво и от мюсюлманите, и от хиндуистите, живял в края на XIX и началато на XX век. На смъртния си одър Ширди Сай Баба казал, че ще се роди отново след 8 години в Южна Индия. 8 години след това се родил Сатя Сай Баба и сбъднал пророчеството.

1948 г.

Малко след случката със скорпиона той напуска дома си, за да служи на хората, и създава ашрама си. Още на тази възраст Сатя Сай Баба се прославя със способностите и талантите си – практикува левитация, появява се едновременно на две места, спира наводнения, лекува неизлечимо болни. Правел е чудеса (материализирал е най-различни предмети), с което вдъхновявал много последователи. Лекувал с поглед и докосване на ръка, но и от разстояние.

Вселенската любов на Сай Баба се проявява и чрез „сидхи” – материализирането на свещена пепел (вибхути), с която се лекуват различни болести.

Университетът в Путтапарти.

Индия е люлката на духовността, а пътуването из страната минава като миг, като сън. Индия ще остане завинаги в сърцето ми, както и в сърцата на милиони хора по света. Тук усетих още по-силно връзката си със Сатя Сай Баба – отдал живота си за добруването на хората. Тъй като за него разстоянията не важат, той може да бъде навсякъде, където е необходимо, по всяко време. Още преди да отида в ашрама му, познавах неговата енергия. Докосването до учителя става по различен начин – като мисъл, просветление, явява се дори насън, по време на медитация, достатъчно е да го призовем или само да помислим за него и той се отзовава. Не всеки има възможност на физическо ниво да пътува до Индия и да посети ашрама, но всеки може да установи енергийна връзка с него.

Моят път в рейки тръгва от учителя по рейки и медитация Кирил Стоянов. Малко по-късно бях избрана за обучение от Омни лечителя и учител д-р Самир Кале от Индия, при когото също имах инициации, а няколко месеца по-късно заминах за Индия и там се срещнах със Сатя Сай Баба. За мен е истинска чест и отговорност да съм сред учениците на Сай Баба.

Бях напътствана и посветена от самия него по време на ученическа сесия в системата “Любов и Светлина плюс Рейки”. Това е система за изцеление, духовно израстване и привличане на по-голяма жизнена енергия и божествена сила. Балансът и хармонията се постигат с работа с Ин и Ян енергията. Работи се ефективно на всички нива – физическо, умствено, психологическо, емоционално, духовно, кармично. Целта е да почувстваме и да излъчваме божествената любов към целия свят.

Когато кацнах за първи път на летището в Делхи, се разплаках от силно вълнение – почувствах се все едно си отивам у дома. Силните усещания не ме напуснаха през цялото време, а това, което най-много ме привлече, бяха любовта, щастието, топлината и благодарността, които излъчваха индийците, дори и най-бедните. Тогава си казах, че бих искала да помогна на все повече хора да са щастливи, усмихнати, живи и здрави, защото това не е невъзможно.

Когато човек е готов, идва и учителят, е казал Буда.

Учителят, който го подтиква и му помага да надникне навътре в себе си, където са всички отговори на всички въпроси. Помага му да промени мисленето си в положителна посока, да осъзнае защо се случва всичко в живота му. А тогава си отиват и болестите, и проблемите, независимо от естеството им. Важно е да се знае, че всяка методика за лечение и изцеление е добра, а всеки сам усеща коя да избере и по кой път да тръгне. Всички ние имаме свободен избор и трябва да слушаме интуицията си.

Но да се върна на щастието си от физическата си среща със Сатя Сай Баба. Трудно ми е да опиша възхищението си, когато го видях – той излъчваше толкова много любов и светлина, в погледа му видях бащина загриженост, божествено състрадание, възраждаща сила. Колкото и пъти да го бях срещала по време на медитации и ученически сесии, докосването до него на физическо ниво бе за мен нещо неописуемо.

В ашрама „Прасанти Нилаян” могат да отседнат едновременно 20 хиляди поклонници. Там денят има свой установен ред. Сутрин ставахме в 3,30 часа. В 4.00 часа започваше специален ритуал – Омкар, а след това следваше благословен ритуал, наречен Даршан – за просветление, личностно духовно израстване и просперитет, на който идваше Сатя Сай Баба. Приветсваше хората, дошли специално да го посетят, търсещи изцеление и просветление. Поклонниците в ашрама са буквално от цял свят и от всички религии, но това е и мисията на Сатя Сай Баба – да покаже на хората, че няма значение каква религия изповядват, защото всяка вяра води до Бог. Смисълът е хората да се отворят един към друг и да се отнасят с взаимна любов и разбиране помежду си.

Сатя Сай Баба по принцип излиза по време на Даршан преди обяд и още веднъж след обяд, но не всеки ден. Тъй като хиляди идват на ритуалите и всеки иска да се докосне до учителя, което е физически невъзможно, личните контакти се разиграват на нещо като лотария – теглят се специални номера. Аз получих този невероятен късмет.

По време на духовните, а и на всички други занимания, мъжете са отделно от жените. Двата пола са разделени в отделни жилища в хотелската част на ашрама, дори часовете за пазаруване в магазините са отделни. Само семейните двойки живеят заедно, но всичко друго правят отделно. За вкусовете на европейците има столова с подходяща храна, тъй като индийската е много специфична и не всеки може да свикне с нея. Храната е изцяло вегетарианска, алкохолът и месото са забранени. В комплекса има още музикален магазин, книжарница, библиотека с книги на различни езици. Много добре се поддържат тревните площи, градинките с цветя, дърветата и храстите, а край алеите има различни статуи и изображения на божества – Шива, Рада и Кришна, златна статуя на Христос.

За да постигнат просветление и духовно израстване, някои хора живеят с месеци в ашрама. Те работят за поддържане на градините и в цялата гама от други дейности по служенето и поддръжката на живота. Като цяло там е много евтино от европейска гледна точка. Запознах се с хора от най-различни краища на света, които разказаха невероятни неща за Сай Баба и чудесата, които са се случвали с тях самите.

От десетилетия много чужденци идват тук, защото имат духовната потребност от уединение, съзерцание и духовни практики. Има и кратки, и дълги, и най-различни пътища до Бога. Всички, с които говорих, търсеха своя път, бяха дошли, за да си изяснят мисъл, ситуация или проблем, да се пречистят и да продължат в живота с повече любов и светлина.

Духовното израстване е индивидуален процес с индивидуалните преживявания и просветления.

Но въпреки че бях едва 5 дни в ашрама на Сатя Сай Баба, усещането ми за духовно просветление бе огромно. Бях изпълнена с огромна благодарност.

Много силни и специални са местата в околностите на ашрама, близо до езерото Сай, където Сатя Сай Баба е медитирал като по-млад. Тук, а и в целия район на Бангалор, има десетки религиозни обители, посветени на Шива, Ганеша и други божества.

Сатя Сай Баба казва:

“Бог е Любов .Живей в Любов.

Започнете деня с Любов.

Изпълнете деня с Любов.

Завършете деня с Любов, защото това е Пътят към Бог.

Пожелавам ви повече Любов в сърцата.”

www.reikibg.eu

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара